Miękkie, puchate, kojarzą się z biszkoptami. Idealnie sprawdzą się dla maluchów po 8 miesiącu życia. A i starszaki pewnie nie pogardzą :)
Składniki na 2 porcje:
- Chleb - 4 kromki
- Jajka - 2 sztuki
- Zmielona wanilia - 1/4 łyżeczki
- Syrop daktylowy - 2 łyżki
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania tostów na słodko:
- Od białek oddziel żółtka.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodaj żółtka, wanilię i syrop - miksuj przez chwilkę.
- Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go olejem.
- Chleb maczaj dokładnie w puszystej masie jajecznej i układaj na papierze.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 - 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji tostów (2 kromek bez dodatków):
- Energia: 316 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 48 g
- Błonnik pokarmowy: 3,7 g
Wypróbuj inne pyszne przepisy śniadaniowe:
- Placki na kefirze
- Owsianka nocna
- Szakszuka (jajka w pomidorach)
- Owsianka na mleku
- Naleśniki bez jajek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz