Lekkie obsmażanie pokrojonego kurczaka na 1 - 2 łyżkach oleju jest jak najbardziej akceptowalne, nawet jeśli odżywiamy się zdrowo. Dobrym przykładem jest tortilla z kurczakiem, kurczak w sosie curry czy ryż z kurczakiem.
Czego zatem powinniśmy unikać jeśli chodzi o smażenie? Oczywiście panierowanych mięs topiących się podczas smażenia w głębokim tłuszczu. W trakcie takiego sposobu obróbki termicznej panierka składająca się z mąki, jajka i bułki tartej chłonie potężne ilości często przypalonego oleju. Wyobrażasz sobie zjeść na raz kilka łyżek wysmażonego oleju? Nie brzmi zachęcająco, prawda? A dokładnie to się dzieje gdy jemy klasyczne kotlety w panierce.
Właśnie z tego względu warto modyfikować klasyczne przepisy w taki sposób, aby jak najbardziej ograniczać smażenie. Jest to oczywiście możliwe, a najlepszym przykładem na to jest kurczak w cieście, nuggetsy z kurczaka czy po prostu pierś z kurczaka z piekarnika, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, obiadu i na kanapki. I oczywiście dzisiejszy przepis na kotlety siekane.
Składniki na 12 kotletów siekanych z kurczaka:
- Pierś z kurczaka - 500g
- Ser żółty - 60g
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
- Cebula - 1 mała sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Śmietana 12% - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
Kotlety siekane - sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij. Ser zetrzyj na tarce - możesz też użyć sera w plastrach, wystarczy go drobno pokroić.
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju rzepakowego.
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i nasmaruj go łyżką oliwy. Nakładaj łyżką porcje masy na kotlety na papierze. Posmaruj górę kotletów olejem rzepakowym, używając np. pędzelka sylikonowego. Kotlety siekane piecz przez 30 minut w temp. 180 st.C. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
Wartość odżywcza porcji (4 sztuki) siekanych kotletów z kurczaka:
- Energia: 360 kcal
- Białko: 37,6 g
- Tłuszcz: 16,8 g
- Węglowodany: 13,8 g
- Błonnik pokarmowy: 1,6 g
- Ładunek glikemiczny: 6,4
Sprawdź inne przepisy na mięso bez smażenia:
- Pieczeń rzymska
- Kotlety z kurczaka
- Kotlety mielone z indyka
- Pieczony kurczak z cebulą i pomidorami
- Kotlety mielone z kaszą jaglaną
Witam serdecznie Panią. Cieszę się, że znów się Pani pojawiła ze swoimi super przepisami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Dziękuje :)
UsuńJa również bardzo się cieszę że Pani wróciła
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCzy można użyć śmietany 18%?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńZrobiłam dzisiaj na obiad właśnie z 18%, wyszły pyszne, super przepis! Dziękuję za ten przepis! Jak dobrze, że Pani wróciła :D
UsuńTak się zastanawiam czy można dzień wcześniej wszystko wymieszać i następnego dnia upiec? Ewentualnie który obiadowy przepis dobrze sprawdzi się do zrobienia jednego dnia i odgrzewania w kolejne?
OdpowiedzUsuń