Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/03

Szakszuka z ciecierzycą


Najprostsze dania są w zdecydowanej większości przypadków najlepsze. Taka właśnie jest szakszuka. Prosto, szybko, ale zarazem smacznie i pożywnie.

Na moim blogu znajduje się już podstawowa wersja szakszuki. Tą dzisiejszą przygotowałam z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu, dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo. Kolejną modyfikacją, która w dużym stopniu przyspiesza przygotowanie szakszuki, jest użycie przecieru pomidorowego zamiast świeżych pomidorów. Moim faworytem w tym przypadku są przeciery Mutti (dostępne chyba w każdym markecie), ponieważ są gęste, mocno pomidorowe i naprawdę smaczne.

Koniecznie spróbujcie tej wersji szakszuki! Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, szybki obiad czy kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • Jajka - 4 sztuki
  • Cebula - 1 mniejsza sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gęsty przecier pomidorowy - 2 szklanki (400g)
  • Jarmuż - 4 liście lub 2 garście
  • Ciecierzyca konserwowa (np. ze słoika) - 6 łyżek
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania szakszuki z ciecierzycą:

  • Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij - zeszklij warzywa na oleju pod przykryciem.
  • Jarmuż porwij na kawałki tak, aby nie było twardych łodyg. Jeśli masz już porwany jarmuż usuń zgrubiałe łodygi. 
  • Ciecierzycę odsącz z zalewy.
  • Zeszkloną cebulę zalej przecierem pomidorowym. Dodaj od razu jarmuż i ciecierzycę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj bez przykrycia przez 2 minuty.
  • Po tym czasie do sosu pomidorowego wybij jajka. Gotuj pod przykryciem do czasu aż białka się zetną.
  • Podawaj z chrupiącymi grzankami. Pycha!

 

Wskazówki:

  • Zamiast jarmużu możesz użyć także świeżego szpinaku.
  • Zamiast przecieru możesz wykorzystać świeże pomidory malinowe, tak jak w tym przepisie na szakszukę.
  • Oczywiście możesz dodać ciecierzycę gotowaną zamiast konserwowej.



Wartość odżywcza porcji szakszuki z ciecierzycą (połowa przepisu):

  • Energia: 414 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 23 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik pokarmowy: 8,4 g




Sprawdź inne przepisy na pożywne posiłki z jajkiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz