Gofry z kaszy manny to super pomysł na pożywane śniadanie. Można podać je z różnymi dodatkami, np. serkiem bieluchem i świeżymi owocami, a nawet roztopioną gorzką czekoladą czy masłem orzechowym.
Gofry z manny mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Oczywiście duże znaczenie w tym przypadku ma moc gofrownicy - im większa tym lepiej wypieczone gofry. Podobnie jak gofry z ciecierzycy i gofry bananowe, przepis ten ląduje na mojej liście śniadań idealnych.
Gofry z kaszy manny - składniki na 6 sztuk:
- Kasza manna - szklanka
- Mleko - szklanka
- Dojrzały banan - 1 sztuka
- Zmielona wanilia - 1/4 łyżeczki
- Jajko - 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki + odrobina do posmarowania gofrownicy
Gofry z kaszy manny - przepis:
Kaszę mannę zalej mlekiem i wymieszaj (to ważne aby zacząć od tego punktu, ponieważ kasza musi nieco napęcznieć). Następnie dodaj banana, wanilię, jajko, mąkę i olej. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko. Nalewaj porcję ciasta do gofrownicy i piecz gofry ok. 5 minut (czas jest uzależniony od mocy gofrownicy).
Wartość odżywcza jednego gofra z kaszy manny (bez dodatków):
- Energia: 199 kcal
- Białko: 5,7 g
- Tłuszcz: 5,4 g
- Węglowodany: 32,7 g
- Błonnik pokarmowy: 1,4 g
- Ładunek glikemiczny: 19,2
Czy kasze zalac goracym mlekiem?
OdpowiedzUsuńNie, zimne mleko.
UsuńCzy można pominąć, albo zastąpić czymś banana?
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuń