Paulina Styś-Nowak dnia 2021/10/11

Pieczone kotlety z kurczaka

 

Jeśli i Tobie z niedzielnym obiadem kojarzą się panierowane, smażone w tłuszczu kotlety to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Mięso jest równie soczyste i miękkie, a sama panierka chłonie o wiele mniej tłuszczu niż ma to miejsce w klasycznej wersji.

Zasmakuje zarówno dorosłym, ale już na pewno dzieciom. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia. Pod koniec sesji jakimś sposobem ubyło mi kurczaczków ;)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub ok. 600 g samych polędwiczek 
  • ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, słodka papryka, curry lub mix przypraw do drobiu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
 
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka 

  • 1 szklanka bułki tartej
  • kawałek parmezanu, ok. 4 na 4 cm 
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego 

 



Sposób przygotowania:

  • Pierś  z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki o grubości max. 3 cm. Jeśli używasz polędwiczek to nic z nimi nie trzeba robić. Mięso natrzyj przyprawami i olejem - odstaw na co najmniej 30 minut.
  • Jajka rozmieszaj z mlekiem.
  • Bułkę tartą zmiksuj z parmezanem. Możesz też parmezan zetrzeć na tarce do bułki tartej. 
  • Kawałki mięsa obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w panierce z bułki tartej. 
  • Napanierowane mięso układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop po wierzchu olejem rzepakowym.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 minut. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Wskazówki:

  • W ten sam sposób możesz przygotować klasyczne kotlety z kurczaka (mięso wystarczy wcześniej rozbić tłuczkiem).
  • Do panierki możesz dodać podrobione/zmiksowane płatki kukurydziane. Otrzymasz wtedy soczyste i pyszne nuggetsy z kurczaka w zdrowszej, pieczonej wersji.










Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znikaj już na tak długo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, ze wróciłaś ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, że jesteś! Proszę wrzucaj nam co kilka miesięcy jeden przepis, bo są one po prostu dla mnie najwspanialsze na świecie. Wraz z nowymi przepisami będę wiedzieć, że jesteś i nas dopingujesz w zdrowej diecie :) dziękuję jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń