Tosty francuskie z piekarnika | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/02/21

Tosty francuskie z piekarnika

Co zrobić z nadmiarem chleba żeby nie pływało w tłuszczu? Tosty francuskie z piekarnika! Idealne na śniadanie lub kolację. Podane z dużą ilością warzyw, awokado i domowym ketchupem z cukinii (tutaj przepis: KLIK) będą stanowiły super zdrowy i wartościowy posiłek :)


Składniki na 8 tostów:

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 3 łyżki mleka
  • 8 kromek chleba z dobrym składem
  • sól, pieprz, bazylia lub zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy


Sposób przygotowania:

  • Jajka roztrzep z dodatkiem mleka i przypraw.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia - na papierze rozsmaruj pędzelkiem łyżkę oliwy.
  • Kromki chleba maczaj w masie jajecznej i układaj na blaszce.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut.
  • Podawaj z warzywami, awokado i domowym ketchupem.


Wartość odżywcza dwóch tostów francuskich bez dodatków:

  • Energia: 214 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 7,5 g
  • Węglowodany: 26 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g


Tosty francuskie są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, B2, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. zapowiadają się pysznie! :)

    Zapraszam do mojej aukcji na durszlaku "Kanapkownia :) Pasują idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulinko a jaki chleb Pani używa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100% żytni, nie używam razowców z uwagi na synka. Jemy i tak sporo kasz i pełnoziarnistych produktów więc chleb jest po prostu żytni ;)

      Usuń
    2. A dlaczego nie wolno razowca dla maluchów? Proszę rozwinąć temat. Jaka jest różnica, razowy nie może być żytni? To dla mnie zagadka z tym nazewnictwem pieczywa?

      Usuń
    3. wolno oczywiście ;) Ale raczej nie non stop z uwagi na ilość błonnika.

      Może być żytni razowy, ja po prostu używa żytniego nie razowego, bardziej taki pomiędzy razowym a jasnym.

      Usuń
  3. Czasem coś szybkiego jest niezbędne. Kiedy się spieszymy nie ma to jak po prostu przygotować tosta - ale ze zdrowego pieczywa :)Maczanie w masie jajecznej to sposób, którego jeszcze nie znałam - może być dobrą metodą na "przemycenie" jajek dzieciom, które ich nie lubią :) Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Patryk Mroziński6 marca 2018 18:51

    Pyszniutkie Mój Syn Chciał nieskończenie Duże Porcje��

    OdpowiedzUsuń