Takie ciasta lubię najbardziej - są pyszne, lekkie a ich przygotowanie nie wymaga godzinnego sterczenia w kuchni. Idealne gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś "na słodko" a nie mamy czasu na długie pichcenie.
Składniki na keksówkę:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
- Soda oczyszczona - łyżeczka
- Migdały (posiekane lub zmiksowane) - 4 łyżki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Imbir - 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Suszone daktyle (posiekane) - 10 sztuk
- Suszona żurawina - 2 łyżki
- Słodkie jabłka - 4 średnie sztuki
- Jaja - 2 sztuki
Chcesz schudnąć szybko i zdrowo?
Pobierz teraz za darmo moich 15 najlepszych przepisów na "Odchudzające Słodkości" i ciesz się szczupłą sylwetką!
Sposób przygotowania:
- Generalnie ciasto jest banalne w wykonaniu i nie może się nie udać :)
- Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę - wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut. Jeśli używacie keksówki silikonowej nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.
Wartość odżywcza porcji ciasta jabłkowego (1/9 keksówki):
- Energia: 131 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 3,8 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 43 mg
Ciasto jabłkowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Przy okazji sprawdź ten pyszny przepis na dietetyczne ciasteczka z jogurtu.
Jest bardziej suche czy takie gliniaste ? :)
OdpowiedzUsuńBo wygląda pysznie !
Jest wilgotne i mięciutkie :)
UsuńCiasto z jabłkami nigdy nie będzie suche :)
UsuńCiasto jak batonik :) Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńOdpowiednie by zrobić świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuńa zwykła pełnoziarnista mąka może być? lub orkiszowa? bo graham nie mam :( mam jeszcze gryczaną mąkę (i nie wiem w sumie do czego mi się przyda) i kukurydzianą i ryżową
OdpowiedzUsuńMoże być i pełnoziarnista i orkiszowa ;)
Usuńmianem graham chyba określa sie pszenna typ 1850. tak jak razowa to 2000 :) ja orkiszowej używam zamiennie do pszennej zawsze wychodzi
UsuńLubię takie ciacha, nie dość że szybko, smacznie to jeszcze zdrowo :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się miesza w mikserze :) a piekarnik nagrzewa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
to zrobię dla siebie i znajomej
a dla rodzinki zrobię sernik z zaprzyjaźnionego portalu dietetyczne fanaberie ;)
Pani przepisy wykorzystuję często i jestem mega zadowolona, że dotarłam kiedyś na ten blog :)
słodki ciasto pełne zdrowia ! na śniadanie świetny pomysł :) poza tym przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDaktyle da się czymś zastąpić? :))
OdpowiedzUsuńMożna użyć innych słodkich suszonych owoców, np. moreli czy fig :)
Usuńwygląda super na pewno przetestuję! :) a może tak dodać orzechów włoskich? mmm :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;) Ja dałam migdały bo akurat tylko to miałam.
Usuńa czy mogą być płatki migdałów? czy to w jakiś sposób zmieni smak?
UsuńMogą być płatki :)
UsuńWygląda obłędnie :) Napewno wypróbuje przepis :)) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńale szybkie! no i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńHm, zrobiłam właśnie, ale stanowczo za dużo jabłek mi wyszło, pewnie miałam większe po prostu, ciasto wygląda jak jabłka z kropkami mąki gdzieniegdzie :)
OdpowiedzUsuńjest super! zrobiłam: http://garybarbary.blogspot.com/2014/01/zdrowe-ciasto-jabkowe-fit.html
OdpowiedzUsuńA czy można użyż mąki pszennej razowej (2000), czy będzie za ciężka i nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńI śliwek suszonych zamiast daktyli? (akurat nie mam:( )
Jaki wpływ ma taki, a nie inny użyty przez Ciebie typ mąki? I jak Ty dobierasz typ mąki do wypieku? :)
Będę wdzięczna za pomoc. :)
Można i mąki razowej i śliwek suszonych :)
UsuńNie dopieram jakoś specjalnie mąki do rodzaju wypieku. Po prostu zwykle kupuję graham, czasami razową :)
Pozdrawiam!
przepyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i jest PRZEPYSZNE! :) Dziękuję za przepis, za tydzień marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy brak orzechów bedzie miała jakiś wpływ na ciasto? I czy 4 łyżki już zmiksowanych, czy 4 łyżki całych orzechów a dopiero później zmiksować?
