Paulina Styś-Nowak dnia 2023/01/09

Ryż z mięsem mielonym - danie jenogarnkowe

Ryż z mięsem mielonym w pomidorowym sosie to bardzo proste i szybkie danie jednogarnkowe. Świetnie nada się na fasz do tortilli, naleśników czy piadiny, zwłaszcza na drugi dzień gdy potrawa jeszcze bardziej zgęstnieje.

Ryż z mięsem mielonym - składniki na 3 porcje:

  • Ryż biały - 100g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka - 1/2 sztuki
  • Pieczarki - 6 sztuk
  • Mięso mielone z indyka - 200g
  • Pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
  • Bulion drobiowy (rosół) - 1,5 szklanki
  • Ser zółty - 2 plastry (40g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano


Ryż z mięsem mielonym - przepis:


Na rozgrzanej łyżce oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki i paprykę. Smaż przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmij składniki na talerzyk i wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym.

Wlej łyżkę oleju rzepakowego i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje. Usmaż mięso z dodatkiem przypraw (soli, pieprzu, oregano, słodkiej i ostrej papryki).

Do usmażonego na rumiano mięsa dodaj wcześniej podsmażone warzywa z pieczarkami, suchy ryż, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania jeszcze dopraw w razie potrzeby do smaku i posyp pokrojonym drobno serem. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj chwilę żeby ser się roztopił.


Wartość odżywcza porcji ryżu z mięsem mielonym:

  • Energia: 428 kcal
  • Białko: 24,4 g
  • Tłuszcz: 18,1 g
  • Węglowodany: 42,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,6 g
  • Ładunek glikemiczny: 20,2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz