Po pierwsze: przygotowuje się bardzo szybko. Po drugie: można podać go na milion sposobów, jak chociażby omlet ze szpinakiem lub omlet z pomidorem. I po trzecie: jest bardzo pożywny. No i tak sobie teraz omletuję od czasu do czasu. Dzisiaj bardzo jesiennie i kolorowo (w sam raz na taki pochmurny dzień).
Składniki na jeden omlet na słodko:
- Jajka - 2 sztuki
- Sól - szczypta
- Mąka pełnoziarnista lub graham - 1 czubata łyżka
- Masło - pół łyżeczki
Dodatki:
- Przecier/mus dyniowo - jabłkowy - 3 łyżki*
- Ziarna granatu - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
- Nasiona chia - 1 łyżeczka
*Dynię i jabłka obierz (mniej więcej tyle samo iloścowo), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z niewielką ilością wody. Duś aż składniki zaczną się rozpadać (ok. 10 - 15 minut). Po tym czasie zmiksuj blenderem na prawie gładką masę (mogą zostać nie do końca zmiksowane kawałki). Oczywiście mus warto przygotować w większej ilości (może stać 3 dni w lodówce) po to by dodawać do owsianki z jabłkiem, jogurtu, naleśników pełnoziarnistych, placuszków z dyni, omletów, bananowych gofrów itd.
Sposób przygotowania omletu na słodko:
- Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
- Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj przez 10 sekund na małych obrotach, następnie dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez chwilkę.
- Na małej patelni (u mnie średnica ok. 15 cm) rozpuść masło. Na rozgrzaną patelnię wylej masę na omleta i smaż na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony, bez przykrycia (omlet można bez problemu obrócić za pomocą łopatki).
- Gotowego omleta podawaj z dodatkami, np. musem dyniowo - jabłkowym (świetnie sprawdzi się także mus śliwkowy, gruszkowy czy z mango), ziarnami granatu (można zamienić na świeżą figę), odrobiną miodu (sam przecier nie jest zbyt słodki) oraz nasionami chia (można zamienić na dowolne orzechy lub migdały). Możesz również oprószyć cynamonem lub kardamonem.
Wartość odżywcza omletu na słodko:
- Energia: 419 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 46 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Omlet na słodko jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Wypróbuj inne przepisy śniadaniowe na słodko:
- Jaglanka
- Koktajl z płatkami owsianymi
- Granola czekoladowa
- Komosa ryżowa na śniadanie
- Puszyste pancakes
pyszny pomysł na omlety, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńja też dopiero niedawno je doceniłam
Omlet robi się jednak bez maki. To co tu podajesz to grzybek. Pozdrawiam serdecznie-;))
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCześć
OdpowiedzUsuńwysłałam Ci maila z propozycją współpracy. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Cześć!
UsuńKurczę, nic nie przyszło. Wyślij jeszcze raz proszę.
Super :D uwielbiam omlety
OdpowiedzUsuńA u mnie niedziela to od lat dzień omleta :) Zawsze na śniadanko zjadamy z mężem omleciki na słodko :) Pycha !
OdpowiedzUsuńzrobiłam pierwszy raz w życiu, dodałam mąkę żytnią, bo tylko taką miałam i wyszedł pyszny. dziękuję za tego bloga! :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńWitam, Czy może być mąka owsiana? 😊
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej :)
UsuńZamiast masła może być olej kokosowy? 😊
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńJaka jest wartość kaloryczna omleta bez dodatków?
OdpowiedzUsuńTo jest jakies cudo! Świetne połączenie smaków! Wyszedł mi idealnie, dokładnie taki, jak Pani! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń