Leczo z cukinii gotuje w sezonie letnim co najmniej raz na dwa tygodnie. Różnią się jedynie dodatki, jednak baza w postaci cukinii, papryki i pomidorów są niezmienne.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najprostsze na świecie leczo z kurczakiem. W innym poście znajdziecie przepis na bardziej popularne leczo z kiełbasą, a także wersję z soczewicą, czyli pyszne leczo warzywne. Do wyboru, do koloru!
Leczo z cukinią - składniki na 6 porcji:
- Pierś z kurczaka - ok. 500g
- Cukinia - 2 duże sztuki
- Papryka (różne kolory) - 3 sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Passata (przecier) pomidorowy - ok. 500g
- Natka pietruszki - pęczek
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Sól, pieprz, słodka papryka, łyżka cukru, przyprawa do kurczaka
Leczo z cukinii - przepis:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, polej łyżką oleju i oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka (z dobrym składem, bez polepszaczy smaku). Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Pokrój cukinię i papryki w grubą kostkę i dodaj do cebuli - duś wszystko pod przykryciem do miękkości.
Usmaż mięso i wrzuć je do garnka z warzywami.
Gdy warzywa będą miały odpowiednią dla Ciebie miękkość dodaj passatę pomidorową, przyprawy (sól, pieprz, sodką paprykę, cukier) oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowe leczo zjedz z pieczywem lub kaszą, ryżem czy makaronem.
Wartość odżywcza porcji lecza z cukinii:
- Energia: 233 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 8,3 g
- Węglowodany: 16,2 g
- Błonnik pokarmowy: 5,1 g
- Ładunek glikemiczny: 2,1
Wyszło pyszne👍
OdpowiedzUsuń