Grillowane śliwki z aksamitnym kremem i sosem orzechowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/09/19

Grillowane śliwki z aksamitnym kremem i sosem orzechowym

Przepyszne grillowane śliwki polecają się na weekendowy deser. Świetnie w tym zestawieniu wypadną także gruszki i brzoskwinie. Nie wspomnę nawet o bananie ;) 


Składniki na 4 porcje:

  • śliwki lub inne owoce (np. gruszka, brzoskwinia)

Aksamitny krem tofu:
  • kostka tofu naturalnego (180g)
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 - 2 łyżki dowolnego mleka (do uzyskania konsystencji kremu)

 Orzechowy sos:
  • garść suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • gorąca woda


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj tofu z dodatkiem soku z cytryny, miodu i odpowiedniej ilości mleka. Miksuj aż uzyskasz gładki krem.
  • Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę do szklanki (nie wylewaj jej całkowicie). Do odsączonych daktyli dodaj masło orzechowe i stopniowo wodę, w której moczyły się daktyle. Miksuj na gładki sos.
  • Owoce ugrilluj na patelni bez dodatku tłuszczu - podaj je z kremem z tofu i sosem karmelowym.


Wartość odżywcza deseru:

  • Energia: 252 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Deser jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

4 komentarze:

  1. Czym można zastąpić tofu - twarogiem, bieluchem, serkiem wiejskim? A może jogurt grecki?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie już po śliwkach, ale z gruszką z chęcią bym spróbowała. To musi być obłędne! Dołączam się do pytania wyżej, co zamiast tofu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamieniłam tofu na serek naturalny oraz śliwki na gruszki i jablka. Wyszło fantastyczne!!! Dziękuję za ten przepis :) Deser jak z wykwintnej restauracji, a przy tym bardzo prosty.

    OdpowiedzUsuń