Wiśnie można śmiało dorzucać do koktajli na bazie banana, mango i ananasa, ale także można je wykorzystać do urozmaicenia obiadu. Sos wiśniowy jest naprawdę świetnym dodatkiem do drobiu. U mnie wyszedł gęsty, bardziej jak konfitura, ale można dodać więcej bulionu i przygotować nieco rzadszy.
Składniki na 4 porcje:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Oliwa lub olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- Cebula - średnia sztuka
- Wiśnie (świeże lub mrożone) - 2,5 szklanki
- Bulion warzywny - 1 szklanka (u mnie 6 domowych kostek rosołowych rozpuszczonych w szklance wody)
- Suszone śliwki - 8 małych sztuk
- Skrobia ziemniaczana - łyżeczka
- Oliwa lub olej - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Piersi natrzyj olejem i przyprawami. Ugrilluj na patelni do grillowania (po 3 - 4 minuty na każdą stronę), a następnie włóż do woreczka do pieczenia, wlej do środka 2 łyżki wody i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
- Cebulę zeszklij na łyżeczce oleju,wlej bulion, dodaj wiśnie i posiekane śliwki. Smaż aż wiśnie się rozpadną. Zagęść skrobią rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby dopraw pieprzem.
- Upieczone piersi pokrój na plastry i podawaj z sosem wiśniowym.
Wartość odżywcza grillowanej piersi z sosem wiśniowym:
- Energia: 285 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Węglowodany: 17 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Grillowana pierś z kurczaka w sosie wiśniowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wiśnie i urozmaicenie na obiad. Napewno zagości niebawem na stole. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny ciekawy przepis
:)
UsuńDziś zrobiłam.Jednym słowem pycha.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są przedewszystkim proste,zdrowe,lekkostrawne oraz pyszne.:)
Dziękuję
Ps.mufinki wyszły :) i są pyszne.
Super :)
UsuńMam bardzo ważne dla mnie pytanie. Proszę mi powiedzieć po co stosuje się sok z cytryny do piersi z kurczaka...? Albo moczenie w mleku. Jaki to ma cel? Sok z cytryny albo mleko to tak mi słabo smakowo pasuje,ale może jest w tym cos istotnego? Bardzo ale to bardzo proszę o pomoc,od nikogo nie mogę się dowiedzieć.. ;(
OdpowiedzUsuńSok stosuje się raczej do smaku. Niektórzy moczą pierś w mleku żeby była bardziej soczysta (ja tego nigdy nie próbowałam).
UsuńPozdrawiam
Czy mozna jakos zastąpić grilowanie?
OdpowiedzUsuńMożna w taki sam sposób obsmażyć na zwykłej patelni.
Usuńsmaczne, mistrzowski sos
OdpowiedzUsuń