Paulina Styś-Nowak dnia 2016/07/21

Grillowana pierś z pysznym sosem wiśniowym

Nie jesteśmy dobrzy w jedzeniu wiśni. Zwykle kończą swój żywot w bardzo słodkim kompocie lub dżemie. Mimo swoich walorów zdrowotnych to niekoniecznie przepadamy za podjadaniem wiśni tak jak innych owoców. Są po prostu kwaśne :)

Wiśnie można śmiało dorzucać do koktajli na bazie banana, mango i ananasa, ale także można je wykorzystać do urozmaicenia obiadu. Sos wiśniowy jest naprawdę świetnym dodatkiem do drobiu. U mnie wyszedł gęsty, bardziej jak konfitura, ale można dodać więcej bulionu i przygotować nieco rzadszy.

 

Składniki na 4 porcje:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Oliwa lub olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
 
  • Cebula - średnia sztuka
  • Wiśnie (świeże lub mrożone) - 2,5 szklanki
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (u mnie 6 domowych kostek rosołowych rozpuszczonych w szklance wody)
  • Suszone śliwki - 8 małych sztuk
  • Skrobia ziemniaczana - łyżeczka
  • Oliwa lub olej - łyżeczka


    Sposób przygotowania:

    • Piersi natrzyj olejem i przyprawami. Ugrilluj na patelni do grillowania (po 3 - 4 minuty na każdą stronę), a następnie włóż do woreczka do pieczenia, wlej do środka 2 łyżki wody i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
    • Cebulę zeszklij na łyżeczce oleju,wlej bulion, dodaj wiśnie i posiekane śliwki. Smaż aż wiśnie się rozpadną. Zagęść skrobią rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby dopraw pieprzem.
    • Upieczone piersi pokrój na plastry i podawaj z sosem wiśniowym.


    Wartość odżywcza grillowanej piersi z sosem wiśniowym:

    • Energia: 285 kcal
    • Białko: 34 g
    • Tłuszcz: 8,5 g
    • Węglowodany: 17 g
    • Błonnik pokarmowy: 2 g


    Grillowana pierś z kurczaka w sosie wiśniowym jest dobrym źródłem:
    • Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
    • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, PP;

    Chcesz zdrowo schudnąć?

    Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

    Pobierz za darmo

    10 komentarzy:

    1. Fajny pomysł na wiśnie i urozmaicenie na obiad. Napewno zagości niebawem na stole. :)
      Dzięki za kolejny ciekawy przepis

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziś zrobiłam.Jednym słowem pycha.
      Twoje przepisy są przedewszystkim proste,zdrowe,lekkostrawne oraz pyszne.:)
      Dziękuję
      Ps.mufinki wyszły :) i są pyszne.

      OdpowiedzUsuń
    3. Mam bardzo ważne dla mnie pytanie. Proszę mi powiedzieć po co stosuje się sok z cytryny do piersi z kurczaka...? Albo moczenie w mleku. Jaki to ma cel? Sok z cytryny albo mleko to tak mi słabo smakowo pasuje,ale może jest w tym cos istotnego? Bardzo ale to bardzo proszę o pomoc,od nikogo nie mogę się dowiedzieć.. ;(

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Sok stosuje się raczej do smaku. Niektórzy moczą pierś w mleku żeby była bardziej soczysta (ja tego nigdy nie próbowałam).

        Pozdrawiam

        Usuń
    4. Czy mozna jakos zastąpić grilowanie?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można w taki sam sposób obsmażyć na zwykłej patelni.

        Usuń