Wiadomo jak to jest przy dzieciach. Gotujemy bardziej pod nich - dziecko najedzone charakteryzuje się wyższym współczynnikiem współpracy ;) Moje dzieci lubią różnego rodzaju placuszki i naleśniki, więc w naszym porannym menu dominują tego typu przepisy.
Dodatki w postaci sezonowych owoców są fajnym urozmaiceniem.
Składniki na ok. 20 placuszków:
- Kefir naturalny - 1 szklanka
- Jajko - 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki
- Mąka pełnoziarnista - 1/4 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
- Syrop z daktyli - 2 łyżki
- Jagody - 1 szklanka
- Banan - 1 dojrzała sztuka
- Serek Bieluch - 1 opakowanie
Sposób przygotowania placków na kefirze:
- Zmiksuj składniki na ciasto na placki.
- Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) nakładaj łyżką ciasto i smaż małe placuszki z obu stron.
- Zmiksuj składniki na polewę. Część jagód możesz odłożyć do posypania placuszków.
Wartość odżywcza 1 porcji placuszków (1/3 przepisu):
- Energia: 403 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 62 g
- Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Jak się cieszę z nowych przepisów 😍 jutro zrobię to cudo na śniadanie ☺️
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
UsuńPyszne! I najbardziej się cieszę, że mój mąż też bardzo lubi Pani przepisy :)
UsuńTo fakt, dziecko najedzone charakteryzuje się wyższym współczynnikiem współpracy ;) ;) ;)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być mrożone jagody? Dziękujesz odpowiedz
OdpowiedzUsuń