Paulina Styś-Nowak dnia 2014/03/24

Gruszkowe muffinki bez glutenu, tłuszczu i cukru. Samo zdrowie!


 

Składniki na 10 sztuk:

  • Mąka gryczana* - 2/3 szklanki
  • Jaja - 3 sztuki
  • Banan - sztuka
  • Słodkie gruszki - 2 sztuki
  • Suszone daktyle - 40 g
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 1/2 łyżeczki
  • Laska wanilii - sztuka
  • Szczypta soli

* u mnie ze sklepu biozdrowie24

 

 

Sposób przygotowania:

  • Daktyle drobniutko posiekaj. Banan zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Gruszki obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Z laski wanilii wydłub ziarenka.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Masą napełnij foremki do muffinek i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki:

  • Energia: 77 kcal
  • Białko: 2,6 g
  • Tłuszcz: 1,5 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 43,2 mg


Muffinki gruszkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

25 komentarzy:

  1. Czy można dodać jakiejś innej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dodać jakiejś innej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać jakiejś innej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać jakiejś innej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, muszę wypróbować w weekend! Też ponawiam pytanie; czy można użyć innej mąki?;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) Wlasnie zabieram sie za pieczenie, jutro na śniadanko będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodam do tego troszkę imbiru :D Jakoś tam mi on pasuje do tych gruszek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Może pytanie głupie ale czy jak zmielę kaszę gryczaną to będzie to samo co mąka gryczana? jakoś nie mogę u siebie znaleźć mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie tak. Ja sama nie próbowałam otrzymać w ten sposób mąki ale czytałam, że niektórzy tak robią ;)

      Najlepiej do tego nada się młynek do kawy :)

      Usuń
    2. Muffiny wyszły GEENIAALNEEE !!!!! :) Kupiłam kaszę gryczaną, zmieliłam w młynku do kawy i muffinki wyszły pyszne :)

      Usuń
    3. Czyli jednak można ;) Super!

      Usuń
  9. Muffiny fantastyczne w smaku, jedne z naszych ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam z mąki ryżowej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo leciutkie. Polałam je gorzką czekoladą bo były za słodkie :)) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj zrobilam, pani Paulino super smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę jajka zastąpić zmielonym siemieniem lniany?

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam, muffiny bardzo smaczne - polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Muffinki wyszły przepyszne. Delikatnie słodkie, tak jak lubimy oboje z mężem. W dodatku bardzo leciutkie. Niestety nie wyrosły zbyt duże. Nie wiem, czy tak ma być. Chociaż muszę przyznać, że moje owoce były dość gigantyczne, mąki (zmielonej kaszy gryczanej niepalonej) też dałam odrobinę więcej i chyba nie dałam odpowiednio więcej proszku do pieczenia.
    Ale smak naprawdę niepowtarzalny. Polecam :-) Ja skusiłam się jeszcze na dodatek cynamonu, za którym bardzo przepadam.
    Bardzo dziękuję za mnóstwo inspiracji kulinarnych. Cieszę się, że natrafiłam na tę stronę. Życzę Autorce samych sukcesów w roli dietetyka. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :)

      Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego!

      Usuń
  15. Muszę przyznać, że babeczki są wyśmienite! Trochę zmodyfikowałam przepis przyznaję, ale wyszły mega :) Mąkę gryczaną zamieniłam na orkiszową 2000, daktyli miałam za mało więc dodałam drugiego banana, a 2 słodkie gruszki zamieniłam na gruszkę i jabłko :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można wiedziec ile dokładnie to 2/3 szklanki? 🙈 ile to gramow mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki to 140 g, więc 2/3 to będzie ok. 90 g

      Usuń