Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/31

Omlet ze szpinakiem

Szpinak to super warzywo, które można dodać do wielu posiłków i dzięki temu podnieść ich wartości odżywcze bez większego wpływu na smak. Fajnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, np. kotletów ziemniaczanych czy pulpetów z indyka jako składnik sosu.

Jest także idealną bazą do sałatek zamiast sałaty, tak jak w sałatce z wędzonym łososiem. Ale to nie wszystko! Nie zapominajmy o zastosowaniu szpinaku w przepisach na słodko, a szczególnie zielonych koktajlach. Koktajl ze szpinakiem to potężna bomba składników odżywczych - zdecydowanie warto raz na jakiś czas miksować zielone. A dziś zapraszam na prosty przepis na omlet ze szpinakiem - sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Składniki na 2 porcje omletu ze szpinakiem:

  • Jajka kurze - 4 sztuki
  • Ser parmezan - 3 łyżki
  • Szpinak świeży - 2 garście (100g)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól, pieprz


Omlet ze szpinakiem - przepis:


Rozpuść łyżkę masła na patelni. Przeciśnij czosnek i usmaż go na maśle co chwila mieszając żeby się nie przypalił. Do czosnku dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż szpinak przez kilka minut do momentu aż zwiędnie.

W tym czasie zmiksuj lub energicznie wymieszaj jajka z dodatkiem dwóch łyżek potartego parmezanu oraz solą i pieprzem.

Masę jajeczną wlej na patelnię ze szpinakiem. Wierzch oprósz łyżką startego parmezanu. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut, aż jajka się zetną.


Wartość odżywcza omletu ze szpinakiem:

  • Energia: 184 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 13,8 g
  • Węglowodany: 1,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 0 g
  • Ładunek glikemiczny: 0,2

Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz