Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/08

Sałatka z fasolką szparagową


Zawsze gdy gotuję fasolkę szparagową do obiadu (np. do pulpetów z indyka) wstawiam jej praktycznie dwa razy więcej niż potrzebuje. W ten sposób nie muszę się już zastanawiać nad warzywem do obiadu kolejnego dnia. Taką ugotowaną wcześniej fasolkę można także dodać do sałatki: na kolację, na grilla, tak po prostu :)


Składniki na 4 porcje:

  • Fasolka szparagowa zielona - ok. 500g
  • Pomidorki koktajlowe - 3 garści
  • Świeży ogórek - 4 sztuki
  • Rzodkiewka - pęczek
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Mini mozzarella - opakowanie 150g

  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Sól pieprz


Sposób przygotowania sałatki z fasolką szparagową:

  • Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki.
  • Świeże warzywa pokrój w ulubione kształty.
  • Mozzarellę odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos (najszybciej w zakręconym słoiku)
  • Wymieszaj pokrojone warzywa z mozzarellą i sosem.

 

 

Wskazówki:

  • Zamiast mozzarelli mini możesz użyć dużej kuli mozzarelli, ale także fety czy innego ulubionego sera.
  • Do sałatki z fasolką możesz dodać dowolne ulubione warzywa.



Wartość odżywcza porcji sałatki z fasolką szparagową:

  • Energia: 286 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,6 g




Wypróbuj inne przepisy z dodatkiem fasolki szparagowej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz