Paulina Styś-Nowak dnia 2022/11/15

Sałatka z burakiem

Lubie takie szybkie, niezobowiązujące sałatki. Jest to super sposób na zadbanie o odpowiednią ilość witamin w diecie w okresie jesienno - zimowym, kiedy to rzadziej sięgamy po świeże warzywa i owoce. Do tego typu sałatek można dodać dowolne sezonowe warzywa dostępne zimą.

Idealnie sprawdza się w tej roli burak. Ja kupuje buraki już ugotowane. Po otwarciu przekładam je do zamykanego pojemnika razem z wodą z opakowania i przechowuje w lodówce. Wykorzystuje na bieżąco w ciągu dni. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że młodszy syn je buraki jak jabłka (w całości, po 3 naraz) to z reguły większość znika właśnie w ten sposób :)


Sałatka z burakiem - składniki na 1 porcję:

  • Roszponka - 1 garść
  • Ugotowany burak - 1 mała sztuka
  • Ogórek kiszony - 2 sztuki
  • Ser mozzarella - 1/3 kuli (40g)
  • Orzechy włoskie (pokruszone) - 1 łyżka

 Sos:

  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Musztarda - 1/2 łyżeczki
  • Miód - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz


Sałatka z burakiem - przepis:


Roszponkę rozłóż na talerzu lub w pojemniku (jeśli bierzesz sałatkę na wynos). Mozzarellę, buraki i ogórki pokrój w kostkę. Rozrzuć składniki na roszponce. Wymieszaj dokładnie składniki na sos i polej nim sałatkę.



 

Wartość odżywcza sałatki z burakiem:

  • Energia: 349 kcal
  • Białko: 13,4 g
  • Tłuszcz: 25,5 g
  • Węglowodany: 20,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Ładunek glikemiczny: 7,2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz