Paulina Styś-Nowak dnia 2022/07/29

Pulpety z indyka w warzywnym sosie




Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno częstszych dań obiadowych w każdym polskim domu. Pulpety!

Śmiało można rzec, że moja wersja jest dużo lżejsza pod względem ilości kalorii i doboru składników. Używamy chude mięso, nie wykorzystujemy bułki tartej do obtaczania (bułka tarta wymusza dodatek sporych ilości tłuszczu do smażenia, w przeciwny razie będzie się przypalała), a w sosie znajdują się warzywa. 

Pulpety podawajcie z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także sezonowymi warzywami. Jeśli wyjdzie Wam za dużo pulpetów to nie wahajcie się ich mrozić.


Składniki na 4 porcje:


  • Zmielona pierś z indyka - 400g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Czerstwa bułka pszenna - duża sztuka (+ mleko do namoczenia)
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Sól, pieprz

  • Cebula - 1 sztuka
  • Marchew - 2 sztuki
  • Papryka - 1 sztuka
  • Bulion (rosół) - ok. 2 - 3 szklanki
  • Świeży szpinak - 2 garści
  • Sól, pieprz, ziele angielskie
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki

  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Śmietana 18% - 1 łyżka


Sposób przygotowania pulpetów z indyka:

  • Czerstwą bułkę zalej mlekiem (na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem gotowania)
  • Zaczynamy od przygotowania sosu.
  • Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z 3 łyżkami oleju. Zeszklij pod przykryciem.
  • Do cebuli dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i paprykę - smaż kilka minut.
  • W międzyczasie przygotuj mięso na pulpety.
  • Bułkę odciśnij z mleka.
  • Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulę, jajko, sól i pieprz.
  • Warzywa na patelni odgarnij na boki najbardziej jak się da.
  • Formuj małe pulpety i układaj je na wolnej przestrzeni na patelni. 
  • Pulpety obsmaż z dwóch stron na rumiany kolor.
  • Zalej bulionem, dodaj 5 kulek ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  • Po tym czasie dodaj posiekany szpinak oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Do słoika z niewielką ilością wody wsyp mąkę oraz dodaj śmietanę. Energicznie zamieszaj żeby składniki się połączyły, a grudki mąki rozbiły.
  • Zapraw sos mąką i śmietaną - dodaj tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość sosu (nie musisz zużywać całej zawartości słoika).



Wartość odżywcza 1 porcji pulpetów w sosie:

  • Energia: 312 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 11,6 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,7 g






Sprawdź inne zdrowe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz