Jeśli też masz taką słabość do tego pomidorowego przetworu to korzystaj czym prędzej z sezonu na cukinie i gotuj domowy keczup, po który można sięgać bez obaw o tony cukru. Jest minimalna ilość niezbędna do zachowania keczupowego smaku. Spróbuj koniecznie :)
Składniki na ketchup z cukinii:
- 4 cukinie (ok. 2kg)
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 3 cebule
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki pasty daktylowej*
- 2 łyżki cukru
- 500g przecieru pomidorowego
- 3 koncentraty pomidorowe po 190 - 200g
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- pieprz, sól
*Pasta daktylowa to po prostu zmiksowane na pastę daktyle. Jeśli używasz suszonych to należy je wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Przed miksowaniem odlej wodę. Jeśli używasz świeżych nie trzeba ich moczyć.
Ketchup z cukinii - przepis:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Z usmażonej cebuli wyjmij przyprawy.
- Do cebuli dodaj posiekane w kostkę cukinie, marchew, jabłka i papryczkę. Dodaj także pastę daktylową, cukier, ocet i pozostałe przyprawy.
- Duś wszystko bez przykrycia aż warzywa zaczną się rozpadać.
- Po tym czasie zmiksuj na gładko i dopraw do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami, któch będzie Ci brakowało :)
- Zapakuj w małe słoiczki i pasteryzuj jak inne przetwory.
- Słoiczek wykorzystuj w ciągu 2 - 3 dni po otworzeniu.
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoncentraty o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuńjuż dopisuję, słoiczki po 190 - 200g :)
UsuńCzy gotowy jeszcze gorący keczup wlewać do wyparzonych słoików i pasteryzować czy wcześniejsze wyparzenie słoików jest niekonieczne?
OdpowiedzUsuńja nigdy nie wyparzałam słoików, ale dla pewności oczywiście można ;)
UsuńMam ogromne cukinie ok. 4 kg jedna, czy mam pozbawić ich miąższu i go po prostu wyrzucić? Są naprawdę wielkie i mają dużo pestek w miąższu. Proszę o szybką odpowiedź.
OdpowiedzUsuńtak, usuń pestki :)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź, jutro od razu z rana zabieram się gotowanie :)
UsuńMega. Pani jest genialna ;)
OdpowiedzUsuńCo mogę dać zamiast przecieru pomidorowego? Może mogę pominąć ten składnik, ale czy w tym wypadku smak ulegnie jakiejś zmianie?
OdpowiedzUsuńa czemu chcesz pomijać? ja bym dała jeszcze jeden koncentrat
UsuńPonieważ nie mam tego składnikach w domu
UsuńA co zamiast octu jabłkowego? Może zwykły ocet?
OdpowiedzUsuńA waga cukinii (te 2 kg) to jest już po wyjęciu miąższu, czy jeszcze przed?
OdpowiedzUsuńjuż po, ilość na gotowo
UsuńA czy tą pastę z daktyli mogę przechowywać np. kilka tygodni? Wyjeżdżam w podróż, podczas której będę 24 h na dobę spędzała w busie przez 3 tygodnie i zastanawiam się czy taka pasta posłuży mi przez ten czas i czy się nie zepsuje. Bardzo proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMożna przechowywać do tygodnia.
UsuńCzy można czymś zastąpić ocet jabłkowy?
OdpowiedzUsuńTen keczup jest genialny! Jak dla mnie idealnie będzie smakował nawet jako sos do spaghetti, albo do pizzy :)
OdpowiedzUsuńMy dajemy też do leczo ;)
Usuńa czy zamiast koncentratu mozna dac wiecej przecieru? czy ten koncentrat cos zmienia? ;)
OdpowiedzUsuńKoncentrat daje pomidorowy smak i to robi robotę, z przecierem takie nie wyjdzie..
UsuńWitam. Proszę o odpowiedź czy mogę nie dodawać octu jabłkowego? Na samą myśl mi słabo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń