Jeśli tak jak ja lubisz tarty na słono, wypróbuj też ekspresowego przepisu na tartę z kurczakiem.
Tarta z łososiem - składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
- 3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 60g masła
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
Tarta z łososiem i szpinakiem - składniki na farsz:
- 3 jajka
- 2 opakowania serka Bieluch
- łosoś wędzony (u mnie na gorąco) ok. 200 - 250g
- ok. 300g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka oliwy
- sporo pieprzu
Tarta z łososiem - przepis:
- Zagnieć ciasto z podanych składników i wstaw na godzinę do lodówki.
- Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
- W tym czasie cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy, po chwili dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody.
- Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.
- Masę wylej na podpieczony spód.
- Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki - rozłóż je na tarcie.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut.
- Podawaj ze świeżymi warzywami.
Wartość odżywcza porcji tarty (1/4 całości):
- Energia: 667 kcal
- Białko: 38 g
- Tłuszcz: 34 g
- Węglowodany: 51 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Tarta z łososiem i szpinakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńu nas też po świętach była tarta :) taka mała odmiana :)
OdpowiedzUsuńten dodatek pieczarek mnie intryguje :) jakoś nie łączyłam ich nigdy z łososiem i szpinakiem :)
Nie mam pojecia co to za serek ten Bieluch...czy to jest cos jak creme fraiche? Mieszkam w NO i musze znalezc jakis zamiennik. Prosze o pomoc :)
OdpowiedzUsuńW konsystencji podobny do philadelphii, tylko bez żadnych niepotrzenych dodatków (samo mleko i kultury bakterii).
UsuńDziekuje za odpowiedz, jezeli nie znajde tu zdrowszego odpowiednika to sprobuje z philadelphia.
UsuńOd stycznia jesteśmy z mężem na diecie przygotowanej przez dietetyczkę, ale powiem szczerze, że zaczynają mnie nudzić przepisy, którymi dysponuję. Ten blog jest dla mnie odkryciem i inspiracją :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wpraszam się na dłużej :)
Pysznie wygląda ta tarta. Bardzo lubię tarty obiadowe :)
OdpowiedzUsuńTarta smaczna i nawet zdrowa, ale fit to na pewno nie jest :) Gdyby jeszcze dało się zjeść tylko 1/4 to jeszcze pół biedy, ale raczej taka porcja dla większości osób to będzie za mało :)
OdpowiedzUsuńTo zależy jaką mamy definicję słowa FIT :)
UsuńCzy FIT to niskokaloryczne, czy wartościowe.
Ale fakt, że tarty to potrawy o wysokiej gęstości energetycznej. Samo ciasto, no i w tym wypadku tłusty łosoś robią robotę ;)
Wyglada smakowicie! Trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńWitam, czy myślicie, że wersja bez łososia też da radę? Coś nie mam przekonania do łososia wędzonego. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przymierzam się dziś do tej tarty lub do tej z burakami. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńda radę, można też użyć kurczaka
UsuńZrobilam. Ja zachwycona i goscie tez😊
OdpowiedzUsuńW którym momencie pieczenia należy dodać łososia na tartę?
OdpowiedzUsuńPunkt: wymieszaj wszystkie składniki na farsz ;)
UsuńCześć! Przepis brzmi smacznie! Czy kalorie są podane naprawdę jako 1/4 porcji? To jedna czwarta ma az tyle :0
OdpowiedzUsuńAle 1/4 to w tym wypadku duża porcja...
UsuńPrzepyszne:) polecam, mega syte i smaczne!
OdpowiedzUsuńYyy... Powiedzcie proszę co to wedzony łosoś "na gorąco"? Czyli jaki??
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj - 1/4 tarty to wielka porcja i nasyci nawet dorosłego mężczyznę :) bardzo fajny przepis tylko zastanawiam się czy można coś zrobić żeby spod nie był taki twardy? Pierwszy raz robię tartę więc nie wiem na jakim etapie coś zmienić żeby nie było takiej skały z ciasta :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis😍 Bardzo często po niego sięgam.
OdpowiedzUsuń