Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję obiadową zamiast schabowego czy smażonej piersi z kurczaka. Kurczaka w cieście podałam z gotowanymi ziemniakami, surówką z pomidorów i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodałam sporo sezamu, ale zawsze można zmniejszyć jego ilość, lub całkowicie pominąć.
Kurczak w cieście - składniki na 2 porcje:
- Pierś z kurczaka - sztuka
- Mąka pszenna pełnoziarnista lub jasna - 2 łyżki
- Jajo - sztuka
- Sezam - kilka łyżek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra papryka (ja wykorzystuje również płatki ostrej papryki), ulubione zioła
Kurczak w cieście - przepis
- Mięso posiekaj na mniejsze kawałki i natrzyj przyprawami.
- Rozbełtaj jajo, dodaj mąkę - wymieszaj.
- Kawałki kurczaka maczaj w cieście a następnie w sezamie - układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego. Rozłożone kawałeczki mięsa skrop łyżką oleju rzepakowego.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej porcji kurczaka w cieście sezamowym:
- Energia: 361 kcal
- Białko: 33,4 g
- Tłuszcz: 22,4 g
- Węglowodany: 6,7 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 166 mg
Kurczak w cieście jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy na obiady z pieczonym kurczakiem:
- Pierś z kurczaka z piekarnika
- Nuggetsy z piekarnika
- Kotlety z kurczaka
- Kotlety siekane
- Tarta z kurczakiem
ciekawy pomysł, lepsze od tradycyjnych schabowych ;)
OdpowiedzUsuńa jaki do tego deep? jakieś pomysły? :)
OdpowiedzUsuńU mnie był sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)
Usuńuwielbiam sezam, z kurczakiem na pewno by mi zasmakował :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sezamowe panierki ;)
OdpowiedzUsuńtakie nuggetsy z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńświetna sprawa!
Fajny pomysł, coś czuję, że wypróbuje jeszcze w tym tygodniu :) A pieczesz pod przykryciem, żeby nie wysychały czy odkryte?
OdpowiedzUsuńOdkryte. Nie wiem czemu ale jak przykrywam to właśnie mięso jest bardziej suche..
Usuńi pod przykryciem dużo wolniej się piecze. Przynajmniej w moim piekarniku :)
UsuńJa oprócz sezamu robię tez w nasionach dyni i słonecznika i wychodzą bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńpierś z kurczaka sztuka-to chodzi o jedna podwójną pierś czy o 1 połówkę piersi a wartość energetyczna wyliczona jest wtedy dla 1/2 połówki piersi, bo już się pogubiłam a nie chcę zrobić zbyt kalorycznego obiadu heh:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChodzi o jedną pojedynczą :)
UsuńCzy z indyka również można wykonać to danie?
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCoś chyba źle robię. Podchodziłem dwukrotnie do tego. Generalnie w smaku OK, ale strasznie mi przywierają do naczynia. Praktycznie każdy kęsek zostawia spodni kawałek ciasta przywarty do dna. Poza tym sezam ma być łuskany czy bio?
OdpowiedzUsuńSezam łuskany może być. Posmaruj dno naczynia odrobinę większą ilością oleju, powinno pomóc.
UsuńCzy koniecznie musi być w naczyniu żaroodpornym, czy można na blaszce i papierze do pieczenia? coś to zmieni?
OdpowiedzUsuńPapier do pieczenia też się sprawdzi oczywiście :)
UsuńPyszne. Zarówno w sezamie jak i ze slonecznikiem. Asia
OdpowiedzUsuńRobiłam. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńKFC;)
OdpowiedzUsuńNie raz, robiłam go rodzinie ale i tak dalej wszyscy go chcą! NAJLEPSZY z sosem czosnkowym!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMój też przywarł chociaż naczynie wysmarowałam porządnie olejem hmm..w smaku niezły i panierka rzeczywiście wychodzi chrupiąca.
OdpowiedzUsuń