Składniki na 5 porcji lecza warzywnego:
- Cebula - 2 sztuki
- Pieczarki - ok. 8 sztuk
- Papryka - 3 sztuki
- Cukinia - duża sztuka lub dwie mniejsze
- Soczewica czerwona - 10 łyżek
- Pomidory świeże - ok. 10 sztuk lub dwie puszki pomidorów z puszki
- Koncentrat pomidorowy w razie potrzeby (do smaku)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli
Leczo wegetariańskie - przepis:
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę i smaż aż zmięknie.
- Następnie dodaj posiekane w grubą kostkę pieczarki, paprykę i cukinię.
- Duś wszystko przez ok. 10 minut.
- Następnie dodaj opłukaną na sitku soczewicę i zalej wszystko posiekanymi pomidorami (sparzonymi i obranymi ze skórki) lub pomidorami z puszki.
- Duś aż soczewica będzie miękka (przez ok. 10 minut).
- W razie potrzeby dodaj niewielką ilość koncentratu pomidorowego.
- Dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.
- Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.
Wartość odżywcza porcji lecza warzywnego:
- Energia: 238 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Leczo warzywne jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
podoba mi się bo jest smacznie i szybko, uwielbiam takie 1-garnkowe dania!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana za przepis, mam soczewicę i nie wiedziałam jak ją zużyć :) a wszystko inne rośnie u mnie w warzywniaku :) mam pomysł na jutrzejszy obiad
OdpowiedzUsuńjadłam podobne,szybko,prosto zdrowo!
OdpowiedzUsuńkocham leczo!
OdpowiedzUsuńUwielbia takie szybkie, proste i jednogarnkowe potrawy :)
OdpowiedzUsuńJestem takiego samego zdania, pizza nie musi mieć już na sobie tony sera, a i tak wyjdzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki i zdrowy obiad! Przetestowane dzisiaj... i wyszło przepyszne :>
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, prosty, pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie danie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńWow to jest pycha!swietny pomysl na zdrowy pyszny obiad i bez dodatku miesa!ps. zainspirowalas mnie swoimi przepisami do zdrowego i pysznego gotowania. Dzieki:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńZrobiłam, bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńPyszne, proste danie - dzisiaj je przygotowałam:) Świetny blog, super przepisy:) Jak dobrze, że tutaj trafiłam:):):)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKoniecznie muszę zrobić. :-) Wygląda obłędnie. Można cię znaleźć na Instagramie?
OdpowiedzUsuńTam jeszcze nie dotarłam i chyba już nie dotrę, bo skąd wziąć jeszcze czas na takie rzeczy? :)
UsuńDobre polecam. Ja zrobiłam bez cukinii bo akurat nie miałam ale i tak wyszło pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpomyliłam i kupiłam zieloną soczewice czy może być i taka?
OdpowiedzUsuńMoże być :)
Usuńjesteś cudowana !! :) jestem zauroczona przepisami :) dziękuję !! :) Kamila
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za miłe słowa! :)
Usuńwitam super przepis na leczo
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, wracam do niego często, szybko, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie zaskakujące
OdpowiedzUsuńPani Paulino, bardzo dziękuję za te wspaniale pomysły na zdrowe, niedrogie i szybkie dania. Kilka z nich już spróbowałam i muszę przyznać, że jestem zachwycona, aż się chce dbać o zdrowie i poświęcić trochę więcej czasu na gotowanie! Niedawno rozpoczęłam przygodę ze zdrowszym trybem życia i póki co mam wiele chęci i motywacji, by nie przestawać, a Pani blog towarzyszy mi od samego początku za co ogromnie dziękuję. Oby było więcej tak świadomych i pomocnych ludzi jak Pani.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :)
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
Dzisiaj ugotowałam leczo wg Twojego przepisu, zamiast kiełbasy dałam pierś z kurczaka. Wyszło bardzo smaczne i sycące danie. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście zamiast pieczarek, a nie kiełbasy dałam pierś z kurczaka.
OdpowiedzUsuńA czy można to leczo wrzucić w słoiki, myślę o zrobieniu większej ilości w sezonie ;)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale chyba tak ;)
UsuńRobię, zobaczymy co z tego wyniknie. Dam znać za jakiś czas ;) pozdrawiam :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńporcja ma 238 kcal a ile waży ta jedna porcja 250g?
Nie mam pojęcia, nigdy nie ważę gotowych posiłków. Jest to po prostu 1/5 ilości składników ;)
Usuńa ta soczewica taka surowa, czy z puszki?? taki krótki czas duszenia w tych pomidorach (10 min) dlatego się zastanawiam:)
OdpowiedzUsuńSurowa, surowa ;) Czerwona gotuje się bardzo krótko :)
UsuńPrzepyszne danie.Ja nie lubie samej soczewicy,a w tym wydaniu to súper pomysl.Bardzo dziekuje.
OdpowiedzUsuńTo jest przepyszne- dziś u mnie na obiadek
OdpowiedzUsuńwitam. ile Pani gotuje soczewicę czerwoną? Ja ciągle doprowadzam ją do całkowitego rozgotowania, do popki. Czy to dobrze? Czy tak powinno być?
OdpowiedzUsuńWiem,że rozgotowane produkty mają wyższy indeks glikemiczny. Czy dotyczy to też soczewicy? Bardzo proszę o odpowiedź...
W sumie z soczewicą czerwoną tak jest - ciężko jej nie rozgotować ;) Gotuj przez ok. 15 minut. Można spróbować krócej, przez 10 minut. Zgadza się, bardziej rozgotowana soczewica będzie miała wyższy IG niż ta gotowana krócej.
Usuńbardzo dziękuję za odpowiedź..;) pozdrawiam serdecznie
UsuńDziś obiadek przepyszne!Bardzo dziękuję ������!
OdpowiedzUsuńprzepyszne fantastyczny przepis:-)
OdpowiedzUsuńSwietne szybkie danie polecam!!
OdpowiedzUsuńLeczo przepyszne! Następnym razem chciałabym zrobić więcej, czy można je mrozić? :)
OdpowiedzUsuńNasz ulubiony przepis na leczo (z tym, że nie dodajemy pieczarek) ;) Wychodzi zawsze tak samo pyszne, zachwycamy się z mężem :)
OdpowiedzUsuń