OdpowiedzUsuńJa zawsze kupuję całe i później miksuję (zapobiega to utlenianiu tłuszczów). Migdały można pominąć, aczkolwiek ciasto jest smaczniejsze z chrupiącymi kawałeczkami :)
UsuńCiacho wygląda tak przepysznie, że już mam ochotę je upiec :) Zdobędę potrzebne składniki i biorę się do roboty :)
OdpowiedzUsuńBlog jest cudowny! Przejrzysty, pełny zdrowych i smakowitych potraw, a każda opatrzona ślicznymi zdjęciami :) Super! Tylko gratulować takiego talentu i zapału do pracy :)
Pozdrawiam ;)
Dziękuję pięknie :) Bardzo mi miło :)
UsuńZrobiłam! :D Jest przepyszne, a nie nie nie - było! :D Szybko znika :)
Usuńhttp://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/08/dietetyczne-ciasto-jabkowe.html
mam żytnią i pszenną razową - mam nadzieję, ze będą ok :)
OdpowiedzUsuńps.kupuję mąki na wagę, ale nigdy nie wiem jaką wybrać... która jest najzdrowsza i jaka jest kaloryczność i właściwości..? może post na temat mąk..? pozdrawiam
Troszkę na temat mąk pisałam tutaj: http://cojesc.net/jak-wybrac-prawdziwe-pieczywo/
UsuńPozdrawiam :)
dziękuję za odpowiedź. a czy tabela przedstawia wartości na 100 gram produktu..?
OdpowiedzUsuńNie, na porcję czyli w tym przypadku 1/9 całego ciasta ;)
Usuńprzepraszam, bo nie sprecyzowałam pytania... to ja pytałam o mąki i chodziło mi o tabelę właśnie nt mąk na COJESCNET ;) POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńTak, na 100 :)
UsuńZrobiłam. Ciasto było pyszne, ale zajęło mi to na pewno dużo więcej czasu niż 10 minut ;)
OdpowiedzUsuńSuper pyszne i łatwe ciasto :) więcej takich przepisów :) polecam!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna czymś zastąpić mąkę?
OdpowiedzUsuńZdecydowałyśmy się trochę zmienić przepis po swojemu i wyszło pysznie! Wilgotne i lekko słodkie, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy! będziemy wpadać :D
Super ;) Zapraszam!
UsuńBardzo smaczne i do tego zdrowe! Na pewno wypróbuję inne przepisy na ciacha :-)
OdpowiedzUsuńciasto prawie w całości pochłonął mój mąż - totalny przeciwnik zdrowego pieczenia, bo wg niego ciasto ma być słodkie, a to było, pomimo, że nie było w nim cukru:)
OdpowiedzUsuńMąż najlepszym wyznacznikiem udanego wypieku ;)
Usuńwitam:-) a jaki rozmiar keksówki? obawiam się że moja jest trochę za duża
OdpowiedzUsuńKeksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)
UsuńCzy jak jabłko zetrę na dużych oczkach to też będzie ok? :)
OdpowiedzUsuńJasne ;)
UsuńRobiłam dziś, i jest to najwspanialsza szarlotka jaką jadłam! Delikatna, miękka i słodka. Zmieniłam tylko mąkę na zmielone płatki owsiane, i dodałam łyżkę stewii. Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńSuper! :D
UsuńPodchodziłam sceptycznie do tego ciasta, tym większe było moje zaskoczenie gdy je upiekłąm i okazało się przepyszne :) dzięki za ten przepis, wchodzi na stałe do mojego weekendowego menu!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam!
to ja chyba jestem jakieś beztalencie to ciasto mi nie wyszło, było czuć sodą nie dało się tego zjeść poszło do kosza:( nie wiem czy się nie wypiekło, co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńKurcze, może jabłka nie były słodkie? Albo za krótko pieczone?
Usuńhahaha a mi się chce śmiać z siebie, bo taka banalna robota, a też spartoliłam. Ogólnie wyszło dość smaczne, tylko rozpada się w drobniutkie kawałeczki. A dlaczego? Podczas podawania gościom na talerze uświadomiłam sobie, że zapomniałam dodać... mąki! :D
Usuń:D Zdarza się nawet najlepszym ;)
UsuńDałam pół mąki pszennej razowej, pół owsianej, wyszło gorzkawe, gliniaste, niesmaczne, zjedliśmy po kawałku, reszta do kosza a szkoda bo składniki nie tanie
OdpowiedzUsuńZaskoczenie totalne!Robię to ciasto i myślę co z tego będzie....no i nic nie zostało.dzieciaki i mąż=brak ciasta.Teraz będę robić dużej prostokątnej brytfance-to będzie 1 i pół porcji produktów.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńWitam. Czy jaka wrzucamy całe? Czy żółtka, wrzucamy, a z białek ubijamy pianę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ilona
Całe. Składniki wystarczy po prostu wymieszać.
