Tarta z łososiem i szpinakiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/04/03

Tarta z łososiem i szpinakiem

Po świątecznych mazurkach, babkach i sałatkach pora wrócić do normalności :) Dzisiaj przepis na świetną tartę z wędzonym łososiem. Koniecznie podaj ją ze świeżymi warzywami.


Składniki na formę o średnicy 28 cm:


Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60g masła
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano

Farsz:
  • 3 jajka
  • 2 opakowania serka Bieluch
  • łosoś wędzony (u mnie na gorąco) ok. 200 - 250g
  • ok. 300g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka oliwy
  • sporo pieprzu 


Sposób przygotowania:

  • Zagnieć ciasto z podanych składników i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
  • W tym czasie cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy, po chwili dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.
  • Masę wylej na podpieczony spód. 
  • Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki - rozłóż je na tarcie.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut.
  • Podawaj ze świeżymi warzywami.


Wartość odżywcza porcji tarty (1/4 całości):

  • Energia: 667 kcal
  • Białko: 38 g
  • Tłuszcz: 34 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


Tarta z łososiem i szpinakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. u nas też po świętach była tarta :) taka mała odmiana :)
    ten dodatek pieczarek mnie intryguje :) jakoś nie łączyłam ich nigdy z łososiem i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojecia co to za serek ten Bieluch...czy to jest cos jak creme fraiche? Mieszkam w NO i musze znalezc jakis zamiennik. Prosze o pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W konsystencji podobny do philadelphii, tylko bez żadnych niepotrzenych dodatków (samo mleko i kultury bakterii).

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz, jezeli nie znajde tu zdrowszego odpowiednika to sprobuje z philadelphia.

      Usuń
  3. Od stycznia jesteśmy z mężem na diecie przygotowanej przez dietetyczkę, ale powiem szczerze, że zaczynają mnie nudzić przepisy, którymi dysponuję. Ten blog jest dla mnie odkryciem i inspiracją :)
    Dziękuję i wpraszam się na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda ta tarta. Bardzo lubię tarty obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta smaczna i nawet zdrowa, ale fit to na pewno nie jest :) Gdyby jeszcze dało się zjeść tylko 1/4 to jeszcze pół biedy, ale raczej taka porcja dla większości osób to będzie za mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jaką mamy definicję słowa FIT :)

      Czy FIT to niskokaloryczne, czy wartościowe.

      Ale fakt, że tarty to potrawy o wysokiej gęstości energetycznej. Samo ciasto, no i w tym wypadku tłusty łosoś robią robotę ;)

      Usuń
  6. Wyglada smakowicie! Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń