Ugrillować można wiele rzeczy. I choć zazwyczaj grill kończy się na kiełbasce to od czasu do czasu warto wyjść poza utarty schemat i przygotować grillowane warzywa czy rybę :)
Sprawa jest banalna, a smaku mnóstwo. Przy okazji dostarczamy sobie cennych kwasów tłuszczowych omega 3. O zasadach bezpiecznego grillowania możecie poczytać na stronie Food Forum (klik). A ja tymczasem zapraszam po przepis na grillowanego pstrąga. Wybaczcie brak zdjęć już ugrillowanej ryby (nie chciałam zaglądać gościom aparatem w talerz :)).
Składniki:
- Pstrąg tęczowy (patroszony)
- Masło - ok. łyżka na 1 pstrąga
- Natka pietruszki - pęczek
- Czosnek - ząbek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę - dodaj do masła. Masło dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Pstrąga dokładni umyj i ponacinaj wzdłuż z dwóch stron.
- Do środka nałóż zdecydowaną większość masła. Pozostałą częścią posmaruj wierzch i spód.
- Pstrąga grilluj nad ogniem (ok. 20 minut) lub na patelni (nieco krócej) z dwóch stron.
- Podawaj z warzywami, np. sałatką z pieczonymi ziemniakami lub z kalafiorem.
Wartość odżywcza porcji pstrąga (połowa sporej ryby, ok. 100g):
- Energia: 348 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 0,5 g
- Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Pstrąg z grilla jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: cynku;
- Witamin:A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP;
Taka rybka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten pstrąg, uwielbia tę rybkę :)
OdpowiedzUsuńKurcze ostatnio złowiłęm pstrąga następnym razem będe wiedział jak go przygotować :)
OdpowiedzUsuńMmmmm no no no.Robie w podobnej formie ale w foli w piekarniku.Muszę wypróbować twój przepis bo odkąd zobaczyłam przepis nie mogę przestać myśleć o tej pysznej rybce.
OdpowiedzUsuńWitam Bardzo proszę o pomysł n pstraga z piekarnika! Od miesiąca używam tylko tych przepisów polecam każdemu rewelacja!!!!!
OdpowiedzUsuńDziś posmakuje Pani przepisu. :) Dotychczas jadłem tylko grillowanego łososia, a pstrąga jadłem raz w życiu w 2016 r na Boże Narodzenie. :) Zupełnie przypadkowo natrafiłem na Pani bloga, pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńA ta kiełbasa tam obok to dla aromatu :P ?
OdpowiedzUsuńnie, do zjedzenia
UsuńPstrąg z masełkiem i pietruszką z grilla to chyba najlepsza wersja pstrąga, jaka może być. Pstrąg nie wymaga wielu dodatków, by wydobyć swój pełny aromat. Ważny jest też dobry grill ogrodowy, na którym go przyrządzimy, ponieważ to też od niego zależy to czy potrawa będzie odpowiednio smakować. Stare grille mogą działać toksycznie na potrawy.
OdpowiedzUsuń