Leczo z młodą kapustą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/07/25

Leczo z młodą kapustą

Co drugi dzień przynoszę z ogródka po kilka dorodnych cukinii. Zrobiłam już cukiniowy ketchup i dżem cukiniowo - brzoskwiniowy. Cukinia dodawana jest masowo do sałatek, faszerowana i oczywiście stanowi bazę leczo. Leczo jemy co najmniej raz w tygodniu - żeby nie było nudno kombinuję z różnorodnymi dodatkami. I tak dzielę się przepisem na szybkie leczo z kapustą. 

Zamiast kiełbasy można dodać pierś z kurczaka lub soczewicę (tak jak tutaj). Ja tym razem postanowiłam uszczęśliwić męską część domowników i dodałam niewielką ilość dobrej jakości kiełbasy. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 2 średnie sztuki
  • Papryka (różne kolory) - 2 sztuki
  • Pomidory - 6 świeżych sztuk lub 2 puszki
  • Młoda kapusta - 1/2 główki
  • Kiełbasa wysokiej jakości - 1 pętko (ok.120g)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju.
  • Do cebuli dodaj posiekaną w plasterki kiełbasę - smaż przez chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojoną cukinię i paprykę i duś przez 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i pomidory (jeśli świeże trzeba je wcześniej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić). Duś aż pomidory się rozpadną.
  • Dodaj natkę i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji lecza z kapustą:

  • Energia: 335 kcal
  • Białko: 16cg
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g


Leczo z kapustą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. Ja ostatnio do leczo dodaje surowej kaszy jaglanej i też jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cukiniowy ketchup jak ja się pytam jak???

    OdpowiedzUsuń