Składniki na 4 porcje:
- śliwki lub inne owoce (np. gruszka, brzoskwinia)
Aksamitny krem tofu:
- kostka tofu naturalnego (180g)
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki miodu
- 1 - 2 łyżki dowolnego mleka (do uzyskania konsystencji kremu)
Orzechowy sos:
- garść suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
-
Zmiksuj tofu z dodatkiem soku z cytryny, miodu i odpowiedniej ilości mleka. Miksuj aż uzyskasz gładki krem.
-
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę do szklanki (nie wylewaj jej całkowicie). Do odsączonych daktyli dodaj masło orzechowe i stopniowo wodę, w której moczyły się daktyle. Miksuj na gładki sos.
-
Owoce ugrilluj na patelni bez dodatku tłuszczu - podaj je z kremem z tofu i sosem karmelowym.
Wartość odżywcza deseru:
- Energia: 252 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Deser jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP;
Czym można zastąpić tofu - twarogiem, bieluchem, serkiem wiejskim? A może jogurt grecki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bieluch może pasować :)
UsuńU mnie już po śliwkach, ale z gruszką z chęcią bym spróbowała. To musi być obłędne! Dołączam się do pytania wyżej, co zamiast tofu?
OdpowiedzUsuńZamieniłam tofu na serek naturalny oraz śliwki na gruszki i jablka. Wyszło fantastyczne!!! Dziękuję za ten przepis :) Deser jak z wykwintnej restauracji, a przy tym bardzo prosty.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem prowadzonego przez Ciebie bloga. Każdy wpis jest bardzo interesujący i dostarcza mnóstwo ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuń