Zawsze gdy gotuję fasolkę szparagową do obiadu (np. do pulpetów z indyka) wstawiam jej praktycznie dwa razy więcej niż potrzebuje. W ten sposób nie muszę się już zastanawiać nad warzywem do obiadu kolejnego dnia. Taką ugotowaną wcześniej fasolkę można także dodać do sałatki: na kolację, na grilla, tak po prostu :)
Składniki na 4 porcje:
- Fasolka szparagowa zielona - ok. 500g
- Pomidorki koktajlowe - 3 garści
- Świeży ogórek - 4 sztuki
- Rzodkiewka - pęczek
- Cebula - 1/2 sztuki
- Mini mozzarella - opakowanie 150g
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki
- Musztarda - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Sól pieprz
Sposób przygotowania sałatki z fasolką szparagową:
- Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki.
- Świeże warzywa pokrój w ulubione kształty.
- Mozzarellę odsącz z zalewy.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos (najszybciej w zakręconym słoiku)
- Wymieszaj pokrojone warzywa z mozzarellą i sosem.
Wskazówki:
- Zamiast mozzarelli mini możesz użyć dużej kuli mozzarelli, ale także fety czy innego ulubionego sera.
- Do sałatki z fasolką możesz dodać dowolne ulubione warzywa.
Wartość odżywcza porcji sałatki z fasolką szparagową:
- Energia: 286 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 6,6 g
Wypróbuj inne przepisy z dodatkiem fasolki szparagowej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz