Faszerowana cukinia | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/08/01

Faszerowana cukinia

Dziś mam dla Was propozycje na cukinię faszerowaną pomidorowym mięsem i kuskusem. Oczywiście zamiast kaszy kuskus można użyć kaszy jaglanej lub ryżu. Kombinujcie śmiało :)


Składniki na 4 porcje:

  • Cukinie - 2 duże lub 4 małe
  • Kasza kuskus - 1 szklanka
  • Pierś z indyka - ok. 400g
  • Pomidory w puszce lub 5 sztuk świeżych
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - łyżka
  • Jajko - 2 sztuki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

  • Cukinie przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż  środek i oprósz solą - odstaw na co najmniej 30 minut.
  • W tym czasie zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj czosnek i zmieloną pierś z indyka - smaż przez ok. 10 minut.
  • Do mięsa dodaj przyprawy, pomidory (w przypadku świeżych sparzone i obrane ze skórki) oraz koncentrat pomidorowy. Smaż aż odparuje nadmiar wody.
  • Kuskus zalej wrzątkiem tak żeby woda wystawała 1 - 2 cm ponad kaszę. Odstaw na kilka minut.
  • Wymieszaj kuskus z zawartością patelni, dopraw jeszcze do smaku i dodaj jajka.
  • Obetrzyj cukinię ręcznikiem papierowym, nałóż farsz do każdej połówki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.


Wartość odżywcza porcji faszerowanej cukinii:

  • Energia: 466 kcal
  • Białko: 37 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Faszerowana cukinia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Super. Na ten przepis czekałam. Dzięki wielkie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm mam pytanie. Czy Cukinie musimy wydrazyc najpierw? Jeśli tak to czy wykorzystujemy wydrazona cześć w którymś momencie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, drążymy środek (już dopisałam). Ja nie wykorzystywałam, ponieważ zależało mi na większej ilości konkretnego farszu ;)

      Usuń
  3. Witam przepisy super wczoraj cukinia dzisiaj bigos i amarantuski. Będę zaglądać dziekuje,ale dostałam przepis na koktajl a nie pije mleka,wiec chyba nie moge z tego skorzystać choc sama produkuje jogurt czy to wyszłoby z jogurtem ? Pozdrawiam dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :)

      Zamiast mleka krowiego może być ze spokojem dowolny napój roślinny lub jogurt naturalny :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Nie bigos tylko leczo z młodą kapusta pomyliłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Faszerowana cukinia czy papryka są świetne! Sama ostatnio robiłam z kuskusem, marchewką i indykiem, a do tego sos koperkowo-czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :) Polecam spróbować, mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka dodać surowe czy ugotowane? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Z niczym ;) Ja podaje tak po prostu, ewentualnie z mixem sałat

      Usuń