Składniki na dwie porcje szakszuki:
- Jajka - 4 sztuki
- Cebula - 1/2 sztuki
- Czosnek - spory ząbek
- Pomidory - 4 sztuki
- Oliwa - łyżka
- Sól, pieprz, świeża bazylia
Sposób przygotowania szakszuki:
- Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę.
- Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) - smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko.
- Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj z grzankami :)
Wartość odżywcza porcji szakszuki:
- Energia: 267 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Szakszuka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy śniadaniowe z jajkiem:
Kolejne proste danie na które nawet nie trzeba przepisu.Jesteś beznadziejna
OdpowiedzUsuńlepiej działać niż zniechęcać do działania. a ty masz jakiś blog ze zdrowymi przepisami, kochanie?
UsuńTrafiłam na tego bloga parę dni temu, jestem pełna podziwu. Ciekawe artykuły, wszystko dokładnie wytłumaczone. Przepisy proste, może według niektórych osób banalne ale sama nie wpadłabym na zrobienie bananowej granoli czy np powyższego dania, a rozpisanie tego na makroskładniki to dla wielu osób "czarna magia". Będę zaglądała tutaj częściej. PS: Komentarze pełne nienawiści piszą osoby, którym w życiu nie wyszło i zazdroszczą, nie warto się nimi przejmować :)
UsuńKochane, z hejterami nie ma sensu walczyć ;) Byli,są i będą. Niech się trują swoim własnym jadem ;)
Usuńmoże i proste danie, ale sama bym na nie nie wpadła - z przepisem zetknęłam się dopiero rok temu :)
UsuńProste nie proste, tez warte pokazania ;) Osobiscie pierwszy raz sie spotkalem z tym polaczeniem i w ciagu 10 min dzisiaj zdecydowalem sie przygotowac ;) Palce lizac!
UsuńNiektórym nie potrzeba wymyślnych przepisów, wystarczy ispiracja do dietetycznych posiłków, ale wskazówki jak je wykonać też okazują się bardzo przydatne.
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńProste dania są najlepsze, bo nikt nie będzie gotował codziennie innych, wymyślnych potraw a takie proste przepisy można wprowadzić na co dzień :) Na pewno wypróbuję szakszukę, to moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńHej. Absolutnie świetne,tak jak lubię,proste i kolorowe no i zdrowe a i mega smaczne.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia kochani.
Pani Paulinko- ile to jest jedna porcja? Jedno jajko, dwa?
OdpowiedzUsuńIlość porcji zawsze podaję przed składnikami przepisu,
UsuńNa dwie porcje 4 jajka, tak więc na jedną dwa :)
Uważam iż powinna pani dać na bloga jakiś pomysl z serem białym i jogurtem to tylko moja propozycja 😊
UsuńChyba potrzebujesz nauczyciela polonistę i dobrych okularów
UsuńTo danie jest przepyszne.Zwłaszcza o tej porze roku kiedy pomidory są soczyste i słodkie. prosty przepis a smak wyśmienity. Dziękuje:))
OdpowiedzUsuńTo danie jest przepyszne.Zwłaszcza o tej porze roku kiedy pomidory są soczyste i słodkie. prosty przepis a smak wyśmienity. Dziękuje:))
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rzeczywiście wyszło pysznie! :) Moja wskazówka- żeby jajko ładnie się ścięło warto przykryć patelnię pokrywką.
OdpowiedzUsuńNie wyszło mi :( wszystko było jakieś wodniste :(
OdpowiedzUsuńPewnie za krótko smażyłaś pomidory - trzeba odparować sok ;)
UsuńMi niestety też wyszło wodniste a nie mogłam dłużej smażyć bo pomidory się już rozpadały, ale i tak pyszne :D
UsuńWczoraj jak robiłam zupę pomidorową z piekarnika (pyszna poza tym) blender chyba nie dał rady i na sitku zostały mi nie tylko pestki i skórki, ale całkiem niezła passata, dzisiaj wykorzystałam do szakszuki i efekt super, a czas przygotowania skrócił się do czasu ścięcia jajek ;)
OdpowiedzUsuńDobrze, że nic się nie zmarnowało :)
UsuńŚwietne pomysły. Powoli sprawdzam kolejne potrawy i są na prawde smaczne. Kiedyś gotowałem typowo po polsku, dzisiaj o wiele chętniej próbuje zdrowszych potraw, po których lepiej się czuję. Dzięki wielkie za pomysły! :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPrzepyszne danie na śniadanie zrobione. Niby takie proste - ale tu odkryłam nowy sposób podania - od razu jakby coś innego na talerzu szczególnie, że na wierzch jajek położyłam po łyżeczce domowego pesto z bazylii. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńPesto na pewno świetnie pasowało do całości :)
Usuńtak prostu przepis a ja jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych jajek :D Dziękuję
OdpowiedzUsuńTo tez kwestia pomidorów, ale jak się rozpadną też będzie ok ;)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńWlasnie skonczylam zajadac sie tym pysznym daniem. Jest bardzo sycace, wartosciowe i swietnie prezentuje sie na talerzu. Jestem zadowolona w 100% . Bede czesto wracac do tego przepisu. Pozdrawiam ...Magdalena Jasinowska
Danie super. Wlasnie zrobilam, ale niestety chyba trzeba jesc z patelni. Ciezko przelozyc na talerz :)
OdpowiedzUsuńA pomidory z puszki będą ok??
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej ;)
UsuńJak dla mnie, zbyt słodkie danie, z kolei bardzo ładnie wyglądające. :)
OdpowiedzUsuńsłodkie? )
UsuńPyszne śniadanko i bardzo sycące.Do obiadu wystarczy:))))...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam, jest przepyszne. Bardzo proste i sycące :)
OdpowiedzUsuńWitam. Jeśli dodam kaszę gryczana I buraki to wtedy też dwa jajka na porcję? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak ;)
Usuńjak zwykle, kolejne rewelacyjne danie:)
OdpowiedzUsuńRobię jutro na śniadanie <3
OdpowiedzUsuńPoleeecam! Przepyszne <3
OdpowiedzUsuńWszystko.ok do czasu aż nie wbije się tych jajek na pomidory,wtedy z jajek robi się jajecznica a nie ślicznie wysmażone jajka jak na obrazku.Podejrzewam że najpierw należy zrobić małe wgłębienia okrągłe między pomidorami żeby jajko zetknęło się z patelnią... Smakowo nie mam zastrzeżeń bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńNi robiłam specjalnych wgłębień ;)
UsuńZdecydowanie robić wgłebienia. Eksperci od szakszuki dodaja 3 jajka w załości i 3 same żółtka
UsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo pysznie <3! Mam pytanko czy pomidory mają być tak słodkie? Dla mnie były trochę zbyt słodkie, czy to normalne czy zależy od rodzaju pomidorów?
OdpowiedzUsuńTo zależy od rodzaju pomidorów.
UsuńPani Paulino piszę tu bo nie wiem gdzie. Kupiłam 2.04 książkę Pani autorstwa w promocji z innym wydaniem 2w1 za 20 zł i od razu wpłaciłam pieniądze. Czy Pani coś wie o tym, jeszcze nie dostałam Beata Gądek
OdpowiedzUsuńProszę napisać na maila: cojescnet@gmail.com
UsuńWyślę książkę w załączniku :)
(musiał pojawić się jakiś błąd ze strony przelewów)
Uwielbiam, koniecznie z odrobiną kminu rzymskiego;-)
OdpowiedzUsuńSzakszukę "robią" przyprawy. Koniecznie kumin (mielony), świeża kolenda, pieprz, sól, toche soku z cytryny i harissa :) Ja dodaję na bok talerza jeszcze łyżkę yogurtu greckiego (konsystencja stała), który łagodzi ostry smak harissy.
OdpowiedzUsuńBanalne danie a jakie pyszne :) sama bym na to nie wpadła :) Użyłam pomidorów w puszce, spokojnie można dodać całą puszkę ale trzeba poczekać troszkę dłużej żeby nadmiar wody odparował.
OdpowiedzUsuńP.S. nie trzeba robić wgłębień na jajka ;)
Daria
Dziękuję za komentarz! :)
Usuńjutro będzie na śniadanko :D Ostatnio testuję Twoje przepisy- są pyysznnne a ja chudnę jak szalona :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłam i zjadłam razem z narzeczonym, który pyta teraz kiedy ponownie zjemy te dobre jajka w pomidorach :) ;D
OdpowiedzUsuńsuper przepis !
:D
UsuńCoś pyyyysznego!!!😊
OdpowiedzUsuńJa do pomidorów dodalam jeszcze odrobine slodkiej papryki i odrobine, naprawde odrobine cukru 😊
Pyyyycha!
UWIELBIAM TO DANIE!!!!! Dodaje czerwonej papryki i czasem kiełbaski, jak chce zaszaleć:) jest pyszne, kolorowe i sycące. Fit obiadek i waga leci w dół;P
OdpowiedzUsuńprzepyszna! będę robiła bardzo często! :D
OdpowiedzUsuńZaraz idę pichcić! Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, dorzuciłam kawałki awokado do pomidorów, smakowało wybornie!! Dziekuje za pyszny przepis, jest Pani moją inspiracją :)
OdpowiedzUsuńja polecam dodac duzo kminku (calego najlepiej) i wedzonej papryki <3 nieraz dodaje cukinie, pieczarki, standardowo u mnie wchodzi tez papryka :)
OdpowiedzUsuńWchodzę przypadkiem w sumie a tu same pyszności, aż się jeść zachciało. Dzięki za ciekawą i barwną propzycją na śniadanie, oczy same się najedzą tym pięknym widokiem. Mniam :) wędzona papryka zrobiłabym tu dużo dobrej roboty, tak mi się wydaje.
OdpowiedzUsuńKobieta podaje świetne przepisy, takie jak ONA robi, wkłada w to serducho, a takie baby plujące jadem i tak zgnoją i powiedzą, że coś jest nie tak, baaaby ogarnijta się. ja bardzo dziękuję Pani za ten blog, ze względu na stan zdrowia muszę przejść na zdrowe odżywianie codziennie robię według Pani przepisów, po pierwsze są na moją kieszeń a po drugie mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie lubię pomidorów, ale to danie naprawdę mi bardzo smakuje. Jeszcze nie raz je zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper blog :)
Na pewno bardzo dobre, wspaniałe danie. Czy zwróciłaś uwagę na to ile i jakie związki ulegają zniszczeniu przy obróbce termicznej? Specjaliści od żywienia zazwyczaj pomijają tą ważną kwestie. Sukcesów!
OdpowiedzUsuńSuper przepis.Pychota.Wszystko wyszło zgodnie z podanym przepisem.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDanie jest proste i wartościowe.Ja czasami(jesli chcę aby było bardziej obiadowo) dodaję do pomidorów cukinię i marchewką starta na dużych oczkach oraz szpinak baby.Lekko blanszuję i na koniec wbijam jajka.
OdpowiedzUsuńPychotka
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań.
OdpowiedzUsuńZdrowe, syte śniadanie! Szukam książek, gdzie będą podobne przepisy o zdrowym odżywianiu - zna ktoś coś ciekawego i poleca? :)
OdpowiedzUsuńDzieki. Moja przerobiona wersja:
OdpowiedzUsuńSkładniki
3 duże pomidory
mała cebula
kiełbaska
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki vegety
szczypta pieprzu
szczypta oregano
szczypta pietruszki
4 jajka
Opis
Cebulę zeszklić, dodać kiełbaskę.
Pomidory obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski pokrojone pomidory z sokiem i pestkami. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać do kiełbaskę i zredukować. Gdy woda odparuje zrobić małe wgłębienia i wbić tam jajka. Przykryć pokrywką i zostawić aż jajka się zetną.
Polskie pomidory sa najlepsze https://polskiepomidory.com.pl/ ja pije rowniez soki pomidorowe polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń