Jajko to jeden z produktów, który chciałam podać synkowi w miarę szybko. Głównym powodem jest jego skład, a dokładniej wysoka zawartość żelaza w żółtku. Oczywiście mając do dyspozycji jajko można proponować dziecku dużo więcej ciekawych potraw, więc to również miało dla mnie znaczenie.
Na twardo - w połówkach
Dziecku 6 - 9 miesięcznemu najłatwiej będzie ogarnąć jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Bierze do rączki i gotowe :)
Jajecznica
Dobrym rozwiązaniem jest również jajecznica na maśle. Oczywiście można kombinować z dodatkami typu pomidor, szczypiorek. Taką jajecznicę można położyć na kanapkę lub nabierać na łyżeczkę a tą dawać maluchowi do ręki.
Omlet
Jedna z łatwiejszych opcji podania jajka. Omlet wystarczy pokroić na paski i gotowe!
Pasta na kanapki
Jajko z jogurtem (gdy wprowadzony został już nabiał) lub nasz hit: jajko z awokado i czosnkiem. Smarujemy kanapkę lub maczamy kawałki chleba i gotowe :)
Placuszki, naleśniki, babeczki, ciasteczka, tosty francuskie, pulpety, kotleciki
Mój syn od jakiegoś czasu nie toleruje konsystencji żółtka, tak więc ta forma bardzo nam odpowiada :)
Co jest w żółtku że dzieci nie chcą go jeść... Dobrze że jeszcze jest tyle fajnych możliwości. Moja córeczka rozkochała się ostatnio w omletach. Dziękuję za wpis :)
OdpowiedzUsuńObstawiam specyficzną konsystencję ;)
Usuń