Ten sam farsz świetnie sprawdzi się do napełnienia cukinii faszerowanej. Do środka można dodać kukurydzę i fasolę konserwową - wszelkie eksperymenty mile widziane.
Faszerowana papryka - składniki na 3 porcje:
- Papryka czerwona lub żółta - 3 sztuki
- Ryż biały - ok. 1/2 szklanki (ok. 100g)
- Szynka wieprzowa mielona - ok. 250g
- Cebula - 1 mała sztuka
- Pieczarki - 4 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Passata pomidorowa - 1/2 szklanki
- Ser mozzarella - kula (ok. 125g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- Osra papryka - 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz
Papryka faszerowana mięsem mielonym - przepis:
Zdejmij zawartość patelni do miseczki. Na tą samą patelnię wlej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć zmieloną szynkę wieprzową. Smaż aż mięso lekko się zrumieni. Często mieszaj i "rozdziabuj" je żeby było rozdrobnione, a nie zwarte jak zapiekanka. Do usmażonego mięsa dodaj wcześniej usmażoną cebulę z pieczarkami, wszystkie przyprawy oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Kulę mozzarelli pokrój w kostkę. Połowę sera dodaj do farszu.
Papryki przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż gniazda nasienne oraz białe błonki. Ułóż je w naczyniu do pieczenia, a następnie nałóż farsz do środa.
Na dno naczynia wlej niewielką ilość wody - dzięki temu papryka nie przywrze do spodu. Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Po tym czasie posyp papryki pozostałą ilością mozzarelli i piecz dalej przez ok. 10 minut. Upieczone papryki oprósz świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Wartość odżywcza papryki faszerowanej:
- Energia: 641 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 35 g
- Węglowodany: 51,6 g
- Błonnik pokarmowy: 7,4 g
- Ładunek glikemiczny: 21,4
Nie lubię papryki, ale taka w wersji faszerowanej i upieczonej w piekarniku wydaje się świetna. Koniecznie będę musiał takiej skosztować :)
OdpowiedzUsuń