Składniki na 4 porcje faszerowanej cukinii:
- Cukinie - 2 duże lub 4 małe
- Kasza kuskus - 1 szklanka
- Pierś z indyka (zmielona) - ok. 400g
- Pomidory w puszce lub 5 sztuk świeżych
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - łyżka
- Jajko - 2 sztuki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepis:
- Cukinie przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż środek i oprósz solą - odstaw na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj czosnek i zmieloną pierś z indyka - smaż przez ok. 10 minut.
- Do mięsa dodaj przyprawy, pomidory (w przypadku świeżych sparzone i obrane ze skórki) oraz koncentrat pomidorowy. Smaż aż odparuje nadmiar wody.
- Kuskus zalej wrzątkiem tak żeby woda wystawała 1 - 2 cm ponad kaszę. Odstaw na kilka minut.
- Wymieszaj kuskus z zawartością patelni, dopraw jeszcze do smaku i dodaj jajka.
- Obetrzyj cukinię ręcznikiem papierowym, nałóż farsz do każdej połówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza porcji faszerowanej cukinii:
- Energia: 466 kcal
- Białko: 37 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 53 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy na obiady z dodatkiem cukinii:
- Zupa krem z cukinii
- Placki ziemniaczane z cukinią
- Leczo wegetariańskie
- Makaron z tofu
- Zapiekanka ziemniaczana
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Na ten przepis czekałam. Dzięki wielkie. :)
OdpowiedzUsuńHmm mam pytanie. Czy Cukinie musimy wydrazyc najpierw? Jeśli tak to czy wykorzystujemy wydrazona cześć w którymś momencie?
OdpowiedzUsuńTak, tak, drążymy środek (już dopisałam). Ja nie wykorzystywałam, ponieważ zależało mi na większej ilości konkretnego farszu ;)
UsuńWitam przepisy super wczoraj cukinia dzisiaj bigos i amarantuski. Będę zaglądać dziekuje,ale dostałam przepis na koktajl a nie pije mleka,wiec chyba nie moge z tego skorzystać choc sama produkuje jogurt czy to wyszłoby z jogurtem ? Pozdrawiam dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńZamiast mleka krowiego może być ze spokojem dowolny napój roślinny lub jogurt naturalny :)
Pozdrawiam!
Nie bigos tylko leczo z młodą kapusta pomyliłam 😉
OdpowiedzUsuńFaszerowana cukinia czy papryka są świetne! Sama ostatnio robiłam z kuskusem, marchewką i indykiem, a do tego sos koperkowo-czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :) Polecam spróbować, mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńJajka dodać surowe czy ugotowane? :)
OdpowiedzUsuńSurowe ;)
UsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZ czym podawać takie pyszności?
OdpowiedzUsuńZ niczym ;) Ja podaje tak po prostu, ewentualnie z mixem sałat
Usuńrewelacja !! zagladam tutaj od kilku dni nieprzerwanie ;) mam takie pytanko czy mogę udostępniać twoje przepisy??
OdpowiedzUsuńA można wiedzieć gdzie? :)
UsuńCzym można zastąpić kaszę kuskus? Czy może być np. jaglana?
OdpowiedzUsuńKasze oczywiście można wybrać inną ;)
UsuńI jeszcze jedno :) Czy cukinię trzeba obrać?
OdpowiedzUsuńNie, cukinii się nie obiera :)
UsuńŚwietny przepis :) Polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i kuskus�� dzięki!
OdpowiedzUsuńROBIE DZISIAJ .😊
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Pycha danie.
OdpowiedzUsuń