Paulina Styś-Nowak dnia 2022/07/26

Placki na kefirze z jagodową polewą


Wiadomo jak to jest przy dzieciach. Gotujemy bardziej pod nich - dziecko najedzone charakteryzuje się wyższym współczynnikiem współpracy ;) Moje dzieci lubią różnego rodzaju placuszki i naleśniki, więc w naszym porannym menu dominują tego typu przepisy.

Dodatki w postaci sezonowych owoców są fajnym urozmaiceniem. 

 

Składniki na ok. 20 placuszków:

  • Kefir naturalny - 1 szklanka
  • Jajko - 1 sztuka
  • Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki
  • Mąka pełnoziarnista - 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Syrop z daktyli - 2 łyżki

  • Jagody - 1 szklanka
  • Banan - 1 dojrzała sztuka
  • Serek Bieluch - 1 opakowanie


Sposób przygotowania placków na kefirze:

  • Zmiksuj składniki na ciasto na placki.
  • Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) nakładaj łyżką ciasto i smaż małe placuszki z obu stron.
  • Zmiksuj składniki na polewę. Część jagód możesz odłożyć do posypania placuszków.




Wartość odżywcza 1 porcji placuszków (1/3 przepisu):

  • Energia: 403 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 62 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,8 g


Sprawdź inne przepisy na śniadaniowe placki:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. Jak się cieszę z nowych przepisów 😍 jutro zrobię to cudo na śniadanie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt, dziecko najedzone charakteryzuje się wyższym współczynnikiem współpracy ;) ;) ;)

    OdpowiedzUsuń