Ot taki szybki obiad z botwinką, wypróbujcie!
Kotleciki podałam z fasolką szparagową i sosem jogurtowo - czosnkowo - musztardowym. Dla Antka kotleciki były bez dodatku soli, uformowane w wygodny do chwytania kształt (patrz zdjęcie na dole). Dla reszty kotlety były okrągłe i posolone przed formowaniem.
Składniki na 3 porcje (9 sztuk):
- ok. 450g zmielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 młode buraki
- pęczek botwinki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną opłukaj pod gorącą wodą i ugotuj w 2 i 3/4 szklanki wody.
- Buraczki zetrzyj na tarce.
- Botwinkę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Uformuj kotlety i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zanim położysz kotlety na papierze posmaruj go olejem (w przeciwnym razie mogą zbyt mocno przywierać). Kotlety natłuść również z wierzchu.
- Piecz przez 30 minut w temp. 200 stopni C, następnie ustaw termoobieg i piecz jeszcze przez 15 minut.
Wartość odżywcza porcji kotletów z botwinką (3 sztuki):
- Energia: 499 kcal
- Białko: 42 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 46 g
- Błonnik pokarmowy: 3,8 g
Kotlety z botwinką są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B1, B6, B12, PP;
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPoprzednie kotleciki okazały się strzałem w dziesiątkę. rewelacyjny sposób na przemycenie kapusty. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu wyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńCzy w wersji wegetarianskiej mozna tak po prostu pominąć mieso w przepisie czy nalezy je czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńW wersji ege polecam ten przepis: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/buraczane-kotleciki-czyli-najlepsze.html
UsuńBardzo dobre i meega sycące
OdpowiedzUsuńCześć bardzo proszę o poradę co zamiast botwinki? ??? Kupią juz wszystko na kotleciki i nie mogłam nigdzie dostać :-( można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMoże być szpinak np ;)
Usuńrobiłam PRZEPYSZNE!!! wszyscy zjedli z smakiem nawet moi trudni do przekonania aby jeść coś nowego mężczyźni:) jedynie pominęłam botwinkę bo nie moglłam jej dostać :) dziękuję i prosze o więcej :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką tylko porcja wyszła ogromną nawet kiedy dodałam mniej kaszy. U mnie 13 ogromnych kotletów :) więc chyba będzie zapas na tydzień.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są rewelacyjne. Przepyszne!!! Miała być zupa z botwinki a wyszły kotleciki...kolorowe, pachnące, a jakie smakowite.
OdpowiedzUsuńCzy kotleciki moga byc smazone na patelni ?Jezeli tak to jak dlugo?
OdpowiedzUsuńMogą, tak do zrumienienia jak standardowe :)
Usuńa czy czosnek i cebula nie stanowią problemu dla takiego 7 miesięcznego bobaska? nie są za ostre na brzuszek?
OdpowiedzUsuńCebulę i czosnek można podawać od początku rozszerzania diety (od 6 msc).
UsuńSuper przepis! Świetny patent na przemycenie wielu zdrowych składników w przyjemnej dla oka postaci :) Kotleciki na bazie mięsa, kaszy i warzyw to doskonała propozycja na smaczny i pożywny obiad:)
OdpowiedzUsuń