Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/20

Ciasto na naleśniki

Zrobienie idealnych naleśników może stanowić nie lada wyzwanie. Niech pierwszy rzuci patelnią ten kto nigdy nie wywalił do kosza rozlatującego się naleśnika, albo usmażył naleśnika tak grubego, że stawał w gardle. Otóż to! Każdy z nas miał takie początki, a ja dzisiaj podzielę się z Wami moim doświadczeniem i wyjaśnię jak zrobić naleśniki doskonałe, a więc cienkie, elastyczne i rumiane jak bułeczki!

Poniższy przepis to typowy klasyk - naleśniki te można posmarować słodkimi dodatkami (np. dżemem i cieciorellą) lub wypełnić wytrawnym farszem (np. naleśniki ze szpinakiem). Można je podać na 100 sposobów, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli natomiast szukasz naleśników w zdrowszej wersji sprawdź przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej. Alergicy na białka jaja kurzego powinny wybrać naleśniki bez jajek, zaś osoby, unikające glutenu zapraszam do przepisu na naleśniki bezglutenowe.


Jak zrobić naleśniki


Aby przygotować idealne naleśniki potrzebujesz:
  • dobrego przepisu na ciasto, które jest rzadkie i lejące - im gęstsze ciasto tym grubsze naleśniki,
  • dobrze nagrzanej patelni już przed pierwszym naleśnikiem - unikniesz wtedy strat w postaci rozlatującego się pierwszego naleśnika,
  • mojego sposobu, umożliwiającego przygotowanie super cienkich naleśników bez odmierzania ciasta - wszystko opisane niżej.

 

Ciasto na naleśniki - składniki na ok. 14 cienkich naleśników:

  • Jajka - 3 stuki małe lub 2 duże
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki
  • Mleko 2% - szklanka
  • Woda (gazowana lub zwykła) - szklanka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki


Przepis na naleśniki:


Zmiksuj składniki na gładkie ciasto tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno być rzadkie i lejące - tylko wtedy mamy gwarancję otrzymania idealnych, delikatnych naleśników. Rozgrzej dobrze patelnię z rozsmarowaną po całej powierzchni łyżeczką oleju rzepakowego. Patelnię posmaruj tłuszczem tylko przed pierwszym naleśnikiem, przy kolejnych nie ma już takiej potrzeby. Nalej porcję ciasta na patelnię.

Jeśli zależy Ci na naprawdę cienkich naleśnikach wypróbuj mojego sposobu. Po nalaniu i rozprowadzeniu porcji ciasta na patelni natychmiast przechyl ją nad pojemnikiem z ciastem i zlej jego nadmiar. Wtedy na patelni zostaje taka ilość ciasta, z której powstanie naleśnik idealny.

Naleśnik smaż z jednej strony aż bez problemu zacznie odchodzić od patelni. Przewróć na drugą stronę i smaż kilkanaście sekund.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz