Paulina Styś-Nowak dnia 2018/04/03

Tarta z łososiem i szpinakiem

Po świątecznych mazurkach, babkach i sałatkach pora wrócić do normalności :) Dzisiaj przepis na świetną tartę z wędzonym łososiem. Koniecznie podaj ją ze świeżymi warzywami.


Składniki na formę o średnicy 28 cm:


Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60g masła
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano

Farsz:
  • 3 jajka
  • 2 opakowania serka Bieluch
  • łosoś wędzony (u mnie na gorąco) ok. 200 - 250g
  • ok. 300g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka oliwy
  • sporo pieprzu 


Sposób przygotowania:

  • Zagnieć ciasto z podanych składników i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
  • W tym czasie cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy, po chwili dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.
  • Masę wylej na podpieczony spód. 
  • Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki - rozłóż je na tarcie.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut.
  • Podawaj ze świeżymi warzywami.


Wartość odżywcza porcji tarty (1/4 całości):

  • Energia: 667 kcal
  • Białko: 38 g
  • Tłuszcz: 34 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


Tarta z łososiem i szpinakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

20 komentarzy:

  1. u nas też po świętach była tarta :) taka mała odmiana :)
    ten dodatek pieczarek mnie intryguje :) jakoś nie łączyłam ich nigdy z łososiem i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojecia co to za serek ten Bieluch...czy to jest cos jak creme fraiche? Mieszkam w NO i musze znalezc jakis zamiennik. Prosze o pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W konsystencji podobny do philadelphii, tylko bez żadnych niepotrzenych dodatków (samo mleko i kultury bakterii).

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz, jezeli nie znajde tu zdrowszego odpowiednika to sprobuje z philadelphia.

      Usuń
  3. Od stycznia jesteśmy z mężem na diecie przygotowanej przez dietetyczkę, ale powiem szczerze, że zaczynają mnie nudzić przepisy, którymi dysponuję. Ten blog jest dla mnie odkryciem i inspiracją :)
    Dziękuję i wpraszam się na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda ta tarta. Bardzo lubię tarty obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta smaczna i nawet zdrowa, ale fit to na pewno nie jest :) Gdyby jeszcze dało się zjeść tylko 1/4 to jeszcze pół biedy, ale raczej taka porcja dla większości osób to będzie za mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jaką mamy definicję słowa FIT :)

      Czy FIT to niskokaloryczne, czy wartościowe.

      Ale fakt, że tarty to potrawy o wysokiej gęstości energetycznej. Samo ciasto, no i w tym wypadku tłusty łosoś robią robotę ;)

      Usuń
  6. Wyglada smakowicie! Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy myślicie, że wersja bez łososia też da radę? Coś nie mam przekonania do łososia wędzonego. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przymierzam się dziś do tej tarty lub do tej z burakami. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam. Ja zachwycona i goscie tez😊

    OdpowiedzUsuń
  9. W którym momencie pieczenia należy dodać łososia na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Punkt: wymieszaj wszystkie składniki na farsz ;)

      Usuń
  10. Cześć! Przepis brzmi smacznie! Czy kalorie są podane naprawdę jako 1/4 porcji? To jedna czwarta ma az tyle :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale 1/4 to w tym wypadku duża porcja...

      Usuń
  11. Przepyszne:) polecam, mega syte i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Yyy... Powiedzcie proszę co to wedzony łosoś "na gorąco"? Czyli jaki??

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dzisiaj - 1/4 tarty to wielka porcja i nasyci nawet dorosłego mężczyznę :) bardzo fajny przepis tylko zastanawiam się czy można coś zrobić żeby spod nie był taki twardy? Pierwszy raz robię tartę więc nie wiem na jakim etapie coś zmienić żeby nie było takiej skały z ciasta :D

    OdpowiedzUsuń