Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno częstszych dań obiadowych w każdym polskim domu. Pulpety!
Śmiało można rzec, że moja wersja jest dużo lżejsza pod względem ilości kalorii i doboru składników. Używamy chude mięso, nie wykorzystujemy bułki tartej do obtaczania (bułka tarta wymusza dodatek sporych ilości tłuszczu do smażenia, w przeciwny razie będzie się przypalała), a w sosie znajdują się warzywa.
Pulpety
podawajcie z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także sezonowymi
warzywami. Jeśli wyjdzie Wam za dużo pulpetów to nie wahajcie się ich
mrozić.
Składniki na 4 porcje:
- Zmielona pierś z indyka - 400g
- Jajko - 1 sztuka
- Czerstwa bułka pszenna - duża sztuka (+ mleko do namoczenia)
- Cebula - 1 mała sztuka
- Sól, pieprz
- Cebula - 1 sztuka
- Marchew - 2 sztuki
- Papryka - 1 sztuka
- Bulion (rosół) - ok. 2 - 3 szklanki
- Świeży szpinak - 2 garści
- Sól, pieprz, ziele angielskie
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Śmietana 18% - 1 łyżka
Sposób przygotowania pulpetów z indyka:
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem (na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem gotowania)
- Zaczynamy od przygotowania sosu.
- Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z 3 łyżkami oleju. Zeszklij pod przykryciem.
- Do cebuli dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i paprykę - smaż kilka minut.
- W międzyczasie przygotuj mięso na pulpety.
- Bułkę odciśnij z mleka.
- Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulę, jajko, sól i pieprz.
- Warzywa na patelni odgarnij na boki najbardziej jak się da.
- Formuj małe pulpety i układaj je na wolnej przestrzeni na patelni.
- Pulpety obsmaż z dwóch stron na rumiany kolor.
- Zalej bulionem, dodaj 5 kulek ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie dodaj posiekany szpinak oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do słoika z niewielką ilością wody wsyp mąkę oraz dodaj śmietanę. Energicznie zamieszaj żeby składniki się połączyły, a grudki mąki rozbiły.
- Zapraw sos mąką i śmietaną - dodaj tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość sosu (nie musisz zużywać całej zawartości słoika).
Wartość odżywcza 1 porcji pulpetów w sosie:
- Energia: 312 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 11,6 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 5,7 g
Pani Paulino kotlety pierwsza klasa 👍
OdpowiedzUsuń