UsuńCzy można pominąć daktyle ?
OdpowiedzUsuńDaktyle są po to żeby osłodzić ;) Można zamiast nich dodać rodzynki.
Usuńjeśli chcecie zachecam na mojego bloga http://modowozdrowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne i łatwe! Zawsze wychodzi i znika z talerza z prędkością światła :)
OdpowiedzUsuńpychotka :) uwielbiam ciasta jabłkowe z orzechami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne :) A jak cudnie pachniało cynamonem podczas pieczenia... Mniam mniam...Niestety zniknęło w godzinkę..Jutro muszę znowu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńJe tez dałam za dużo jabłek ale i tak wyszło pyszne!!W smaku przypomina nam piernik!! Dziękuje za superprzepis, będę je teraz często robić!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić mąkę graham zwykła pszenna ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie am innego wyjścia to tak ;)
UsuńJestem na diecie bezglutenowej i na jaką mąkę mogłabym zamienić graham?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować z gryczaną :)
UsuńCiasto bardzo dobre! Zamiast żurawiny dodałam suszoną miechunkę, jak również zastosowałam nieco inną makę: 0.5 szklanki pszennej, 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych, a resztę - orkiszowej. Pychota! Na pewno upiekę jeszcze nie raz! Mężowi też smakowało :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mąką gryczaną.Mieszałam wszystko w thermomixie i niestety za bardzo rozdrobniłam i zamiast ciasta wyszła babka ale też bardzo smaczna.Wczoraj zawiozłam kawałek mamie nie licząc na to że jakoś bardzo jej zasmakuje a dziś taka niespodzianka telefon od mamy i takie słowa: babka przepyszna :))
OdpowiedzUsuńNie wiem ,co zrobiłam żle,ale ciasto muszę jeść łyżeczką.Wszystko się rozsypuje,ale smak doskonały.Może przyczyną jest to, że użyłam mąki kokosowej
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, mąka kokosowa nie ma takich właściwości wiążących jak pszenna ;)
UsuńDzisiaj powtórzyłam z mąką kamutową.REWELACJA!
OdpowiedzUsuńWymieszać - tzn. łyżką czy mikserem?
OdpowiedzUsuńłyżką ;) Gdyby było inaczej napisałabym :)
UsuńCzy piec z termoobiegiem? :)
OdpowiedzUsuńBez ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńA jak to wyglada z maka kukurydziana? Moze byc?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, nie próbowałam :(
UsuńNo dobra... To ciasto trafia W SAMO SEDNO. W smaku jak moja ukochana wiewiórka, ale o niebo lepsze - bo zdrowe, a ostatnio innych słodkości nie jestem w stanie przełknąć! :)
OdpowiedzUsuńMi nie wyszło :( Ale klapa... Rozsypuje się - w ogóle się nie połączyło a jabłka są białe!
OdpowiedzUsuńJaka mąka? Może masz troszkę "słabszy" piekarnik i trzeba piec dłużej lub na wyższej temp.
UsuńPróbowałam upiec to ciasto, ale w papierowych foremkach muffinkowych. Niestety, teoszke się poprzyklejały do papierków, bo w składzie nie ma tłuszczu. Jak mogę temu zaradzić? Nie chciałabym dodawac do ciasta oleju, bo w smaku jest w sam raz, ale muffinkowa wersja wydaje się też ciekawa. Proszę o poradę :)
OdpowiedzUsuńZaopatrz się w silikonowe foremki i nie będzie już tego problemu ;)
UsuńTeż miałam z tym problem na początku wypieków muffinek.
Może kupić plastikowe foremki na muffinki są śliskie i ciasto łatwo będzie wyjmować
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne !!! :)
OdpowiedzUsuńDodałam morele, żurawinę i orzechy włoskie. Miałam trochę kwaskowe jabłka dlatego dołożyłam łyżkę miodu. wyszło świetne !
dzięki za przepis !
mąka żytnia razowa typ 2000 bedzie pasowala?
OdpowiedzUsuńPowinna być ok
Usuńciasto jest GENIALNE!! zrobiłam i wyszło naprawde super:):) dziekuje za przepis <3
OdpowiedzUsuńCiacho upieczone. Użyłam mąki pełnoziarnistej orkiszowej...pycha :)
OdpowiedzUsuńCiasto troszkę za mało słodkie, bo miałam kwaskowe jabłka. Następnym razem dodam odrobinę miodu.
OdpowiedzUsuńIm słodsze jabłka - tym lepiej. To one nadają tutaj główny smak :)
UsuńA czy mąka żytnia też się nadaje czy niebardzo
OdpowiedzUsuńA czy mąka żytnia też się nadaje czy niebardzo
OdpowiedzUsuńMożna spróbować żytniej razowej, choć może wyjść taka trochę zbyt zbita kluska ;)
UsuńPani Paulino, czym zastąpić suszone daktyle? Mąż jest cukrzykiem i niestety suszone daktyle nie są wskazane :(
OdpowiedzUsuńPani Justyno, daktyle można po prostu pominąć a ciasto będzie zdecydowanie mniej słodkie (ewentualnie można dosłodzić 2 - 3 łyżkami ksylitolu).
UsuńNiemniej jednak sugerowałabym bardziej pominięcie żurawiny (ta jest dosładzana cukrem), ponieważ badania sugerują nawet, że daktyle wpływają na obniżenie poziomu cukru. Oczywiście u osób z cukrzycą podchodzimy do nich ostrożnie i jako niewielki dodatek.
Witam Pani Paulino i pragne powiedziec, ze choc jest godz.prawie 1 w nocy to pieke to ciasto by bylo na niedziele do kawy. jak wyjdzie to zobzacze i napewno opisze ale juz robilam z Pani przepisow i wychodzily. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO matko, pieczenie tak późną porą to musi być wyzwanie :)
UsuńI jak wyszło?
Pozdrawiam!
Witam serdecznie a ciasto wyszlo super zmienilam tylko daktyle na sliwki i zurawine na rodzynki. pozdrawiam
UsuńWłasnie wsadzone do piekarnika. Niestety brakło migdałów.... Zamiast nich dodane zostało troszke płatków owsianych... Ciekawe czy ciasto wyjdzie smaczne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki pszennej graham może być mąka żytnia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można tu spróbować
UsuńZrobiłam wg przepisu, mam wrażenie że troszkę za suche gdyż jak mieszałam było bardziej suche niż sklejone zatem dodałam troszkę wody. Wydaje mi się że jajka za małe i może mało soczyste jabłka. W smaku pycha, na pewno jeszcze zagości. :) :)
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy na samych grzałkach?
OdpowiedzUsuńsame grzałki ;)
UsuńJa upiekłam to ciasto z tego co było w domu:
OdpowiedzUsuń½ szk mąki pszennej razowej
½ szk mąki orkiszowej
2 starte jabłka
300 g domowych jabłek ze słoika
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki suszonej morwy białej - jest bardzo słodka
I dodałam jeszcze ¼ łyżeczki kardamonu
Ciasto wyszło super wilgotne miękkie średnio słodkie
witam, czy nada się do tego ciasta mąka żytnia razowa typ 2000? na opakowaniu pisze ze jest do domowego pieczywa :) pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędne. Ogromne podziękowania za wszystkie przepisy i jadłospisy! Świetna robota! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPani Paulinko, a jak Pani myśli można do środka dodać mak? Wtedy wyszłaby może taka wersja świąteczna :) Jeśli tak, to ile by Pani dała na takie ciasto suchego maku?
OdpowiedzUsuńPewnie! Hmm, tak ze 3 - 4 łyżki?
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis! Ciasto wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńWlasnie dzisiaj dotarl do mnie ten przepis.Jutro pieke dla domownikow zwykla szarlotke na mace krupczatce-radze sprobowac jest tak wspaniale krucha ze,no nie wiem jak okreslic.dlatego ze jestem na diecie redukcyjnej i zastanawialam sie -zjesc,nie zjesc no i mam wspanialy przepis akurat mam nadmiar jablek i make jaglana ,kokosowa i gryczana,mysle ze wyjdzie dobre gdy dodam odrobine krupczatki pszennej bedzie pychota.Dzieki Paulinko za ten przepis i Wesolych Swiat,pozdrawiam serdecznie i dzieki za darmowe przepisy na slodkosci.Jolka Lipinska slodkozerca
OdpowiedzUsuńSuper :) Wesołych Świąt Pani Jolu!
UsuńCiasto pyszne. Jedyne co to ubilam bialka osobno i wyszlo bardzo pulchne i mięciutkie.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć jakiejś innej mąki bo tą z przepisu ciężko znaleźć i kupić...?
OdpowiedzUsuńOdwiedź na nasz serwis oceniający legalnych bukmacherów - https://bonumart.pl/
OdpowiedzUsuń