Jest także idealną bazą do sałatek zamiast sałaty, tak jak w sałatce z wędzonym łososiem. Ale to nie wszystko! Nie zapominajmy o zastosowaniu szpinaku w przepisach na słodko, a szczególnie zielonych koktajlach. Koktajl ze szpinakiem to potężna bomba składników odżywczych - zdecydowanie warto raz na jakiś czas miksować zielone. A dziś zapraszam na prosty przepis na omlet ze szpinakiem - sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację.
Składniki na 2 porcje omletu ze szpinakiem:
- Jajka kurze - 4 sztuki
- Ser parmezan - 3 łyżki
- Szpinak świeży - 2 garście (100g)
- Czosnek - 2 ząbki
- Masło - 1 łyżka
- Sól, pieprz
Omlet ze szpinakiem - przepis:
Rozpuść łyżkę masła na patelni. Przeciśnij czosnek i usmaż go na maśle co chwila mieszając żeby się nie przypalił. Do czosnku dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż szpinak przez kilka minut do momentu aż zwiędnie.
W tym czasie zmiksuj lub energicznie wymieszaj jajka z dodatkiem dwóch łyżek potartego parmezanu oraz solą i pieprzem.
Masę jajeczną wlej na patelnię ze szpinakiem. Wierzch oprósz łyżką startego parmezanu. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut, aż jajka się zetną.
Wartość odżywcza omletu ze szpinakiem:
- Energia: 184 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 13,8 g
- Węglowodany: 1,2 g
- Błonnik pokarmowy: 0 g
- Ładunek glikemiczny: 0,2
Pani Paulino wspaniale, że dodaje Pani również informacje o ładunku glikemicznym, szczególnie, że insulinooporność jest bardzo powszechna. Bardzo dziękuję, czuje się dużo lepiej gotując potrawy z Pani bloga :)
OdpowiedzUsuń