Po połączeniu wszystkich składników wyszła bardzo smaczna, ale też niezwykle odżywcza potrawa. Możecie tutaj wrzucić dowolne warzywa, które akurat znajdziecie w lodówce. Świetnie sprawdzi się także pierś z kurczaka, tak jak w tym przepisie na ryż z kurczakiem.
Kasza gryczana z warzywami - składniki na 2 porcje:
- Kasza gryczana - 100g
- Marchew - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki
- Ugotowany na parze brokuł - 4 różyczki
- Czosnek - 4 ząbki
- Ciecierzyca z puszki lub słoika - 6 łyżek
- Ser sałatkowy typu feta - 100g
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól i pieprz
Kasza gryczana z warzywami i fetą - przepis:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Ciecierzycę opłukaj na sitku, ser pokrój w drobną kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż marchew i paprykę, po kilku minutach dodaj czosnek, brokuły i ciecierzycę, po 3 minutach dodaj kaszę. Smaż całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane serem typu feta.
Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:
- Energia: 604 kcal
- Białko: 49 g
- Tłuszcz: 51 g
- Węglowodany: 150 g
- Błonnik pokarmowy: 25 g
- Ładunek glikemiczny: 43,8
Super przepis , szybki i smaczny
OdpowiedzUsuńkcal jest dwa razy więcej niż podane, reszta ok.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń