Paulina Styś-Nowak dnia 2018/02/05

Dorsz pod dyniową panierką

Dorsz w dyniowej panierce podany na puree brokułowo - ziemniaczanym z czosnkiem oraz surówką z marchewki. Okrutnie lekki i zdrowy obiad :)


Składniki na 3 porcje:

  • ok. 450g polędwicy z dorsza
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi


Sposób przygotowania:

  • Rybę posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  • Pestki dyni zmiksuj na drobne kawałki i wyłóż na rybę.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut.


Wartość odżywcza porcji dorsza w dyniowej panierce:

  • Energia: 198 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 1 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,5 g


Dorsz w dyniowej panierce jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: D, E, B6, B12, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

6 komentarzy:

  1. czy naczynie przykrywamy podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do naczynia wkładam surową rybę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ryba ma się dopiero upiec więc powinna być surowa;)

      Usuń
  3. Witam, mogę prosić jeszcze o przepis na surówkę z marchewki i tego puree z ziemniaków i brokuły:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń