Leczo z soczewicą i pieczarkami (obiad jednogarnkowy) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/21

Leczo z soczewicą i pieczarkami (obiad jednogarnkowy)

Leczo
Aromatyczne, super pomidorowe i bardzo pożywne. Takie właśnie jest leczo, również to z soczewicą :) Śmiało można przygotować je w większej ilości i mamy gotowy obiad na dwa dni!


Składniki na 5 porcji:

  • Cebula - 2 sztuki
  • Pieczarki - ok. 8 sztuk
  • Papryka - 3 sztuki
  • Cukinia - duża sztuka lub dwie mniejsze
  • Soczewica czerwona - 10 łyżek
  • Pomidory świeże - ok. 10 sztuk lub dwie puszki pomidorów z puszki
  • Koncentrat pomidorowy w razie potrzeby (do smaku)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Natka pietruszki 
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli


Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę i smaż aż zmięknie.
  • Następnie dodaj posiekane  w grubą kostkę pieczarki, paprykę i cukinię.
  • Duś wszystko przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodaj opłukaną na sitku soczewicę i zalej wszystko posiekanymi pomidorami (sparzonymi i obranymi ze skórki) lub pomidorami z puszki.
  • Duś aż soczewica będzie miękka (przez ok. 10 minut).
  • W razie potrzeby dodaj niewielką ilość koncentratu pomidorowego.
  • Dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.
  • Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.

Leczo z soczewicą

Wartość odżywcza porcji lecza z soczewicą:

  • Energia: 238 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 6  g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Leczo z soczewicą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Leczo

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

43 komentarze:

  1. podoba mi się bo jest smacznie i szybko, uwielbiam takie 1-garnkowe dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję kochana za przepis, mam soczewicę i nie wiedziałam jak ją zużyć :) a wszystko inne rośnie u mnie w warzywniaku :) mam pomysł na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam podobne,szybko,prosto zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbia takie szybkie, proste i jednogarnkowe potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Uwielbiam leczo i takie na pewno wypróbuję :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem takiego samego zdania, pizza nie musi mieć już na sobie tony sera, a i tak wyjdzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad! Przetestowane dzisiaj... i wyszło przepyszne :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam, prosty, pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo szybkie danie i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow to jest pycha!swietny pomysl na zdrowy pyszny obiad i bez dodatku miesa!ps. zainspirowalas mnie swoimi przepisami do zdrowego i pysznego gotowania. Dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, proste danie - dzisiaj je przygotowałam:) Świetny blog, super przepisy:) Jak dobrze, że tutaj trafiłam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę zrobić. :-) Wygląda obłędnie. Można cię znaleźć na Instagramie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam jeszcze nie dotarłam i chyba już nie dotrę, bo skąd wziąć jeszcze czas na takie rzeczy? :)

      Usuń
  13. Dobre polecam. Ja zrobiłam bez cukinii bo akurat nie miałam ale i tak wyszło pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pomyliłam i kupiłam zieloną soczewice czy może być i taka?

    OdpowiedzUsuń
  15. jesteś cudowana !! :) jestem zauroczona przepisami :) dziękuję !! :) Kamila

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis, wracam do niego często, szybko, zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Paulino, bardzo dziękuję za te wspaniale pomysły na zdrowe, niedrogie i szybkie dania. Kilka z nich już spróbowałam i muszę przyznać, że jestem zachwycona, aż się chce dbać o zdrowie i poświęcić trochę więcej czasu na gotowanie! Niedawno rozpoczęłam przygodę ze zdrowszym trybem życia i póki co mam wiele chęci i motywacji, by nie przestawać, a Pani blog towarzyszy mi od samego początku za co ogromnie dziękuję. Oby było więcej tak świadomych i pomocnych ludzi jak Pani.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzisiaj ugotowałam leczo wg Twojego przepisu, zamiast kiełbasy dałam pierś z kurczaka. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oczywiście zamiast pieczarek, a nie kiełbasy dałam pierś z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można to leczo wrzucić w słoiki, myślę o zrobieniu większej ilości w sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale chyba tak ;)

      Usuń
    2. Robię, zobaczymy co z tego wyniknie. Dam znać za jakiś czas ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Witam

    porcja ma 238 kcal a ile waży ta jedna porcja 250g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nigdy nie ważę gotowych posiłków. Jest to po prostu 1/5 ilości składników ;)

      Usuń
  22. a ta soczewica taka surowa, czy z puszki?? taki krótki czas duszenia w tych pomidorach (10 min) dlatego się zastanawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowa, surowa ;) Czerwona gotuje się bardzo krótko :)

      Usuń
  23. Przepyszne danie.Ja nie lubie samej soczewicy,a w tym wydaniu to súper pomysl.Bardzo dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  24. To jest przepyszne- dziś u mnie na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  25. witam. ile Pani gotuje soczewicę czerwoną? Ja ciągle doprowadzam ją do całkowitego rozgotowania, do popki. Czy to dobrze? Czy tak powinno być?
    Wiem,że rozgotowane produkty mają wyższy indeks glikemiczny. Czy dotyczy to też soczewicy? Bardzo proszę o odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie z soczewicą czerwoną tak jest - ciężko jej nie rozgotować ;) Gotuj przez ok. 15 minut. Można spróbować krócej, przez 10 minut. Zgadza się, bardziej rozgotowana soczewica będzie miała wyższy IG niż ta gotowana krócej.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź..;) pozdrawiam serdecznie

      Usuń