Składniki na formę o średnicy 28 cm:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 80g orzechów nerkowca
- 80g migdałów
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek wody
- jajko
- 2 łyżki miodu
Na budyń i wierzch:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka zmielonej wanilii lub ziarna z jednej laski
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 3 łyżki syropu z daktyli lub miodu
- ok. 1,5 szklanki dowolnych owoców jagodowych (malin, jagód, borówek, truskawek)
Sposób przygotowania:
-
Orzechy zmiksuj na mąkę. Ugnieć składniki na ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki i rozłóż na formie do tarty. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
- Rozprowadź skrobię w szklance mleka. Pozostałą część mleka podgrzej, dodaj wanilię, gorzką czekoladę, kakao i syrop daktylowy - mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
- Do gotującej się mieszaniny wlej mleko ze skrobią i energicznie mieszaj aż powstanie gęsty budyń - wyłóż na upieczony spód. Wierzch oprósz owocami.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości) ciasta:
- Energia: 285 kcal
- Białko: 7,5 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 30 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Tarta jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B12, PP;
Koniecznie musze taka tarte zrobic na weekend, goscie beda zaskoczeni :D
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo się spodobał przepis :) koniecznie będę musiała wypróbować :) wręcz kocham takie zdrowe ciacha :D
OdpowiedzUsuńA piekarnik na ile stopni żeby upiec spód tarty? POZDRAWIAM, ŚWIETNE PRZEPISY !!!
OdpowiedzUsuńjuż dodałam, 180 stopni :)
UsuńPani Aneto, proszę mi wyjaśnić, dlaczego to ciasto jest zdrowe mimo, że jeden kawałek ma tak dużo kalorii. Pozdrawiam☺️
OdpowiedzUsuńZdrowe nie znaczy niskokaloryczne :P
UsuńTak jak napisała koleżanka wyżej ;)
UsuńSą to kalorie napakowane wartościami odżywczymi.
Przepraszam, Pani Paulino-pomyliłam imiona☺️
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Witam mam pytanie cxy mozna uzyc mleka roslinnego?
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńMoim zdaniem zdecydowanie za dużo wody do budyniu. Mieszałam długo i trzymałam w lodówce, a wyszedł taki, że się rozlewa :(
OdpowiedzUsuńPrzepraszam! *mleka, bo woda idzie do ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa dałam według przepisu i zrobił się bardzo gęsty. Idealny wyszedł. Tarta właśnie stoi w lodówce. Jutro będzie pałaszowanie :D
UsuńMusze spróbować
OdpowiedzUsuńTwój blog jest bardzo ciekawy. Mam nadzieje, że dodajesz jeszcze jakiś wpis, ponieważ Twoje artykuły są bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Zawiera ciekawe informacje.
OdpowiedzUsuńKiedy pojawi się kolejny artykuł? Dodajesz super wpisy, więc nie mogę doczekać się kolejnego tak samo interesującego wpisu.
OdpowiedzUsuń