Idealnie sprawdza się w tej roli burak. Ja kupuje buraki już ugotowane. Po otwarciu przekładam je do zamykanego pojemnika razem z wodą z opakowania i przechowuje w lodówce. Wykorzystuje na bieżąco w ciągu dni. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że młodszy syn je buraki jak jabłka (w całości, po 3 naraz) to z reguły większość znika właśnie w ten sposób :)
Sałatka z burakiem - składniki na 1 porcję:
- Roszponka - 1 garść
- Ugotowany burak - 1 mała sztuka
- Ogórek kiszony - 2 sztuki
- Ser mozzarella - 1/3 kuli (40g)
- Orzechy włoskie (pokruszone) - 1 łyżka
Sos:
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Musztarda - 1/2 łyżeczki
- Miód - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz
Sałatka z burakiem - przepis:
Roszponkę rozłóż na talerzu lub w pojemniku (jeśli bierzesz sałatkę na wynos). Mozzarellę, buraki i ogórki pokrój w kostkę. Rozrzuć składniki na roszponce. Wymieszaj dokładnie składniki na sos i polej nim sałatkę.
Wartość odżywcza sałatki z burakiem:
- Energia: 349 kcal
- Białko: 13,4 g
- Tłuszcz: 25,5 g
- Węglowodany: 20,3 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- Ładunek glikemiczny: 7,2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz