Paulina Styś-Nowak dnia 2016/07/13

Owsianka na mleku (klasyczna)

Maliny, borówki, jagody, czereśnie, wiśnie i wiele innych przepysznych owoców aż prosi się o zjedzenie. Czemu lato nie trwa wiecznie? No cóż, pozostaje nam tylko zamrozić co się da by korzystać z tych wszystkich letnich dobrodziejstw także później.

A tymczasem jedzcie świeże owoce sezonowe bez obaw o swoją sylwetkę. Jeśli zastąpicie nimi słodycze to tylko na tym skorzystacie.

Poniższa owsianka została okrzyknięta przez męża mianem wybornej. Więc dzielę się tym jakże prostym i nie odkrywczym przepisem. Można ją ugotować wieczorem, by rano podać na zimno.

Składniki na jedną porcję:

  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Mleko (może być dowolne roślinne) - szklanka
  • Masło orzechowe 100% orzechów (u mnie domowe masło orzechowe) - czubata łyżka
  • Banan - mała sztuka
  • Sezonowe owoce: borówki, maliny lub jagody, wiśnie (do wyboru) - garść


Sposób przygotowania owsianki na mleku:

  • Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, dodaj masło i połowę banana - gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Wyłóż owsiankę na miseczkę i dodaj drugą połowę banana oraz owoce sezonowe.


Wartość odżywcza owsianki na mleku:

  • Energia: 550 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 77 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g

Klasyczna owsianka na mleku jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;



Sprawdź inne przepisy na smaczne owsianki:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. Mogłabyś wrzucić któregoś razu swój dzienny jadłospis? Inspiracyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się w najbliższym czasie coś takiego poczynić :)

      Usuń
  2. Pyyyycha 😀 można jeść i jeść 😉

    OdpowiedzUsuń