Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/29

Leczo z cukinii


Leczo z cukinii gotuje w sezonie letnim co najmniej raz na dwa tygodnie. Różnią się jedynie dodatki, jednak baza w postaci cukinii, papryki i pomidorów są niezmienne. 

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najprostsze na świecie leczo z kurczakiem. W innym poście znajdziecie przepis na bardziej popularne leczo z kiełbasą, a także wersję z soczewicą, czyli pyszne leczo warzywne. Do wyboru, do koloru!


Leczo z cukinią - składniki na 6 porcji:

  • Pierś z kurczaka - ok. 500g
  • Cukinia - 2 duże sztuki
  • Papryka (różne kolory) - 3 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Passata (przecier) pomidorowy - ok. 500g
  • Natka pietruszki - pęczek 
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Sól, pieprz, słodka papryka, łyżka cukru, przyprawa do kurczaka


Leczo z cukinii - przepis:


Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, polej łyżką oleju i oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka (z dobrym składem, bez polepszaczy smaku). Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Pokrój cukinię i papryki w grubą kostkę i dodaj do cebuli - duś wszystko pod przykryciem do miękkości.
Usmaż mięso i wrzuć je do garnka z warzywami.
Gdy warzywa będą miały odpowiednią dla Ciebie miękkość dodaj passatę pomidorową, przyprawy (sól, pieprz, sodką paprykę, cukier) oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowe leczo zjedz z pieczywem lub kaszą, ryżem czy makaronem.


Wartość odżywcza porcji lecza z cukinii:

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 8,3 g
  • Węglowodany: 16,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,1 g
  • Ładunek glikemiczny: 2,1

Wypróbuj inne pyszne przepisy na potrawy z cukinią:



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz: