Składniki na 4 porcje:
- Brzoskwinie lub morele - 4 sztuki
- Mix drobnych owoców sezonowych, np. czarna porzeczka, jagody, borówki, truskawki, wiśnie, maliny (mogą być także mrożone) - 2 - 3 szklanki
- Płatki orkiszowe lub owsiane - 2/3 szklanki
- Masło - 2 łyżki
- Miód - 4 łyżeczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie/morele pokrój na ósemki.
- Wszystkie owoce włóż na dno naczynia do zapiekania.
- Płatki zmiksuj blenderem (ostrze S) na mąkę, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.
- Powstałą kruszonką oprósz owce.
- Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
- Deser możesz polać łyżeczką miodu.
Wartość odżywcza porcji owoców pod kruszonką:
- Energia: 416 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 70 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Owoce pod kruszonką są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny przepis! Dzięki Tobie odkryłam, że jedzenie nie jest moim wrogiem, a ja nie jestem kompletną nogą w kuchni! :D Można jeść pysznie i zdrowo. Z Mężem zajadamy się Twoimi jaglankami, sałatkami i popijamy pyszne shake'i :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
M.
Bardzo mi miło czytać takie komentarze :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Od kilku dni, kiedy to po raz pierwszy natknęłam się na Twój blog zaglądam do Ciebie bardzo często i szukam nowych inspiracji. Owoce pod kruszonką, to mój ulubiony deser, ale do tej pory robiłam go w klasycznej wersji, teraz wypróbuję Twój pomysł na jego znacznie zdrowszą wersję.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, spróbuję!
OdpowiedzUsuń