Paulina Styś-Nowak dnia 2022/12/13

Gofry z kaszy manny


Gofry z kaszy manny to super pomysł na pożywane śniadanie. Można podać je z różnymi dodatkami, np. serkiem bieluchem i świeżymi owocami, a nawet roztopioną gorzką czekoladą czy masłem orzechowym.

Gofry z manny mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Oczywiście duże znaczenie w tym przypadku ma moc gofrownicy - im większa tym lepiej wypieczone gofry. Podobnie jak gofry z ciecierzycy i gofry bananowe, przepis ten ląduje na mojej liście śniadań idealnych.

 

Gofry z kaszy manny - składniki na 6 sztuk:

  • Kasza manna - szklanka
  • Mleko - szklanka
  • Dojrzały banan - 1 sztuka
  • Zmielona wanilia - 1/4 łyżeczki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki + odrobina do posmarowania gofrownicy


Gofry z kaszy manny - przepis:


Kaszę mannę zalej mlekiem i wymieszaj (to ważne aby zacząć od tego punktu, ponieważ kasza musi nieco napęcznieć). Następnie dodaj banana, wanilię, jajko, mąkę i olej. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko. Nalewaj porcję ciasta do gofrownicy i piecz gofry ok. 5 minut (czas jest uzależniony od mocy gofrownicy).


 

Wartość odżywcza jednego gofra z kaszy manny (bez dodatków):

  • Energia: 199 kcal
  • Białko: 5,7 g
  • Tłuszcz: 5,4 g
  • Węglowodany: 32,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 19,2

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze: