Paulina Styś-Nowak dnia 2015/08/19

Jaglanka

Dietetyczne śniadanie
Bardzo często apelujecie o nowe przepisy na śniadania. Fakt, nie pojawiają się na blogu zbyt często, ale wynika to z jednego prostego faktu: w śniadaniowym spisie potraw mamy stałe przepisy, które ciągle się powtarzają. Są to przede wszystkim różnego rodzaju owsianki (zwykle owsianka na mleku z owocami), naleśniki oraz placki (np. placki z kaszy manny).

Raz na jakiś pojawiają się u mnie śniadania "wytrawne" pod postacią kanapek, szakszuki z ciecierzycą, tostów francuskich z piekarnika czy jajecznicy. Jeśli jednak powstaje coś szczególnie smacznego to taki przepis trafia od razu na bloga. No to łapcie teraz przepis na nową jaglankę!

Składniki na porcję jaglanki na mleku:

  • Kasza jaglana (dobrze opłukana w gorącej wodzie) - 3 - 4 łyżki
  • Dowolne mleko (u mnie sojowe wzbogacane wpaniem) - 1/2 szklanki
  • Ziarna z połowy laski wanilii (można pominąć)
  • Zmielone nasiona lnu - łyżka
  • Orzechy włoskie lub migdały (posiekane) - łyżka
  • Brzoskwinia - sztuka (u mnie pół na pół zwykła z "ufo")
  • Borówka amerykańska - 1/2 szklanki


Jaglanka - przepis:

  • Kaszę ugotuj w mleku (na małym ogniu, 15 minut, pod przykryciem) z dodatkiem rozpołowionej wzdłuż laski wanilii.
  • Do ugotowanej kaszy dodaj posiekane orzechy, nasiona lnu i świeże owoce.

Kasza jaglana z owocami

Wartość odżywcza porcji jaglanki na mleku:

  • Energia: 404 kcal
  • Białko: 13,6 g
  • Tłuszcz: 12,6 g
  • Węglowodany: 58,3  g
  • Błonnik pokarmowy: 6,8 g


Jaglanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12, PP;
Jaglanka

Sprawdź inne przepisy na zdrowe śniadania:



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie proste owocowe jaglanki, nie dość, że są szybkie to jeszcze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jaglanka na śniadanie jest codziennie! Jeszcze nie miksowalam borówek z brzoskwiniami i wanilią, więc Twój przepis zostanie na pewno wypróbowany przeze mnie w ciągu kilku najbliższych dni ;-)

    OdpowiedzUsuń