Paulina Styś-Nowak dnia 2018/08/28

Orzechowa tarta z czekoladowym budyniem i owocami

Pyszne orzechowe ciasto, czekoladowy aksamitny budyń i soczyste letnie owoce! Doskonale :)


Składniki na formę o średnicy 28 cm:

 

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 80g orzechów nerkowca
  • 80g migdałów
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek wody
  • jajko
  • 2 łyżki miodu

Na budyń i wierzch:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka zmielonej wanilii lub ziarna z jednej laski
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki syropu z daktyli lub miodu 
  • ok. 1,5 szklanki dowolnych owoców jagodowych (malin, jagód, borówek, truskawek)

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy zmiksuj na mąkę. Ugnieć składniki na ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki i rozłóż na formie do tarty. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Rozprowadź skrobię w szklance mleka. Pozostałą część mleka podgrzej, dodaj wanilię, gorzką czekoladę, kakao i syrop daktylowy - mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
  • Do gotującej się mieszaniny wlej mleko ze skrobią i energicznie mieszaj aż powstanie gęsty budyń - wyłóż na upieczony spód. Wierzch oprósz owocami.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.


Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości) ciasta:

  • Energia: 285 kcal
  • Białko: 7,5 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g


Tarta jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Koniecznie musze taka tarte zrobic na weekend, goscie beda zaskoczeni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też bardzo się spodobał przepis :) koniecznie będę musiała wypróbować :) wręcz kocham takie zdrowe ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A piekarnik na ile stopni żeby upiec spód tarty? POZDRAWIAM, ŚWIETNE PRZEPISY !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Aneto, proszę mi wyjaśnić, dlaczego to ciasto jest zdrowe mimo, że jeden kawałek ma tak dużo kalorii. Pozdrawiam☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe nie znaczy niskokaloryczne :P

      Usuń
    2. Tak jak napisała koleżanka wyżej ;)
      Są to kalorie napakowane wartościami odżywczymi.

      Usuń
  5. Przepraszam, Pani Paulino-pomyliłam imiona☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam mam pytanie cxy mozna uzyc mleka roslinnego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim zdaniem zdecydowanie za dużo wody do budyniu. Mieszałam długo i trzymałam w lodówce, a wyszedł taki, że się rozlewa :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam! *mleka, bo woda idzie do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam według przepisu i zrobił się bardzo gęsty. Idealny wyszedł. Tarta właśnie stoi w lodówce. Jutro będzie pałaszowanie :D

      Usuń
  10. Twój blog jest bardzo ciekawy. Mam nadzieje, że dodajesz jeszcze jakiś wpis, ponieważ Twoje artykuły są bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wpis. Zawiera ciekawe informacje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy pojawi się kolejny artykuł? Dodajesz super wpisy, więc nie mogę doczekać się kolejnego tak samo interesującego wpisu.

    OdpowiedzUsuń