Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/01

Śniadaniowe tosty na słodko


Miękkie, puchate, kojarzą się z biszkoptami. Idealnie sprawdzą się dla maluchów po 8 miesiącu życia. A i starszaki pewnie nie pogardzą :)


Składniki na 2 porcje:

  • Chleb - 4 kromki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Zmielona wanilia - 1/4 łyżeczki
  • Syrop daktylowy - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania tostów na słodko:


  • Od białek oddziel żółtka.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka, wanilię i syrop - miksuj przez chwilkę.
  • Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go olejem.
  • Chleb maczaj dokładnie w puszystej masie jajecznej i układaj na papierze.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 - 20 minut.


Wartość odżywcza 1 porcji tostów (2 kromek bez dodatków):

  • Energia: 316 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,7 g

Wypróbuj inne pyszne przepisy śniadaniowe:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz