Zamiast kiełbasy można dodać pierś z kurczaka. Ja tym razem postanowiłam uszczęśliwić męską część domowników i dodałam niewielką ilość dobrej jakości kiełbasy. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)
Składniki na 4 porcje lecza z kapustą:
- Cukinia - 2 średnie sztuki
- Papryka (różne kolory) - 2 sztuki
- Pomidory - 6 świeżych sztuk lub 2 puszki
- Młoda kapusta - 1/2 główki
- Kiełbasa wysokiej jakości - 1 pętko (ok.120g)
- Cebula - 2 sztuki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania lecza z kapustą:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju.
- Do cebuli dodaj posiekaną w plasterki kiełbasę - smaż przez chwilę.
- Następnie dodaj pokrojoną cukinię i paprykę i duś przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i pomidory (jeśli świeże trzeba je wcześniej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić). Duś aż pomidory się rozpadną.
- Dodaj natkę i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji lecza z kapustą:
- Energia: 335 kcal
- Białko: 16cg
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 15 g
Leczo z kapustą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wypróbuj inne przepisy z dodatkiem cukinii:
- Leczo z kiełbasą
- Cukinia pieczona z mozzarellą
- Cukinia faszerowana soczewicą
- Placki ziemniaczane z cukinią
- Zapiekanka warzywna
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio do leczo dodaje surowej kaszy jaglanej i też jest pycha :D
OdpowiedzUsuńcukiniowy ketchup jak ja się pytam jak???
OdpowiedzUsuńSą sposoby ;)
UsuńJest pyszne:)
OdpowiedzUsuń