Pierś z kurczaka z piekarnika doskonale sprawdzi się zarówno w roli dodatku do obiadu, sałatki czy jako wędlina na kanapce. Mięso jest niezwykle aromatyczne i soczyste.
Pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:
- Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 200g)
 - Marynata:
 - olej rzepakowy - łyżka
 - miód - łyżeczka
 - sok z cytryny - łyżka
 - czosnek - ząbek
 - sól, pieprz
 - świeży tymianek
 
Filet z kurczaka z piekarnika - przepis:
- Pierś z kurczaka umyj i dokładnie osusz w ręczniku papierowym.
 - Przygotuj marynatę - połącz wszystkie składniki razem z listkami tymianku.
 - Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i polej całą marynatą.
 - Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 35 minut (bez przykrycia), od czasu do czasu polewając pierś powstałym w trakcie pieczenia "sosem".
 
Wartość odżywcza pieczonej piersi z kurczaka:
- Energia: 261 kcal
 - Białko: 43 g
 - Tłuszcz: 7,6 g
 - Węglowodany: 4,7 g
 - Błonnik pokarmowy: 0 g
 - Cholesterol: 116 mg
 
Pierś z kurczaka z piekarnika jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
 - Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;
 
Sprawdź inne przepisy na obiady z piekarnika:
- Nuggetsy z piekarnika
 - Papryka faszerowana mięsem mielonym
 - Kotlety siekane
 - Faszerowana cukinia
 - Tarta z kurczakiem 
 


Uwielbiam takie polaczenie piersi ;)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńTakie proste połączenie smakowe a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńmięsa często nie jem, ale w takiej wersji to bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńcudowna jest ta piers. Przyrzadzam ją juz od bardzi dawna. Swietnie smakuje zarówno przygotowana na teflonowej patelni jak i na grillu:) pozdrawiam swietny blog:)codziennie tu zagladam
OdpowiedzUsuńSmakowało przepysznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowała ta pierś, tak jak w opisie aromatyczna i soczysta!
OdpowiedzUsuńczy tymianek suszony również się sprawdzi? Jeśli tak ile należy go użyć? Niestety nie posiadam świeżego :(.
OdpowiedzUsuńMoże być, ok. łyżeczki ;)
UsuńZrobiłam dziś na obiad i wyszło przepysznie! Zupa szpinakowa, na drugie pierś z przepisu, brązowy ryż i sałatka ze świeżych warzyw- zdrowo nie znaczy niesmacznie :) Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszna i soczysta wersja kurczaka.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny ten kurczak, polecam :)
OdpowiedzUsuńMniam. Wszyscy domownicy zajadali się aż miło było patrzeć.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCo to za brązowy sos widać na zdjęciu na kurczaka?
OdpowiedzUsuńTo marynata po upieczeniu ;)
UsuńMój sos nie ma takiego koloru...
UsuńTo już wiem co jutro zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńjaki efekt nadaje piersi sok z cytryny..? czy koniecznie trzeba użyć otwartego naczynia żaroodpornego? jest inny sposób? rękaw albo folia aluminiowa? proszę o pomoc..
OdpowiedzUsuńSok do smaku. Można piec także w rękawie albo folii.
Usuńa czy pierś z kurczaka pieczona w piekarniku bez oleju jest soczysta..? np. w rękawie..?w naczyniu? w sreberku..? który sposób bez oleju się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńNajbardziej soczysta będzie z rękawa, ale to też często zależy od mięsa. Na pewno mniej soczyste będzie rozmrażane. Przed włożeniem do rękawa dobrze jest ugrillować pierś z dwóch stron po 5 minut na stronę aby "zamknąć" mięso i żeby soki nie wypływały ;)
Usuńczy gdybym nie uzyła oleju do marynaty efekt byłby taki sam? chciałabym zrobić maarynatę z sameg soku z cytryny i przypraw. Czy też byłoby soczyste...? Proszę odpisać..
OdpowiedzUsuńPiekłam również mięso bez dodatku oleju i wychodziło w porządku, tak więc można próbować.
Usuńjeszcze raz bardzo prosze o odpowiedz..
OdpowiedzUsuńKurczak przepyszny. Bylam sceptycznie nastawiona i pewna ze wyjdzie suchy a wyszedl mega soczysty! Dziękuję ��
OdpowiedzUsuńPrzepyszny kurczak, wyszedł bardzo soczysty, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Piersi nie kroimy? Wkładamy w całości?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam