Orzechowa tarta z czekoladowym budyniem i owocami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/08/28

Orzechowa tarta z czekoladowym budyniem i owocami

Pyszne orzechowe ciasto, czekoladowy aksamitny budyń i soczyste letnie owoce! Doskonale :)


Składniki na formę o średnicy 28 cm:

 

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 80g orzechów nerkowca
  • 80g migdałów
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek wody
  • jajko
  • 2 łyżki miodu

Na budyń i wierzch:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka zmielonej wanilii lub ziarna z jednej laski
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki syropu z daktyli lub miodu 
  • ok. 1,5 szklanki dowolnych owoców jagodowych (malin, jagód, borówek, truskawek)

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy zmiksuj na mąkę. Ugnieć składniki na ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki i rozłóż na formie do tarty. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Rozprowadź skrobię w szklance mleka. Pozostałą część mleka podgrzej, dodaj wanilię, gorzką czekoladę, kakao i syrop daktylowy - mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
  • Do gotującej się mieszaniny wlej mleko ze skrobią i energicznie mieszaj aż powstanie gęsty budyń - wyłóż na upieczony spód. Wierzch oprósz owocami.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.


Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości) ciasta:

  • Energia: 285 kcal
  • Białko: 7,5 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Tarta jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Koniecznie musze taka tarte zrobic na weekend, goscie beda zaskoczeni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też bardzo się spodobał przepis :) koniecznie będę musiała wypróbować :) wręcz kocham takie zdrowe ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A piekarnik na ile stopni żeby upiec spód tarty? POZDRAWIAM, ŚWIETNE PRZEPISY !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Aneto, proszę mi wyjaśnić, dlaczego to ciasto jest zdrowe mimo, że jeden kawałek ma tak dużo kalorii. Pozdrawiam☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe nie znaczy niskokaloryczne :P

      Usuń
    2. Tak jak napisała koleżanka wyżej ;)
      Są to kalorie napakowane wartościami odżywczymi.

      Usuń
  5. Przepraszam, Pani Paulino-pomyliłam imiona☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń