Zazwyczaj stawiam na szybkie śniadania. Gdy można je wcześniej podszykować to w ogóle jest idealnie.
Tak więc w naszym śniadaniowym menu króluje zwykle klasyczna owsianka na mleku z dodatkiem rozmaitych owoców sezonowych, nocna owsianka, ale także rozmaite placuszki (np. placki na kefirze) oraz naleśniki (bo dzieci lubią).
Jednak raz na jakiś czas lubię urozmaicić sobie te stałe, sprawdzone przepisy. Najczęściej udaje się to w weekendy, gdy nie ma aż takiego pośpiechu o poranku. Takim fajnym urozmaiceniem może być pieczona owsianka, którą przygotowuje się bardzo szybko - trzeba jedynie poczekać dłuższą chwilę aż się upiecze.
Składniki na 1 porcję:
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Daktyle suszone - 3 sztuki
- Mleko (krowie lub napój roślinny z dobrym składem) - szklanka
- Orzechy laskowe - 1 łyżka
- Gorzka czekolada - 2 kostki
- Kilka malin
Sposób przygotowania:
- Wcześniejszego wieczora zalej mlekiem płatki owsiane i daktyle.
- Rano dodaj do namoczonych płatków orzechy.
- Masę przełóż do kokilek lub innych naczyń do pieczenia
- W środek kokilki wciśnij kostki gorzkiej czekolady, na wierzch rozłóż maliny lub inne owoce sezonowe.
- Piecz w temp. 190 st.C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza owsianki pieczonej:
- Energia: 544 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 78 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Ładunek glikemiczny: 27,9
Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńCudownie, że Pani wróciła :D Czy do tego przepisu można użyć mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście można dodać mrożone owoce.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)