Ryż z mięsem mielonym - składniki na 3 porcje:
- Ryż biały - 100g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryka - 1/2 sztuki
- Pieczarki - 6 sztuk
- Mięso mielone z indyka - 200g
- Pomidory z puszki - 1 opakowanie
- Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
- Bulion drobiowy (rosół) - 1,5 szklanki
- Ser zółty - 2 plastry (40g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano
Ryż z mięsem mielonym - przepis:
Na rozgrzanej łyżce oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki i paprykę. Smaż przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmij składniki na talerzyk i wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym.
Wlej łyżkę oleju rzepakowego i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje. Usmaż mięso z dodatkiem przypraw (soli, pieprzu, oregano, słodkiej i ostrej papryki).
Do usmażonego na rumiano mięsa dodaj wcześniej podsmażone warzywa z pieczarkami, suchy ryż, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania jeszcze dopraw w razie potrzeby do smaku i posyp pokrojonym drobno serem. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj chwilę żeby ser się roztopił.
Wartość odżywcza porcji ryżu z mięsem mielonym:
- Energia: 428 kcal
- Białko: 24,4 g
- Tłuszcz: 18,1 g
- Węglowodany: 42,3 g
- Błonnik pokarmowy: 3,6 g
- Ładunek glikemiczny: 20,2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz