Paulina Styś-Nowak dnia 2022/09/07

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to bardzo proste, ale robiące wrażenie danie. Do farszu wykorzystałam ryż, który został mi podczas gotowania ryżu z kurczakiem, ale śmiało można użyć także dowolnej kaszy (np. jaglanej, gryczanej czy kuskus).

Ten sam farsz świetnie sprawdzi się do napełnienia cukinii faszerowanej. Do środka można dodać kukurydzę i fasolę konserwową - wszelkie eksperymenty mile widziane.

Faszerowana papryka - składniki na 3 porcje:

  • Papryka czerwona lub żółta - 3 sztuki
  • Ryż biały - ok. 1/2 szklanki (ok. 100g)
  • Szynka wieprzowa mielona - ok. 250g
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Pieczarki - 4 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Passata pomidorowa - 1/2 szklanki
  • Ser mozzarella - kula (ok. 125g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • Osra papryka - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz


Papryka faszerowana mięsem mielonym - przepis:

Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Gdy cebula będzie miękka dodaj posiekany drobno czosnek - smaż przez 3 minuty. Następnie na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki i smaż przez kilka minut.

Zdejmij zawartość patelni do miseczki. Na tą samą patelnię wlej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć zmieloną szynkę wieprzową. Smaż aż mięso lekko się zrumieni. Często mieszaj i "rozdziabuj" je żeby było rozdrobnione, a nie zwarte jak zapiekanka. Do usmażonego mięsa dodaj wcześniej usmażoną cebulę z pieczarkami, wszystkie przyprawy oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Kulę mozzarelli pokrój w kostkę. Połowę sera dodaj do farszu.

Papryki przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż gniazda nasienne oraz białe błonki. Ułóż je w naczyniu do pieczenia, a następnie nałóż farsz do środa.

Na dno naczynia wlej niewielką ilość wody - dzięki temu papryka nie przywrze do spodu. Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Po tym czasie posyp papryki pozostałą ilością mozzarelli i piecz dalej przez ok. 10 minut. Upieczone papryki oprósz świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza papryki faszerowanej:

  • Energia: 641 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 35 g
  • Węglowodany: 51,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 21,4


Sprawdź inne przepisy z papryką:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz:

  1. Nie lubię papryki, ale taka w wersji faszerowanej i upieczonej w piekarniku wydaje się świetna. Koniecznie będę musiał takiej skosztować :)

    OdpowiedzUsuń