Paulina Styś-Nowak dnia 2023/01/19

Kasza gryczana z warzywami i fetą (szybki obiad)

Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad z resztek, które znalazłam w lodówce. I to dosłownie, ponieważ miałam ugotowaną kaszę gryczaną i brokuły z poprzedniego dnia. Znalazła się też ostatnia połowa papryki i marchewka, a w szafce zawsze czeka słoik z ciecierzycą.

Po połączeniu wszystkich składników wyszła bardzo smaczna, ale też niezwykle odżywcza potrawa. Możecie tutaj wrzucić dowolne warzywa, które akurat znajdziecie w lodówce. Świetnie sprawdzi się także pierś z kurczaka, tak jak w tym przepisie na ryż z kurczakiem.

 

Kasza gryczana z warzywami - składniki na 2 porcje:

  • Kasza gryczana - 100g
  • Marchew - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • Ugotowany na parze brokuł - 4 różyczki
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Ciecierzyca z puszki lub słoika - 6 łyżek
  • Ser sałatkowy typu feta - 100g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól i pieprz


Kasza gryczana z warzywami i fetą - przepis:

 

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Ciecierzycę opłukaj na sitku, ser pokrój w drobną kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż marchew i paprykę, po kilku minutach dodaj czosnek, brokuły i ciecierzycę, po 3 minutach dodaj kaszę. Smaż całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane serem typu feta.

Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:

  • Energia: 604 kcal
  • Białko: 49 g
  • Tłuszcz: 51 g
  • Węglowodany: 150 g
  • Błonnik pokarmowy: 25 g
  • Ładunek glikemiczny: 43,8

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: