Składniki na ok. pięć porcji:
- Ziemniaki - trzy średnie sztuki
- Cebula - dwie sztuki
- Cukinia - jedna duża sztuka
- Papryka - dwie sztuki
- Pomidor - pięć sztuk
- Czosnek - cztery ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Ser żółty - ok. 200 g
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie;
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki - wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać łyżką oleju rzepakowego i posolić - wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 40 minut (naczynie pozostawić otwarte!).
- Gdy ziemniaki będą się piekły, zajmujemy się pozostałymi warzywami - cebulę drobno kroimy i dusimy na niewielkiej ilości wody (bez tłuszczu!) do miękkości.
- Gdy cebula będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie, czosnek i pomidory - wszystko dusimy do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy do smaku.
- Upieczone ziemniaki polewamy przygotowanym sosem, dodajemy również starty na grubych oczkach ser - wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 245 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 28 mg
Zapiekanka warzywna jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, cynku, magnezu, potasu;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6;
Na pewno wypróbuję ten przepis :) W ogóle bardzo podoba mi się taka kuchnia - pizzerinki, hamburger, zapiekanki... ;) A wszystko ZDROWE :)
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawiam się ile to jest przypraw "do smaku" :P Czy szczypta, dwie, łyżka, podstawka... Zależy kto jaki ma smak. Tu raczej nie żałowałem i smak był :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nigdy nie podaję konkretnej ilości - w końcu każdy ma inny smak :) A w przypadku takich dań przypraw nie warto żałować.
Usuńmam pytanie, jaki ser będzie najmniej kaloryczny abym mogła go dać na wierzch warzyw? :)
OdpowiedzUsuńJakim sosem?
OdpowiedzUsuń"Sosem" z uduszonych warzyw ;)
Usuńjutro będę robić tą zapiekanke mam akurat zółty ser więc na pewno na pewno sobie nie odmówie tych pyszności :) U mnmie ta zapiekanka raczej będzie na 3 porcje hihi xD
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. To jest prawdziwy hit. Uwielbiam takie smaki ale zawsze tego typu zapiekanki robiłam z mięsem i nie było w nich tyle warzyw. A tu takie cudeńko. Dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy mozna dodac tam kurczaka chociaż troche i jeśli tak kiedy
OdpowiedzUsuńJa bym podsmażyła z cebulą i warzywami i dodała na upieczone ziemniaki.
UsuńMoja właśnie wskoczyła do pieca :) wygląda apetycznie. Ja dodałam mozarelli, wg dietetyka jest najmniej szkodliwy :)
OdpowiedzUsuń