Paulina Styś-Nowak dnia 2023/01/12

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie to niezwykle wszechstronne danie, które można podać zarówno z ziemniakami, kopytkami, kluskami, kaszą, ryżem czy nawet makaronem. Jeśli więc szukasz uniwersalnego przepisu na obiad w 30 minut to jesteś w dobrym miejscu. 


Pierś z kurczaka w sosie - składniki na 2 porcje:

  • Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 250g)
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cebula - mała sztuka
  • Marchew - sztuka
  • Bilion drobiowy (rosół) - szklanka
  • Koperek - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz


Pierś z kurczaka w sosie - przepis:

 

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij. Rozbite filety możesz dodatkowo przekroić tak, aby wyszły 4 kawałki. Pokrojone piersi oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż filety z dwóch stron, po czym zdejmij na talerz.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Warzywa podsmaż przez kilka minut na łyżce oleju, następnie dodaj do nich wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka i wlej bulion. Gotuj potrawę pod przykryciem przez ok. 20 minut, w połowie przewróć mięso na drugą stronę. Na koniec dopraw sos do smaku (solą i pieprzem) oraz dodaj koperek. Opcjonalnie można zaprawić śmietaną 18%, ale nie jest to konieczne.

Wartość odżywcza porcji piersi z kurczaka w sosie:

  • Energia: 325 kcal
  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 4,5

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz:

  1. Mega proste przepisy , a co najważniejsze podane kcal 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń