Pierś z kurczaka w sosie - składniki na 2 porcje:
- Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 250g)
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Cebula - mała sztuka
- Marchew - sztuka
- Bilion drobiowy (rosół) - szklanka
- Koperek - 2 łyżki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz
Pierś z kurczaka w sosie - przepis:
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij. Rozbite filety możesz dodatkowo przekroić tak, aby wyszły 4 kawałki. Pokrojone piersi oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż filety z dwóch stron, po czym zdejmij na talerz.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Warzywa podsmaż przez kilka minut na łyżce oleju, następnie dodaj do nich wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka i wlej bulion. Gotuj potrawę pod przykryciem przez ok. 20 minut, w połowie przewróć mięso na drugą stronę. Na koniec dopraw sos do smaku (solą i pieprzem) oraz dodaj koperek. Opcjonalnie można zaprawić śmietaną 18%, ale nie jest to konieczne.
Wartość odżywcza porcji piersi z kurczaka w sosie:
- Energia: 325 kcal
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik pokarmowy: 1,4 g
- Ładunek glikemiczny: 4,5
Mega proste przepisy , a co najważniejsze podane kcal 😍😍😍
OdpowiedzUsuń