Najprostsze dania są w zdecydowanej większości przypadków najlepsze. Taka właśnie jest szakszuka. Prosto, szybko, ale zarazem smacznie i pożywnie.
Na moim blogu znajduje się już podstawowa wersja szakszuki. Tą dzisiejszą przygotowałam z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu, dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo. Kolejną modyfikacją, która w dużym stopniu przyspiesza przygotowanie szakszuki, jest użycie przecieru pomidorowego zamiast świeżych pomidorów. Moim faworytem w tym przypadku są przeciery Mutti (dostępne chyba w każdym markecie), ponieważ są gęste, mocno pomidorowe i naprawdę smaczne.
Koniecznie spróbujcie tej wersji szakszuki! Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, szybki obiad czy kolację.
Składniki na 2 porcje:
- Jajka - 4 sztuki
- Cebula - 1 mniejsza sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Gęsty przecier pomidorowy - 2 szklanki (400g)
- Jarmuż - 4 liście lub 2 garście
- Ciecierzyca konserwowa (np. ze słoika) - 6 łyżek
- Olej lub oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania szakszuki z ciecierzycą:
- Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij - zeszklij warzywa na oleju pod przykryciem.
- Jarmuż porwij na kawałki tak, aby nie było twardych łodyg. Jeśli masz już porwany jarmuż usuń zgrubiałe łodygi.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy.
- Zeszkloną cebulę zalej przecierem pomidorowym. Dodaj od razu jarmuż i ciecierzycę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj bez przykrycia przez 2 minuty.
- Po tym czasie do sosu pomidorowego wybij jajka. Gotuj pod przykryciem do czasu aż białka się zetną.
- Podawaj z chrupiącymi grzankami. Pycha!
Wskazówki:
- Zamiast jarmużu możesz użyć także świeżego szpinaku.
- Zamiast przecieru możesz wykorzystać świeże pomidory malinowe, tak jak w tym przepisie na szakszukę.
- Oczywiście możesz dodać ciecierzycę gotowaną zamiast konserwowej.
Wartość odżywcza porcji szakszuki z ciecierzycą (połowa przepisu):
- Energia: 414 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 23 g
- Węglowodany: 34 g
- Błonnik pokarmowy: 8,4 g
Sprawdź inne przepisy na pożywne posiłki z jajkiem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz