Tym razem danie z kiełbasą, która raczej nie pojawia się na blogu. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie również na tego typu produkty, mimo, iż zawierają spore ilości tłuszczów nasyconych o działaniu miażdżycorodnym. Aby zmniejszyć niekorzystne działanie tłustych przetworów zwierzęcych należy zawsze podawać je w towarzystwie dużych ilości warzyw.
Sezon grillowy w pełni - zresztą bez tego kiełbasa pojawia się bardzo często w większości polskich domów. W tej sytuacji warto wybierać wyroby z wysoką zawartością mięsa i jak najniższą zawartością tłuszczu - więcej ważnych wskazówek dotyczących świadomego zakupu przetworów mięsnych tutaj. Ponadto - jak wspomniałam wcześniej - nie zapominajmy o dużych ilościach warzyw, które dzięki obecności licznych fitozwiązków zapobiegają niekorzystnym zmianom w naczyniach krwionośnych. Tak więc jeżeli już decydujemy się na kiełbasę z grilla to tylko w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw!
Składniki na 3 porcje:
- Kiełbasa z wysoką zawartością mięsa - 150 g
- Cebula - 2 sztuki
- Papryka czerwona i zielona - 3 sztuki
- Fasolka szparagowa - 2 garści
- Cukinia - 2 sztuki
- Pomidor - 3 sztuki
- Natka pietruszki - pęczek
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie - podsmażamy bez dodatku tłuszczu.
- Na patelnie wrzucamy kolejno posiekaną drobno cebulę, paprykę, fasolkę oraz cukinię.
- Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekane pomidory (uprzednio sparzone we wrzątku i obrane ze skórki) i dusimy aż się rozpadną.
- Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku - leczo podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.
Wartość odżywcza leczo:
- Energia: 261 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 9,8 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
- Cholesterol: 26,5 mg
Leczo jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
wygląda bardzo smakowicie :) chyba muszę przekonać się do cukinii, bo jest składnikiem w wielu ciekawych przepisach :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam! mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje - dopóki by mi się nie przejadło :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię leczo, robię go nawet do słoików na zimę żeby mi nie brakło:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysly !!! UWIELBIAM, sprobuje wszytkie przepisy <3
OdpowiedzUsuńmoje wyszło bardziej gęste :D tak czy inaczej pycha!!! <3
OdpowiedzUsuńKiełbasę można spokojnie zastąpić dobrej jakości mięsem.
OdpowiedzUsuń