Zaraz po przygotowaniu pieczonych placków ziemniaczanych naszła mnie ochota na placki z dodatkiem innych warzyw. I tak ostatnio powstały placki z cukinią i marchewką, które podałam z jogurtowym sosem koperkowym i sałatą. Pycha!
Składniki na 3 porcje (ok. 18 placuszków):
- Ziemniaki - 1 kg
- Cukinia - 800 g
- Marchew - 300 g
- Jajo - 2 sztuki
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 6 czubatych łyżek
- Olej rzepakowy - do posmarowania blaszki
- Sporo pieprzu, sól
Dodatki:
- Świeże warzywa - u mnie mix sałat
- Sos koperkowy (jogurt naturalny + sok z cytryny + koperek + sól i pieprz)
Placki ziemniaczane z cukinią - przepis:
- Ziemniaki, cukinię i marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;).
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj odrobiną oleju rzepakowego
- Warzywną masę nabierają ręką i odciskaj z nadmiaru wody (u mnie oddzieliło się jej dosyć dużo, im mniej wody tym bardziej chrupiące placuszki) - formuj na blaszce placuszki.
- Placki piecz w temp. 230 stopni C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obróć na drugą stronę).
- Podawaj ze świeżymi warzywami i sosem na bazie jogurtu naturalnego :)
Wartość odżywcza porcji placków ziemniaczanych z cukinią:
- Energia: 485 kcal
- Białko: 17,9 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 79 g
- Błonnik pokarmowy: 13 g
- Cholesterol: 144 mg
Placki ziemniaczane z cukinią są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy z dodatkiem cukinii:
a jakieś placuszki ale bez ziemniaków ?
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jeżeli smażyłam kotlety z kurczaka bez tłuszczu na teflonie to wytworzyły się jakieś szkodliwe związki? Mam wyrzuty sumienia że nie zjadłam zdrowego posiłku :(
OdpowiedzUsuńJeśli patelnia teflonowa nie jest porysowana to nic nie powinno szkodliwego powstać. Jeśli natomiast widać ryski to lepiej jej nie używać - z uszkodzonego teflonu mogą"uwalniać" się rakotwórcze związki.
UsuńMożna jeszcze smażyć na przykład pierś z kurczaka na papierze. Pierś jest wtedy soczysta i nie wysuszona.
Usuńjestem baaardzo na tak!;)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie co sądzisz o spożywaniu pieczywa na kolacje, jak i w ciągu dnia. Zawsze mam problem z jedzeniem kolacji, tzn. po prostu nie wiem co mam jeść a podobno nie jest dobrze jeść go na kolacje. Dodam, że jem chleb żytni... Ile mniej więcej chleba powinno się jeść w ciągu dnia żeby było zdrowo i tak, by nie przytyć? :D
OdpowiedzUsuńDodam, że jestem twoja wierną czytelniczką.^^
Pozdrawiam,
Monika
Ilość pieczywa zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego i od tego co się danego dnia spożywa ;) Trzeba pamiętać, że nie tyjemy od spożycia samego chleba, lecz przede wszystkim od nadmiernego spożycia kalorii.
UsuńNa kolację zawsze polecam rozmaite sałatki, które są lekkie i niskokaloryczne a jednocześnie sycące (zwykle dodaję do nich jakieś produkty białkowe, no. jajo, pieczonego kurczaka).
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
dla mnie nie trafione...! masakra
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam
UsuńJak dla mnie rewelacyje! Smaczne, lekkie i nieskomplikowane. U mnie wersja bez cukini, pyszne!
OdpowiedzUsuńNie wiem czy popełniła błąd piekac je na termoobiegu,w piekarniku są juz od ponad 40 minut a w środku nadal wydają się surowe...
OdpowiedzUsuńIle stopni? Warzywa prawdopodobnie są już upieczone (to tylko takie wrażenie z powodu grubych wiórek) :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa też pieklam z termoobiegiem i wyszły super
UsuńPierwszy przepis zaliczony. U mnie w wersji bez cukinii bo akurat nie miałam ale uwielbiam a że placuszki były pyszne to napewno jeszcze z nią zrobie☺
OdpowiedzUsuńPyszne placki, ale ja zamiast odciskać z masy "wodę", wrzucam warzywa do wyciskarki, dzięki czemu mam pyszny sok i pulpę z której robię kotlety. Jedynie z ziemniaków wylewam sok, chyba że zastąpię je batatami wtedy jak najbardziej sok jest do wypicia.
OdpowiedzUsuńPlacuszki są mega!!! Nie odciskałam za mocno soku, bo lubię takie mokrutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Wyszły przepyszne! Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy, bo te na stronie wypróbowałam już chyba wszystkie ;)
OdpowiedzUsuńTo kolejny trafiony przepis. Od kiedy korzystam z Twoich przepisów muszę wydzielić porcje.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast graham można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej ;)
UsuńPlacuszki własnie w piekarniku😉nie moge sie juz doczekac😊
OdpowiedzUsuńI jak? :)
UsuńPyszniutke!Caly obiad bardzo mi smakował, poczestowalam nawet kolezanke, ktora wpadla na kawke😉Chrupkie, smaczne, a ze zostalo jeszcze troche w misce,na nastepny dzien znowu je upieklam😉polecam!
OdpowiedzUsuńSuper :) Dziękuję za komentarz!
UsuńJestem na diecie w ciąży cukrzycowej. Jak zminimalizować ilość ziemniaka - z czym go pomieszać/zamienić? Czy myślisz, że zaproponowana ilość nie powinna bardzo znacząco wpłynąć na poziom glukozy i można ten przepis wykonać bez zmian?
OdpowiedzUsuńPodaj je z pieczonym mięsem lub sadzonym jajkiem. To powinno obniżyć ŁG całego dania :)
UsuńMiało być: jestem na diecie w ciąży z cukrzycą ciążową....
OdpowiedzUsuńSmaczne zrobiłam z batatami tylko dlaczego się rozpadają???
OdpowiedzUsuńBataty zamiast ziemniaków, surowe, starte?
UsuńMyślę, że to kwestia tej zamiany. Bataty nie puszczają wody po starciu tak jak ziemniaki. I w trakcie pieczenia stają się miękkie, a ziemniaki bardziej chrupiące. Celowałabym że to to.
Jednym słowem... REWELACJA! 😉
OdpowiedzUsuńTyle pracy i na marne … nie polecam tego przepisu (napewno nie z piekarnika ) jak już coś to lepiej na patelni zrobić.
OdpowiedzUsuń