Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Być może zrobiliście już przeróżne przetwory z cukinii, a w tym genialny ketchup z cukinii. Pewnie nie raz zdarzyło Wam się ugotować leczo z cukinią czy cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Jeśli chodzi o cukinię opcji jest naprawdę wiele. Jest to niesamowicie uniwersalne warzywo, z którego można przygotować zarówno dania główne, zupy (np. krem z cukinii) a nawet pyszne czekoladowe ciasto z cukinii. Korzystajmy ile się da :)
Składniki na 2 porcje makaronu z cukinią:
- Makaron penne - ok. 200g
- Cukinia - 1/2 dużej sztuki lub cała mała (ok. 350g)
- Czosnek - 2 ząbki
- Szynka prosciutto cotto - 2 plastry
- Ser parmezan (potarty) - 3 łyżki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Pomidorki koktajlowe - garść
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz
Makaron z cukinią - przepis:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Czosnek posiekaj w plasterki, szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z szynką (nie za długo żeby czosnek się nie przypalił, mieszaj co chwilę).
Cukinię pokrój w plastry, a te następnie w ćwiartki (nie musisz obierać skórki) i wrzuć na patelnię z czosnkiem i szynką. Smaż aż cukinia lekko zmięknie. Już teraz dopraw solą i pieprzem.
Następnie wrzuć na patelnię makaron i 2 łyżki parmezanu. Smaż przez kilka minut.
Wyłóż na talerz, oprósz pozostałą ilością parmezanu i ozdób świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią.
Wartość odżywcza makaronu z cukinią:
- Energia: 546 kcal
- Białko: 26,8 g
- Tłuszcz: 11,6 g
- Węglowodany: 84,6 g
- Błonnik pokarmowy: 5,6 g
- Ładunek glikemiczny: 37
Wypróbuj inne przepisy na makarony:
- Makaron z awokado w sosie niby śmietanowym
- Makaron z tofu
- Makaron ze szpinakiem
- Fit spaghetti
ja makarony uwielbiam, mogę jeść i jeść także na pewno z przepisu skorzystam :D
OdpowiedzUsuń