Orzechowa owsianka z owocami lata | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/07/13

Orzechowa owsianka z owocami lata

Maliny, borówki, jagody, czereśnie, wiśnie i wiele innych przepysznych owoców aż prosi się o zjedzenie. Czemu lato nie trwa wiecznie? No cóż, pozostaje nam tylko zamrozić co się da by korzystać z tych wszystkich letnich dobrodziejstw także później.

A tymczasem jedzcie świeże owoce sezonowe bez obaw o swoją sylwetkę. Jeśli zastąpicie nimi słodycze to tylko na tym skorzystacie :)

Poniższa owsianka została okrzyknięta przez męża mianem wybornej. Więc dzielę się tym jakże prostym i nie odkrywczym przepisem. Można ją ugotować wieczorem, by rano podać na zimno.

 

Składniki na jedną porcję:

  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Mleko (może być dowolne roślinne) - szklanka
  • Masło orzechowe 100% orzechów (u mnie domowe z tego przepisu) - czubata łyżka
  • Banan - mała sztuka
  • Sezonowe owoce: borówki, maliny lub jagody, wiśnie (do wyboru) - garść


Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, dodaj masło i połowę banana - gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Wyłóż owsiankę na miseczkę i dodaj drugą połowę banana oraz owoce sezonowe.


Wartość odżywcza orzechowej owsianki:

  • Energia: 550 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 77 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g

Orzechowa owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Mogłabyś wrzucić któregoś razu swój dzienny jadłospis? Inspiracyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się w najbliższym czasie coś takiego poczynić :)

      Usuń