Jajko to jeden z produktów, który chciałam podać synkowi w miarę szybko. Głównym powodem jest jego skład, a dokładniej wysoka zawartość żelaza w żółtku. Oczywiście mając do dyspozycji jajko można proponować dziecku dużo więcej ciekawych potraw, więc to również miało dla mnie znaczenie.
Na twardo - w połówkach
Dziecku 6 - 9 miesięcznemu najłatwiej będzie ogarnąć jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Bierze do rączki i gotowe :)
Jajecznica
Dobrym rozwiązaniem jest również jajecznica na maśle. Oczywiście można kombinować z dodatkami typu pomidor, szczypiorek. Taką jajecznicę można położyć na kanapkę lub nabierać na łyżeczkę a tą dawać maluchowi do ręki.
Omlet
Jedna z łatwiejszych opcji podania jajka. Omlet wystarczy pokroić na paski i gotowe!
Sprawdź nasz przepis na omlet z pastą z awokado, omlet z pomidorami oraz omlet ze szpinakiem. Pamiętaj, że do omletów dla maluszków nie dodajemy soli.
Pasta na kanapki
Jajko z serkiem Bieluch (gdy wprowadzony został już nabiał) lub nasz hit: jajko z awokado i czosnkiem. Smarujemy kanapkę lub maczamy kawałki chleba i gotowe :)
Sprawdź przepis na pastę z jajek i awokado z dodatkiem suszonych pomidorów.
Placuszki, naleśniki, babeczki, ciasteczka, tosty francuskie, pulpety, kotleciki
Mój syn od jakiegoś czasu nie toleruje konsystencji żółtka, tak więc ta forma bardzo nam odpowiada.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z jajkiem:
- tosty francuskie z piekarnika
- placki na kefirze
- gofry bananowe
- tosty na słodko
- wytrawne placki dyniowe
- kotlety mielone z botwinką
- placki warzywne
Co jest w żółtku że dzieci nie chcą go jeść... Dobrze że jeszcze jest tyle fajnych możliwości. Moja córeczka rozkochała się ostatnio w omletach. Dziękuję za wpis :)
OdpowiedzUsuńObstawiam specyficzną konsystencję ;)
Usuń