Nieziemskie ciasteczka kakaowe (bez mąki i bez cukru) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/01/29

Nieziemskie ciasteczka kakaowe (bez mąki i bez cukru)

Zawsze gdy gotuję obiad z dodatkiem ciecierzycy sypię jej nieco więcej. Jest świetną bazą do słodkich wypieków. A te ciacha są po prostu OBŁĘDNE! Możecie do nich dodać też pokruszone orzechy. Koniecznie spróbujcie :)


Składniki na ok. 20 ciastek:

  • ok. 350g ugotowanej ciecierzycy (2 szklanki), czyli ok. 3/4 szklanki suchej
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • ok. 25 sztuk suszonych daktyli (ok. 120g)
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki zmielonej wanilii lub ziarna z jednej laski


Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odlej wodę z daktyli.
  • Zmiksuj składniki na gładko (nie powinno być żadnych grudek).
  • Formuj łyżką małe kółeczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 - 35 minut.


Wartość odżywcza jednego ciacha:

  • Energia: 77 kcal
  • Białko: 2,5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,5 g


Kakaowe ciacho z ciecierzycy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

20 komentarzy:

  1. Czy trzeba wcześniej namoczyć ciecierzycę? lub czy może być z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gotowania tak, trzeba moczyć. Ja do gotującej się ciecierzycy dodaję też pół łyżeczki sody oczyszczonej - bardzo szybko się gotuje. Z puszki też będzie ok.

      Usuń
  2. Doznan wzrokowych nie bede komentowac,ale za to smakiem napewno sie zachwyce-chetnie je wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpowiedz proszę co można użyć zamiast masla orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym 3 łyżki zwykłego masła lub oleju koksowego. Przed dodaniem trzeba je roztopić.

      Usuń
  4. A kakao można pominąć (bo nie lubię), czy może zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam i ciasteczka bardzo pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy fasola przejdzie zamiast ciecierzycy? chętnie bym upiekła, ale jestem za leniwa na gotowanie ciecierzycy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam, że przejdzie. Ciecierzycę możesz użyć z puszki :)

      Usuń
    2. ruszyłam się do sklepu po ciecierzycę i wyszły przepyszne! dziękuję za przepis, nie zawiodłam się po raz kolejny :) myślę, że z fasolą nie byłyby tak dobre, ciecierzyca jednak ma taki lekko orzechowy posmak sama z siebie i wydaje mi się, że sprawdza się lepiej

      Usuń
  7. O tak ciasteczka przepyszne mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie, czy jakby pominac jajko to czy mozna by z surowego ciasta zrobic kuleczki na przyklad? Strasznie mi smakowalo na surowo😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne������

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mąka z cieciorki bedzie dobra zamiast ugotowanej ??

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy zamiast suszonych daktyli mogą być świeże ?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super są. Jak nie mam masła orzechowego, daję ok. 50g rozpuszczonego krowiego. Ostatnio zamiast daktyli,dałam do smaku tylko miód. Masa po odstawieniu na lodówki na ok.godz. robi się bardziej zwarta. Polecam. Świetna przekąska ze zdrowym składem

    OdpowiedzUsuń