Składniki na placki na 3 porcje (po 4 sztuki):
- ok. 400g dyni hokkaido
- połowa selera korzeniowego (ok. 200g)
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię i seler zetrzyj na grubych oczkach lub używając malaksera.
- Do warzyw dodaj pozostałe składniki - wymieszaj.
- Formuj okrągłe placuszki i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 - 40 minut (pod koniec pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
Wartość odżywcza jednej porcji placków:
- Energia: 288 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Placki dyniowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńA gdzie te 3 łyżki oleju?
OdpowiedzUsuńdo całej masy
UsuńA można zastąpić mąką z brązowego ryżu? Dla wersji bezglutenowej:)
OdpowiedzUsuńtak, można ;)
UsuńMyśli Pani, że można zamienić część selera na marchewkę? Akurat kupiłam tak mały seler, że nawet nie ma tych 200 g :(
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś był zainteresowany, tak zrobiłam i wyszło pysznie :)
UsuńZrobione i zjedzone. Ja podawałam z łyżeczką jogurtu i wędzonym łososiem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie to te jajka czym zastąpić ?
OdpowiedzUsuń