Paulina Styś-Nowak dnia 2013/07/31

Leczo z kiełbasą

Lekkie leczo
Tym razem danie z kiełbasą, która rzadko pojawia się na blogu. Oczywiście do czasu można pozwolić sobie również na tego typu produkty - wybierajmy przede wszystkim przetwory mięsne wysokiej jakości, a więc z jak najwyższą zawartością mięsa i jak najniższym dodatkiem innych składników. Jeśli kiełbasę (oraz inne tłuste produkty zwierzęce) podamy z dużą ilością warzyw, może wyjść z tego wartościowy posiłek.

Jeżeli natomiast nie chcesz dodawać kiełbasy do swojego lecza, sprawdź mój przepis na leczo warzywne oraz leczo z cukinii.

Składniki na 3 porcje lecza z kiełbasą:

  • Kiełbasa z wysoką zawartością mięsa - 150 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Papryka czerwona i zielona - 3 sztuki
  • Fasolka szparagowa - 2 garści
  • Cukinia - 2 sztuki
  • Pomidor - 3 sztuki
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka


Leczo z kiełbasą - przepis:

  • Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie - podsmażamy bez dodatku tłuszczu.
  • Na patelnie wrzucamy kolejno posiekaną drobno cebulę, paprykę, fasolkę oraz cukinię.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekane pomidory (uprzednio sparzone we wrzątku i obrane ze skórki) i dusimy aż się rozpadną.
  • Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku - leczo podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.


Wartość odżywcza lecza z kiełbasą:

  • Energia: 261 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g
  • Cholesterol: 26,5 mg


Leczo z kiełbasą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Warzywny obiad

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie :) chyba muszę przekonać się do cukinii, bo jest składnikiem w wielu ciekawych przepisach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje - dopóki by mi się nie przejadło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię leczo, robię go nawet do słoików na zimę żeby mi nie brakło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysly !!! UWIELBIAM, sprobuje wszytkie przepisy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. moje wyszło bardziej gęste :D tak czy inaczej pycha!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiełbasę można spokojnie zastąpić dobrej jakości mięsem.

    OdpowiedzUsuń