Cukinię tak naprawdę można wykorzystać na wiele sposobów. Koniecznie spróbuj tego makaronu z cukinią i lecza z cukinią i kurczakiem.
Składniki na 3 duże porcje cukinii faszerowanej soczewicą:
- 3 cukinie
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- duża papryka
- 3 szklanki bulionu lub wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Cukinia faszerowana soczewicą - przepis:
-
Cukinię przekrój, wydrąż środek. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę - smaż. Następnie dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę, wlej bulion/wodę, dodaj przyprawy - gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory w puszce i koncentrat - gotuj przez kolejne 5 minut.
- Zlej sok z cukinii i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Nałóż farsz, na wierzch rozłóż plastry mozzarelli i posyp drobno posiekaną papryką.
- Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki.
Wartość odżywcza ogromnej porcji faszerowanej cukinii (dwie połówki):
- Energia: 752 kcal
- Białko: 41 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 98 g
- Błonnik pokarmowy: 17 g
Sprawdź inne przepisy na zdrowe obiady:
- Pulpety z indyka
- Siekane kotlety z kurczaka
- Leczo wegetariańskie
- Leczo z kiełbasą
- Tarta z łososiem i szpinakiem
- Faszerowana papryka
O a ja wlasnie mysle nad kolacja, z przyjemnoscia skorzystam <3
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńPycha. Zrobiłam i jest pyszna. Polecam.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.
OdpowiedzUsuńTytuł tego przepisu nie kłamie- jest naprawdę pyszny :)Właśnie go zjadłam :) wydaje się być niepozorny, ale to takie cudo :) Polecam! :)
OdpowiedzUsuńFarszu wyszło troche za duzo,wystraczy pół szklanki ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło przepyszne ❣️
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam ;)
OdpowiedzUsuńFarsz można też wykorzystać do innych celów.
Super blog. Bardzo ciekawe artykuły.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne informacje. Nie wiedziałem na ten temat.
OdpowiedzUsuńWpis po prostu super. Czekam na kolejny.
OdpowiedzUsuńCzy miąższ z cukinii również dodajemy do farszu?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog. Będę go odwiedzać częściej, ponieważ dodajesz bardzo ciekawe wpisy, z których można dowiedzieć się sporo rzeczy.
OdpowiedzUsuńTwój blog jest bardzo ciekawy. Mam nadzieje, że dodasz kolejny wpis.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Masz ogromny talent do prowadzenia bloga, więc liczę na to, że niebawem dodasz kolejne wpisy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie przygotowywania. Dzisiaj farsz, a jutro rano dokończę z cukinią i do zabrania do pracy :) jestem ciekawa smaku ��
OdpowiedzUsuńWpis po prostu super. Czekam na kolejny.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog. Myśle, że taka wiedza przyda się każdemu.
OdpowiedzUsuńBlog jest naprawdę fajny. Uwielbiam na niego wchodzić.
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje. Mam nadzieje, że dodajesz jeszcze jakiś artykuł o tej tematyce. Za jakiś czas zajrzę na Twojego bloga z nadzieją, że wpis już będzie.
OdpowiedzUsuńZrobione. Moja mama myślała, że farsz jest z mięsem. Ogolnie: farsz super. Cukinię można doprawić nie tylko solą ale też pieprzem, bo była mdława. Włączam danie do naszego domowego menu.
OdpowiedzUsuńZrobione. Pychotka! Polecam 😊
OdpowiedzUsuńKolory raju. Jestem pozytywnie zaskoczony twoim kulinarnym umiejętnością. Wygląda to naprawdę niesamowicie. Bedą wracał i oceniał!
OdpowiedzUsuńPyszne, oczami się zjada!
OdpowiedzUsuńIdealne danie również na święta !
OdpowiedzUsuńArtykuł ciekawy, taki dający do myślenia.
OdpowiedzUsuńd
OdpowiedzUsuńJa to Wam powiem, że od niedawna zaczęłam walkę ze zdrowym odżywianiem i uczę się, gdzie kupować co trzeba. Na razie Krukam https://krukam.pl/ mam na oku. Powiem Ci, że dzięki temu przepisowi, kto wie, może nawet soczewicę uda mi się polubić. Dziękuję Ci!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Nie wiedziałem zbyt wiele na ten temat.
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłem i super smaczny obiad wyszedł, polecam :)
OdpowiedzUsuń