Rzadko przygotowuję omlety, choć jest to fajna opcja na leniwe śniadanie lub kolację. Dzisiaj mam dla Was propozycję na omlet z pomidorkiem. Już teraz po głowie chodzi mi puszysty omlet na słodko.
Zdjęcie jedno i to takie kiepskie - niestety gdy wybiegłam z patelnią na dwór rozpadał się deszcz!
Składniki na omlet z pomidorem:
- Jaja - 2 sztuki
- Pomidor - sztuka
- Świeża bazylia - kilka listów
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania omletu:
- Pomidora sparz we wrzątku i usuń skórkę.
- Pomidora posiekaj w kostkę i podsmaż przez 3 minuty na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
- W tym czasie wybij do miski jaja, dopraw solą i pieprzem i rozbełtaj.
- Jaja wylej na patelnie z pomidorami i oprósz listkami świeżej bazylii.
- Smaż omlet z jednej strony aż jaja się zetną.
Wartość odżywcza omletu z pomidorem:
- Energia: 233 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 4,3 g
- Błonnik pokarmowy: 1,8 g
- Cholesterol: 432 mg
Omlet z pomidorem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Wypróbuj inne przepisy na wytrawne śniadania:
- Szakszuka z ciecierzycą
- Szakszuka (klasyczna)
- Tortille z hummusem
- Tosty francuskie z piekarnika
- Omlet
- Tost z jajkiem i awokado
Brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProste, zdrowe i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńczekam na "puszysty omlet z owocami" ^^
OdpowiedzUsuńomlet sie nie spali z jednej strony? :(
OdpowiedzUsuńnie powinien ;)
UsuńCzy bycie dietetykiem jest trudne? Chodzi mi o szkole...
OdpowiedzUsuńO, super, że jajeczny. Teraz proszę o przepis na omlet niejajeczny.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam ;) bardzo smaczne i szybkie śniadanie
OdpowiedzUsuńczy do podsnazenia mogę użyć oleju kokosowego? ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńa olej słonecznikow?
Usuńsłonecznikowy nie powinien być używany do smażenia, ponieważ ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nieodpornych na wysokie temperatury
UsuńDzisiaj zrobiłam i ........ pysznie. Prosto i smacznie no i zdrowo.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast bazyli może być szczypior i czy jeść do tego pieczywo?
OdpowiedzUsuńPewnie, że może być :) Ja jem z pieczywem.
Usuńcześć czy zamiast mąki przennej może być mąka żytnia?
OdpowiedzUsuńale tu nie ma mąki ;)
UsuńPrzepyszne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam omlet na śniadanko, wyszedł obłędny! Pozdrawiam Panią Paulinę i jej fantastycznego bloga!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Również pozdrawiam :)
UsuńMogę użyć masełka roślinnego ewentualnie prawdziwego zamiast oleju?
OdpowiedzUsuń