Pyszna cukinia faszerowana soczewicą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/09/06

Pyszna cukinia faszerowana soczewicą

Gdy masz nadmiar cukinii i już sama nie wiesz gdzie ją upakować, to zrób... faszerowaną cukinię :) Może być jako samodzielny obiad, albo jako dodatek do mięsa (np. 1 połówka + pieczone udka). Będzie pysznie!


Składniki na 3 duże porcje:

  • 3 cukinie
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duża papryka
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania:

  • Cukinię przekrój, wydrąż środek. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. 
  • W tym czasie przygotuj farsz. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę - smaż. Następnie dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę, wlej bulion/wodę, dodaj przyprawy - gotuj przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj pomidory w puszce i koncentrat - gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Zlej sok z cukinii i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Nałóż farsz, na wierzch rozłóż plastry mozzarelli i posyp drobno posiekaną papryką.
  • Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki.


Wartość odżywcza ogromnej porcji faszerowanej cukinii (dwie połówki):

  • Energia: 752 kcal
  • Białko: 41 g
  • Tłuszcz: 21 g
  • Węglowodany: 98 g
  • Błonnik pokarmowy: 17 g


Faszerowana cukinia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. O a ja wlasnie mysle nad kolacja, z przyjemnoscia skorzystam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Zrobiłam i jest pyszna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tytuł tego przepisu nie kłamie- jest naprawdę pyszny :)Właśnie go zjadłam :) wydaje się być niepozorny, ale to takie cudo :) Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Farszu wyszło troche za duzo,wystraczy pół szklanki ;)

    OdpowiedzUsuń