Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/02

Pierś z kurczaka z piekarnika


Pierś z kurczaka z piekarnika doskonale sprawdzi się zarówno w roli dodatku do obiadu, sałatki czy jako wędlina na kanapce. Mięso jest niezwykle aromatyczne i soczyste. 

 

 

Pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:

  • Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 200g)
  • Marynata:
    • olej rzepakowy - łyżka
    • miód - łyżeczka
    • sok z cytryny - łyżka
    • czosnek - ząbek
    • sól, pieprz
    • świeży tymianek

 

  Filet z kurczaka z piekarnika - przepis:


  • Pierś z kurczaka umyj i dokładnie osusz w ręczniku papierowym.
  • Przygotuj marynatę - połącz wszystkie składniki razem z listkami tymianku.
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i polej całą marynatą.
  • Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 35 minut (bez przykrycia), od czasu do czasu polewając pierś powstałym w trakcie pieczenia "sosem".



Wartość odżywcza pieczonej piersi z kurczaka:

  • Energia: 261 kcal
  • Białko: 43 g
  • Tłuszcz: 7,6 g
  • Węglowodany: 4,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 0 g
  • Cholesterol: 116 mg


Pierś z kurczaka z piekarnika jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;

Sprawdź inne przepisy na obiady z piekarnika:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie polaczenie piersi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste połączenie smakowe a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mięsa często nie jem, ale w takiej wersji to bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna jest ta piers. Przyrzadzam ją juz od bardzi dawna. Swietnie smakuje zarówno przygotowana na teflonowej patelni jak i na grillu:) pozdrawiam swietny blog:)codziennie tu zagladam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowało przepysznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi smakowała ta pierś, tak jak w opisie aromatyczna i soczysta!

    OdpowiedzUsuń
  7. czy tymianek suszony również się sprawdzi? Jeśli tak ile należy go użyć? Niestety nie posiadam świeżego :(.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś na obiad i wyszło przepysznie! Zupa szpinakowa, na drugie pierś z przepisu, brązowy ryż i sałatka ze świeżych warzyw- zdrowo nie znaczy niesmacznie :) Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pyszna i soczysta wersja kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny ten kurczak, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam. Wszyscy domownicy zajadali się aż miło było patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to za brązowy sos widać na zdjęciu na kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  13. To już wiem co jutro zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki efekt nadaje piersi sok z cytryny..? czy koniecznie trzeba użyć otwartego naczynia żaroodpornego? jest inny sposób? rękaw albo folia aluminiowa? proszę o pomoc..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok do smaku. Można piec także w rękawie albo folii.

      Usuń
  15. a czy pierś z kurczaka pieczona w piekarniku bez oleju jest soczysta..? np. w rękawie..?w naczyniu? w sreberku..? który sposób bez oleju się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej soczysta będzie z rękawa, ale to też często zależy od mięsa. Na pewno mniej soczyste będzie rozmrażane. Przed włożeniem do rękawa dobrze jest ugrillować pierś z dwóch stron po 5 minut na stronę aby "zamknąć" mięso i żeby soki nie wypływały ;)

      Usuń
  16. czy gdybym nie uzyła oleju do marynaty efekt byłby taki sam? chciałabym zrobić maarynatę z sameg soku z cytryny i przypraw. Czy też byłoby soczyste...? Proszę odpisać..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam również mięso bez dodatku oleju i wychodziło w porządku, tak więc można próbować.

      Usuń
  17. jeszcze raz bardzo prosze o odpowiedz..

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurczak przepyszny. Bylam sceptycznie nastawiona i pewna ze wyjdzie suchy a wyszedl mega soczysty! Dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszny kurczak, wyszedł bardzo soczysty, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry! Piersi nie kroimy? Wkładamy w całości?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń