Składniki na 3 porcje:
- ok. 450g polędwicy z dorsza
- łyżka oliwy
- 3 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
-
Rybę posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Pestki dyni zmiksuj na drobne kawałki i wyłóż na rybę.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut.
Wartość odżywcza porcji dorsza w dyniowej panierce:
- Energia: 198 kcal
- Białko: 28 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 1 g
- Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Dorsz w dyniowej panierce jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: D, E, B6, B12, PP;
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńczy naczynie przykrywamy podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńniekoniecznie, ale można ;)
UsuńDo naczynia wkładam surową rybę?
OdpowiedzUsuńTak, ryba ma się dopiero upiec więc powinna być surowa;)
UsuńWitam, mogę prosić jeszcze o przepis na surówkę z marchewki i tego puree z ziemniaków i brokuły:) dziękuję
OdpowiedzUsuń