Składniki na 10 sztuk:
- Mąka gryczana* - 2/3 szklanki
- Jaja - 3 sztuki
- Banan - sztuka
- Słodkie gruszki - 2 sztuki
- Suszone daktyle - 40 g
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 1/2 łyżeczki
- Laska wanilii - sztuka
- Szczypta soli
* u mnie ze sklepu biozdrowie24
Sposób przygotowania:
- Daktyle drobniutko posiekaj. Banan zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Gruszki obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Z laski wanilii wydłub ziarenka.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Masą napełnij foremki do muffinek i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki:
- Energia: 77 kcal
- Białko: 2,6 g
- Tłuszcz: 1,5 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 43,2 mg
Muffinki gruszkowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Czy można dodać jakiejś innej mąki? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można ;)
UsuńCzy można dodać jakiejś innej mąki? :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać jakiejś innej mąki? :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać jakiejś innej mąki? :)
OdpowiedzUsuńFajne, muszę wypróbować w weekend! Też ponawiam pytanie; czy można użyć innej mąki?;)
OdpowiedzUsuńMożna, można ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Wlasnie zabieram sie za pieczenie, jutro na śniadanko będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńJa dodam do tego troszkę imbiru :D Jakoś tam mi on pasuje do tych gruszek :D
OdpowiedzUsuńMoże pytanie głupie ale czy jak zmielę kaszę gryczaną to będzie to samo co mąka gryczana? jakoś nie mogę u siebie znaleźć mąki gryczanej :)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie tak. Ja sama nie próbowałam otrzymać w ten sposób mąki ale czytałam, że niektórzy tak robią ;)
UsuńNajlepiej do tego nada się młynek do kawy :)
Muffiny wyszły GEENIAALNEEE !!!!! :) Kupiłam kaszę gryczaną, zmieliłam w młynku do kawy i muffinki wyszły pyszne :)
UsuńCzyli jednak można ;) Super!
UsuńMuffiny fantastyczne w smaku, jedne z naszych ulubionych!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mąki ryżowej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo leciutkie. Polałam je gorzką czekoladą bo były za słodkie :)) Polecam.
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobilam, pani Paulino super smaczne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy mogę jajka zastąpić zmielonym siemieniem lniany?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńWłaśnie upiekłam, muffiny bardzo smaczne - polecam
OdpowiedzUsuńMuffinki wyszły przepyszne. Delikatnie słodkie, tak jak lubimy oboje z mężem. W dodatku bardzo leciutkie. Niestety nie wyrosły zbyt duże. Nie wiem, czy tak ma być. Chociaż muszę przyznać, że moje owoce były dość gigantyczne, mąki (zmielonej kaszy gryczanej niepalonej) też dałam odrobinę więcej i chyba nie dałam odpowiednio więcej proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńAle smak naprawdę niepowtarzalny. Polecam :-) Ja skusiłam się jeszcze na dodatek cynamonu, za którym bardzo przepadam.
Bardzo dziękuję za mnóstwo inspiracji kulinarnych. Cieszę się, że natrafiłam na tę stronę. Życzę Autorce samych sukcesów w roli dietetyka. Pozdrawiam serdecznie :-)
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńDziękuję i życzę wszystkiego dobrego!
Muszę przyznać, że babeczki są wyśmienite! Trochę zmodyfikowałam przepis przyznaję, ale wyszły mega :) Mąkę gryczaną zamieniłam na orkiszową 2000, daktyli miałam za mało więc dodałam drugiego banana, a 2 słodkie gruszki zamieniłam na gruszkę i jabłko :) Pychota
OdpowiedzUsuńCzy można wiedziec ile dokładnie to 2/3 szklanki? 🙈 ile to gramow mąki?
OdpowiedzUsuńSzklanka mąki to 140 g, więc 2/3 to będzie ok. 90 g
Usuń