Obiad na lato - leczo | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/07/31

Obiad na lato - leczo

Lekkie leczo

Tym razem danie z kiełbasą, która raczej nie pojawia się na blogu. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie również na tego typu produkty, mimo, iż zawierają spore ilości tłuszczów nasyconych o działaniu miażdżycorodnym. Aby zmniejszyć niekorzystne działanie tłustych przetworów zwierzęcych należy zawsze podawać je w towarzystwie dużych ilości warzyw.

Sezon grillowy w pełni - zresztą bez tego kiełbasa pojawia się bardzo często w większości polskich domów. W tej sytuacji warto wybierać wyroby z wysoką zawartością mięsa i jak najniższą zawartością tłuszczu - więcej ważnych wskazówek dotyczących świadomego zakupu przetworów mięsnych tutaj. Ponadto - jak wspomniałam wcześniej - nie zapominajmy o dużych ilościach warzyw, które dzięki obecności licznych fitozwiązków zapobiegają niekorzystnym zmianom w naczyniach krwionośnych. Tak więc jeżeli już decydujemy się na kiełbasę z grilla to tylko w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw!


Składniki na 3 porcje:

  • Kiełbasa z wysoką zawartością mięsa - 150 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Papryka czerwona i zielona - 3 sztuki
  • Fasolka szparagowa - 2 garści
  • Cukinia - 2 sztuki
  • Pomidor - 3 sztuki
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie - podsmażamy bez dodatku tłuszczu.
  • Na patelnie wrzucamy kolejno posiekaną drobno cebulę, paprykę, fasolkę oraz cukinię.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekane pomidory (uprzednio sparzone we wrzątku i obrane ze skórki) i dusimy aż się rozpadną.
  • Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku - leczo podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.


Wartość odżywcza leczo:

  • Energia: 261 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g
  • Cholesterol: 26,5 mg


Leczo jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Warzywny obiad

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie :) chyba muszę przekonać się do cukinii, bo jest składnikiem w wielu ciekawych przepisach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje - dopóki by mi się nie przejadło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię leczo, robię go nawet do słoików na zimę żeby mi nie brakło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysly !!! UWIELBIAM, sprobuje wszytkie przepisy <3

    OdpowiedzUsuń